Тамара Коблик

5 серпня в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

літературознавець, доктор філологічних наук (1995), професор (1997) Тетяна Волкова (1941, м. Дмитрів Моск. обл., РФ - 24.07.2007). З 1979 працювала у Тернопільському національному педагогічному університеті ім. В. Гнатюка;

волкова

учасник національно-визвольних змагань Нестор Зарічний (1933, с. Кошляки, нині Підволочиського р-ну - 25.07.2017) –. В 1948 році пан Нестор очолив групу молодих людей, які створили у селі Кошляки, що на Підгаєччині, сумівську організацію. Це був єдиний осередок СУМу, який діяв у 40-х роках на території України;

зарічний

журналіст, літератор, член НСЖУ Михайло Куза (1948, с. Нападівка Лановецького р-ну – 25. 12. 1998, м. Кременець). Очолював літературно-мистецькі об’єднання. Автор збірки поезій  «Гранітний дзвін» (у рукописі);

політичний діяч, теоретик націоналістичного руху, публіцист Іван Мітринґа (псевда Сергій Орелюк, Полин; 1907, с. Петриків, нині Терноп. р-ну – 06. 09.1943, поблизу. с. Вілія, нині Острозького р-ну Рівненської обл.)

Очолив т. зв.  групу Мітрінґи, яка вимагала перегляду теоретичиних засад націоналістичного руху і виступала за демократизацію його програми. Учасник похідних груп ОУН. 1941 відійшов від ОУН(б). Заснував Українську революційну партію робітників і селян, яка 1942 року, об’єднавшись з ін. групами, утворила УНДП. Загинув, потрапивши у засідку радянських партизанів;

український господарник, організатор книговидавничої справи та місцевої преси. Лауреат премії імені Братів Богдана та Левка Лепких (2014) Богдан Ничик (1941, с. Надрічне Теребовлянського р-ну);

ничик

актриса Емілія Несторович (1949, с. Шипівці, нині Заліщицького  р-ну). З 1968 року – працює у Тернопільському академічному обласному українському драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка.

несторович

Цей день в історії Тернопілля:

1649 р. – розпочалася  Зборівська битва - переможна битва української армії, яку очолював Богдан Хмельницький, над коронним польським військом під командуванням короля Яна II Казимира під Зборовом (тепер Тернопільська область). Не маючи можливості одночасно воювати проти коронних військ і татар, Б. Хмельницький під тиском хана змушений був почати переговори і укласти з королем Речі Посполитої договір, що дістав назву Зборівського.

1772 р. - в Петербурзі між Австрією, Пруссією і Росією була підписана таємна конвенція про перший поділ Польщі, за якою Австрія захопила Галичину. Згідно з австрійсько-російською угодою 18 вересня 1773 Австрія зайняла також південну частину Кременеччини. Отже, територія Тернопільщини на північ від лінії сіл Білозірка -Москалівка - Верещаки - Шимківці - Колодне - Заруддя - Раковець - Бутин - Устечко - Башуки - Лопушне - Крутнів, включаючи їх, залишалася за Річчю Посполитою, а решта відійшла до Австрійської імперії.

У 1779 р. митрополит Лев Шептицький грамотою проголосив ікону Божої Матері Городоцької чудотворною (дивне сяйво довкола попередило про плач ікони). Зараз вона знаходиться у парафіяльній церкві св. Михаїла в с. Городок Заліщицького району.

1946 р. - військово-польовий суд засудив на 15 років каторжних робіт та 5 років обмеження у правах з конфіскацією майна українського лікаря, фітотерапевта, письменника Василя Кархута - особистого лікаря митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Мав приватну медичну практику у Кременці. Арештували його чекісти у Заліщиках.

1947 р. – відбулося зіткнення ОУН з конвоєм МВС у Прошівських лісах Велико-Бірківського району Тернопільської області.

У 1948 році відбулося одразу декілька зіткнень ОУН:

у селі Майдан Копичинецького району Тернопільської області з радянськиими активістами (поранений 1 активіст);

зіткнення боївки ОУН (2 бойовика) з опегрупою МВС (5 військовослужбовців 450-го полку ВВ, командир – начальник райвідділу МДБ капитан Гаврилко) в селі Кутівка Копичинецького району Тернопільської області (знищений рядовий Володін, прорвалися бойовики);

зіткнення ОУН зі спецгрупою МВС біля райцентру Заліщики Тернопільської області;

1992 р. - відбулася хіротонія архімандрита Феодора в єпископа Почаївського, вікарія Тернопільської єпархії УПЦ (Московського патріархату). Нині - архієпи́скоп Кам'янець-Подільський і Городоцький.

2014 р. - в с. Налужжя Теребовлянського району поховали сержанта 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве) Мазура Андрія (нар. 28 листопада 1975). Поранений 9 липня під час обстрілів біля Станиці Луганської. Осколки від фугаса поранили живіт. У місцевому шпиталі йому витягли осколки, але в організм потрапила інфекція. Андрія перевезли до Харківського військового шпиталю, де після трьох тижнів помер 3 серпня 2015 (39 років).

Міжнародний день світлофора відзначають 5 серпня. Попередник сучасних світлофорів був встановлений 5 серпня 1914 року в Америці у місті Клівленд, мав зелений і червоний сигнали.

світлофор

Але перший світлофор винайшов британець Джей Найт в 1868 році. Цей світлофор був встановлений у Лондоні біля парламенту, мав два семафорних крила і управлявся вручну.

Перший світлофор в Україні з’явився в 1936 році у Харкові.

Також 5 серпня відбувається святкування, присвячене Почаївській іконі божої матері.

почаїв

Святкування на честь Почаївської ікони Божої Матері 5 серпня (за новим стилем) було встановлено в пам'ять позбавлення Успенської Почаївської Лаври від турецької облоги 20 — 23 липня 1675 року.

Влітку 1675 року під час Збаразької війни з турками, за царювання польського короля Яна Собеського (1674-1696), татари під проводом хана Нурредина, через Вишнівець підступили до Почаївської обителі, обступивши її з трьох сторін. Слабка монастирська огорожа, як і кілька кам'яних будинків обителі, не могли надати ніякого захисту для обложених. Ігумен Йосип Добромірскій переконав братію і мирян звернутися до небесних заступників: Пресвятої Богородиці і преподобного Іова Почаївського. Ченці та миряни ретельно молилися, припадаючи до чудотворного образу Божої Матері і до раки з мощами преподобного Іова.

Вранці 23 липня зі сходом сонця татари тримали останню раду про штурм обителі, ігумен же велів співати акафіст Божій Матері. З першими словами «Взбранній Воєводі» над храмом раптово з'явилася Сама Пречиста Богородиця, «омофор світлосяйний розпускаючи», з небесними ангелами, що тримають оголені мечі. Преподобний Іов знаходився біля Божої Матері, кланяючись Їй і молячись за захист обителі. Татари прийнявши небесне воїнство за примару, у сум'ятті стали стріляти в Пресвяту Богородицю і преподобного Іова, але стріли поверталися назад і ранили тих, хто їх пускав. Жах охопив ворога. У панічній втечі, не розбираючи своїх, вони вбивали один одного. Захисники монастиря кинулися в погоню і захопили багатьох у полон. Деякі полонені згодом прийняли християнську віру і залишилися в обителі назавжди.

У народі 5 серпня називають Безсонником, оскільки йде пора активної роботи, жнив: «Доброму господарю день малий». На полях у цей час закінчується збір зерна. Наші пращури помітили, що серпневі роси — до чудової погоди.

У світі сьогодні також відзначають:

Всесвітній день устриць (вперше з'явився як Національний день устриць в США)

День «Працюй як собака» (Так, іноді доводиться)

День Перемоги, День подяки, День Батьківщини і День захисників в Хорватії

День звільнення від рабства (Ангілья, Багамські Острови, Британські Віргінські острови. Дата на 2019 рік. Відзначається в перший понеділок серпня на честь прийняття Закону про ліквідацію рабства 1833 року в Британської імперії. Нагадаємо, що в цей час відбувається Карибський карнавал)

День незалежності в Буркіна-Фасо (Від Франції. Дата проголошення - 5 серпня 1960)

День нижньої білизни

День пам'яті жертв «Великого терору» 1937 року в урочищі Сандармох (лісове урочище в Медвеж'єгорському районі Республіки Карелія)

День свіжого дихання

Карнавал в Антигуа і Барбуда (дата на 2019 рік. Починається в перший понеділок серпня)

Літній банківський вихідний в Ірландії (Lата на 2019 рік. August Bank Holiday відзначається в перший понеділок серпня)

Традиційний фестиваль врожаю і Kadooment Day на Барбадосі (Дата на 2019 рік. Проходить в перший понеділок серпня. Це найбільший національний фестиваль, коли костюмовані групи заповнюють вулиці музикою і танцями, а повітря пахне екзотичними запахами місцевої кулінарії. Свято проходить в контексті Harvest Home або Crop Over, який пов'язаний з початком збору врожаю на плантаціях цукрової тростини під час рабства. Ця культурна традиція почалася з 1687 року)

Цивільне свято в Канаді (Дата на 2019 рік. Відзначається в перший понеділок серпня)

Іменини сьогодні святкують Ганна, Андрій, Станіслав, Віталій, Діана.

Вибір читачів за тиждень

Відео