Земельні ресурси залишаються найпривабливішим об’єктом для зловживань, махінацій, злочинних схем та одержання неправомірної вигоди

Прокурор області розказав, що коїться на Тернопільщині із землею.

 

Сьогодні раціональне використання, розподіл, охорона земельних ресурсів та додержання при цьому інтересів держави та конституційних прав громадян залишаються надзвичайно актуальними для аграрного Тернопільського регіону. Порушення у цій сфері мають місце на всіх стадіях земельних правовідносин. Об’єктами протиправних посягань, як правило, є землі природно-заповідного фонду, історико-культурного, сільськогосподарського, рекреаційного призначення та водного фонду. Цьому сприяє невинесення їх меж на місцевості, незавершеність розмежування земель державної і комунальної власності, інвентаризації земель та її грошової оцінки.

 

Як повідомив виконувач обов’язків прокурора області Олег Галицький, органи прокуратури області активно використовують для захисту інтересів держави та громадян у сфері земельних правовідносин повноваження щодо здійснення їх представництва у судах, а зловживанням чиновників у цій сфері протидіють заходами кримінально-правового впливу.

 

– Реагуючи на виявлені порушення при винесенні органами виконавчої влади та місцевого самоврядування рішень у сфері використання земельних ресурсів при вилученні земель, наданні їх у власність, оренду, користування, продажу та зміні цільового використання органами прокуратури області у поточному році заявлено на захист інтересів держави та конституційних прав громадян 63 позови на загальну суму понад 19 млн. грн. Внаслідок вжитих прокурорами заходів реально повернуто до державної та комунальної власності 27 га земель вартістю майже 10 млн. грн. та попереджено незаконне надання 2 га землі вартістю майже 50 тис. грн., – зазначив Олег Галицький.

 

Для прикладу, прокуратура області у трьох судових інстанціях довела законність позовних вимог щодо скасування незаконних рішень органу місцевого самоврядування про припинення права користування земельною ділянкою державному підприємству оборонної сфери та повернення її у державну власність. Завдяки послідовній позиції прокуратури вказана земля площею 5,75 га та вартістю понад 9 млн. грн.  реально повернута державному підприємству.

 

За апеляцією прокуратури області також скасовано незаконне рішення Тернопільської міської ради про надання в оренду комунальному підприємству майже 12 га землі та вартістю 300 тис. грн. за адресою автодорога Умань-Львів-Краковець. У суді доведено, що це рішення прийнято без розробленого та затвердженого у встановленому порядку проекту землеустрою чи технічної документації та з іншими порушеннями законодавства.

Окрім того, завдяки прокуратурі Підгаєцького району у власність територіальної громади  повернуто земельну ділянку площею майже 11 га. Суд погодився із позицією прокуратури, що розпорядником цієї землі є орган місцевого самоврядування, а тому райдержадміністрація незаконно нею розпорядилася, передаючи в оренду підприємцю.

 

Прокуратура захистила права громадян на безоплатне отримання землі під забудову житла. Львівський апеляційний адміністративний суд підтвердив законність вимог  прокурора Збаразького району про скасування незаконних рішень органу місцевого самоврядування, якими було заборонено видавати дозволи на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок під забудову тим громадянам, які не сплатили 2 000 грн. на розвиток інфраструктури.

На даний час у провадженні суду перебуває ще один позов прокуратури області про повернення у державну власність земельної ділянки, на якій розташована пам’ятка археології вартістю понад 12,5 млн. грн., яка була передана органом місцевого самоврядування у приватну власність разом з навколишніми сільськогосподарськими угіддями.

 

Вживались органами прокуратури області також заходи представництва щодо зменшення податкової заборгованості до зведеного бюджету зі сплати за землю. До судів заявлено 10 позовів щодо стягнення за землю плати на загальну суму 364 тис. гривень.

 

Земельні ресурси залишаються найпривабливішим об’єктом для зловживань, махінацій, злочинних схем та одержання неправомірної вигоди

У поточному році органи прокуратури області активізували роботу щодо викриття кримінальних правопорушень у сфері земельних правовідносин.

Олег Галицький наголосив, що органи прокуратури області дієво та принципово протидіють зловживанням чиновників у земельній сфері заходами кримінально-правового впливу. Серед найбільш характерних порушень, які виявляють прокурори в діяльності службових осіб органів влади, місцевого самоврядування та контролю є видача незаконних висновків про погодження проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок у власність та користування, порушення порядку видачі таких висновків, недотримання процедури зміни цільового призначення земель.

 

Для прикладу, прокуратурою області завершено досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно керівника одного з відділів Держземагентства в області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем). Посадовець погодив кадастровий план технічної документації на земельну ділянку, у якому зазначив неправдиву інформацію про її цільове призначення. Внаслідок протиправних дій чиновника із земель державного лісового фонду вибула земельна ділянка загальною площею 2, 54 га вартістю 8 млн. 107 тис. грн., чим завдано державі тяжкі наслідки.

13 травня 2015 року завершено досудове розслідування та направлено до суду кримінальне провадження стосовно колишнього керівника ще одного з відділів Держземагентства в області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України (службова недбалість). Через службову недбалість посадовця з власності територіальної громади незаконно відчужено землю площею 2,26 га та вартістю понад 900 тис. грн., чим спричинено тяжкі наслідки охоронюваним законом громадським інтересам.

 

На розгляді у суді перебуває ще одне кримінальне провадження стосовно керівника контролюючого органу, внаслідок протиправних дій якого з власності територіальної громади було незаконно відчужено землю площею 0,64 га та вартістю понад 250 тис. грн.

 

Загалом, упродовж поточного року органи прокуратури області здійснювали процесуальне керівництво у 18 кримінальних провадженнях за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 364 та ст.367 КК України, тобто за фактами зловживання владою або службовим становищем та службова недбалість у сфері земельних правовідносин. У цих кримінальних провадженнях виявлено протиправні дії службових осіб, пов’язані з незаконним відчуженням земельних ділянок загальною площею 9,17 га та вартістю майже 10 млн. грн.

– Цьогоріч органами прокуратури області продовжено системну роботу, спрямовану на посилення протидії корупційним проявам у регіоні та утвердження принципу невідворотності відповідальності за корупційні правопорушення, – констатує Олег Галицький.

 

Так, у поточному році судами винесено вироки у кримінальних провадженнях, розслідуваних прокуратурою області стосовно 3 службових осіб за фактами одержання неправомірної вигоди у сфері земельних правовідносин.  Окрім того, правоохоронними органами складено 19 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення на вказаному напрямі, за результатами розгляду яких судами притягнуто до відповідальності сільського голову та ряд депутатів місцевих рад за неповідомлення про конфлікт інтересів при голосуванні сесією цих рад за виділення земельних ділянок у власність та користування.

 

Прес-служба прокуратури Тернопільської області 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео