Терноплянам слід готуватися до підвищення цін на продукти

У цьому році очікується зростання цін на продукти харчування. Про це повідомив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, у галузі тваринництва найбільшими темпами порівняно з попереднім роком зростуть ціни на м'ясо великої рогатої худоби (69,1%) та яйця (60,4%). М'ясо птиці будуть купувати дорожче на 38,1%, свинину — на 37,3%, а молоко — на 21,4%.

За оцінками вчених Інституту аграрної економіки, серед продукції рослинництва порівняно з 2014 майже вдвічі (на 88,4%) подорожчають плоди. У півтора рази (47,7%) зросте ціна на виноград. Картопля та цукрові буряки стануть дорожче майже на 40%. Ціна на овочі відкритого ґрунту зросте майже на третину (34,3%), а на тепличну і парникову продукцію — на 21,6%. Ягоди подорожчають на 11,4%.

Ціна на олійні культури збільшиться в 1,5—1,7 рази. Соя подорожчає на 55%, соняшник — на 62%, ріпак — на 71,9%.

Ціни на зернові зростуть проти 2014 року, в середньому, в 1,5 рази, зазначив експерт. Найбільше подорожчають рис і гречка — в 2,5 рази та 2,1 рази відповідно.

Ціни на більшість зернових збільшаться на 40-60%. Це стосується цін на жито (на 60%), на зерно кукурудзи (56,5%), на ячмінь і горох (50%), овес (45%), просо (42,8%) і на пшеницю (41,3%). Сорго подорожчає на 34,9%, інші зернові — в середньому на 20%.

Нагадаймо, за оцінками Інститут аграрної економіки, 2015 виручка від реалізації агропродукції становитиме 236,8 млрд грн.

Джерело: agravery.com

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео