Відновлена тваринницька ферма в Урмані – шлях корпорації «Агропродсервіс» у завтрашній день

16 жовтня у селі Урмань Бережанського району відбулось урочисте відкриття та освячення першої черги сучасного тваринницького комплексу, розрахованого майже на тисячу голів ВРХ. На відновленій фермі, економічна історія якої бере початок у 1954-1958 роках, буде розміщено 250 дійних корів.

Через напівзруйнований стан люди ще недавно іменували її «чорною», тепер, за влучним висловлюванням сільського голови Євгена Наконечного, оновлена ферма отримала назву «світла». І справді, вона  навіть своїм виглядом ніби символізує світлі перспективи Урмані. За технологічними характеристиками ця ферма  відповідає європейським стандартам виробництва молока на індустріальній основі.

- І хоча власні інвестиції агрофірми у цей проект значно вищі, ніж у традиційні, ми пішли на них, - говорить керівник корпорації Іван Чайківський, - адже це наш шлях у завтрашній день і частка стратегічного плану  виходу корпорації зі своєю продукцією на європейський ринок.

Для цього на відновленій фермі запроваджено прогресивні форми утримання і відгодівлі тварин, встановлено збірний молокопровід, обладнаний пульсаторами попарного доїння, що забезпечує стерильність і не допускає бактеріального забруднення молока. Тобто в Урмані використано європейську технологію доїння корів і охолодження молока до 3…4 градусів за Цельсієм у танках закритого типу.

У приміщенні ферми прохід та кормовий стіл виконані з бетону класу В15. Важливо, що при проектуванні та  розміщенні боксів враховані розміри тварин для організації ефективного гноєвидалення. Стіни оштукатурені покращеним вапняно-цементним розчином. Віконні прорізи заповнені одинарними блоками металопластику таким чином, аби повітряні потоки з вікон уздовж покрівлі потрапляли у витяжні башти. А покритий полікарбонатним матеріалом вентиляційний гребінь забезпечує проходження у корівник ультра-фіолетових променів.

Новітні технології також забезпечать зниження витрат  на одиницю продукції, а якість молока (це найголовніше)  за найскромнішими підрахунками поліпшиться щонайменше на 15% у порівнянні зі звичними технологіями.

Проте основна родзинка цього непересічного проекту заключається у тому, що ферма розміщена на екологічно чистій території. «Бережанська Швейцарія», а саме так називається ця місцевість, стане основою виробництва екологічно чистих кормів для корів, а звідси буде і екологічно чистим молоко.

- У такий результат ще кілька місяців ніхто не вірив, але по-іншому бути і не могло, бо ми - соціально відповідальна компанія, яка свого слова завжди дотримує, - наголосив директор ПАП «Агропродсервіс» Андрій Баран.

На урочини в Урмань з’їхались усі сільські голови району та місцева влада. Відбулися своєрідні колективні оглядини господарських справ «Агропродсервісу», адже ця відома на Тернопільщині агрофірма чи не єдина з тих, хто на Бережанщині вкладає власні інвестиції у завтрашній день села. Досить сказати, що лише в Урмані «Агропродсервіс» за останній рік додатково створив понад сорок робочих місць, виділяє кошти із «Єдиного соціального внеску» на ремонти школи, дитсадка та розвиток усієї інфраструктури. 50 тисяч гривень матеріальної допомоги надано місцевим учасникам АТО.

Інтерес до корпорації носить ще й практичний характер. Територіальні громади, «наївшись» вдосталь солодких обіцянок іноземних компаній, які обробляють у них землю, хочуть бачити у себе місцевих хліборобів.

Цілком резонно у вітальній промові на відкритті ферми прозвучали слова голови райдержадміністрації Володимира Петровського: «Збудувавши ферму на селі, отримаєш неоціненну вигоду – довіру і підтримку громади. Тут зроблена Божа справа і нам, районній владі, сільським головам, треба двома руками ловити таких інвесторів, як «Агропродсервіс», і кликами до себе».

Важливо, що поряд з тими, хто долучився до відновлення ферми, а це передусім – керівник місцевого господарства Василь Лещук, робітники будівельних бригад ТОВ «Урманське», які очолювали Василь Когут, Богдан Лещук і Ярослав Дрюченко, колектив ТОВ «Агроіндустрія» (директор – Віктор Захаренко, виконроб – Олег Грищук, майстер – Іван Нечипорук), подякували й тим, хто закладав її перший камінь і працював тут чимало літ.

Генеральний директор корпорації Іван Чайківський вручив цінні подарунки Марії Федорівні Гуньці, Агафії  Ільківні Когут, Михайлові Дмитровичу Дзюбатому, Михайлові Івановичу і Марії Михайлівні Слободам та Марії Петрівні Чайковській. Він також згадав і тих урманчан, хто вже відійшов у вічність, але назавжди залишився у подячній пам’яті нинішніх поколінь як ті, котрі у важкі повоєнні роки розбудовували основи сільської економіки.

Життя продовжується. Впевнені, що на Урмань та її жителів чекає добра перспектива, а корпорація «Агропродсервіс» на взаємовигідній основі успішно і довготривало тут господарюватиме. Підвалини для цього закладаються міцні.

Тваринницька ферма в Урмані – проект український, інвестиції українські, обладнання українське, працюють українці, а значить Україна живе і розвивається. Головне, аби в нашій державі були мир, злагода і спокій.

В урочинах взяв участь і виступив голова Всеукраїнської аграрної ради, президент Національної асоціації виробників молока Андрій Дикун.

Відкриття ферми в Урмані без перебільшення стало святом для всього села та численних гостей, для яких місцеві аматори подарували прекрасний концерт.

Джерело: www.agroprodservice.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео