Журналісти у Тернополі першими побачать альбом «Іван Марчук у шаржах Миколи Дмітруха»

До 80-річчя народного художника України Івана Марчука видано альбом із шаржами тернопільського митця Миколи Дмітруха. 

Уперше в Україні побачило світ оригінальне видання, яке підготував відомий майстер     дружнього шаржу Микола Дмітрух.

Керівник проекту - один із авторів «ТЕРЕНу», заслужений журналіст України Олег Снітовський.

 - Задум видати подібне видання у мене вже був давно. Зрештою, зробити окремий буклет із шаржами на нашого земляка, всесвітньовідомого художника Івана Марчука не раз пропонували мені колеги,- Богдан Ткачик, Олег Снітовський, Богдан Хаварівський. Особливо багато хто говорив про це, коли вийшов у світ мій альбом шаржів «Обличчя Тернополя». Але я завжди казав, що ще створю кілька шаржованих портретів Івана Марчука, а тоді вже буде видно. І лише тепер випала гарна нагода – до 80-річчя митця зробити йому такий подарунок, каже Микола Дмітрух.

На сторінках видання подано близько 30 оригінальних творів, в яких геніального митця, нашого земляка зображено у різних іпостасах. Ось Майстер летить вище Сонця, а ось тут він – у вигляді селянина біля паркану із олівців, а ондечки – сидить на планеті Земля. На інших малюнках Іван Марчук постає як мандрівник, філософ, людина із багатозначною усмішкою і проникливим поглядом. Він – і на безлюдному острові, куди літак скидає йому листівку-вітання, і постає у вигляді монумента, і як скеля, і як збитошний хлопчак на конику-гойдалці. Також образ художника відтворений Миколою Дмітрухом і у вигляді піраміди-сфінкса, «кіндер-сюрпризу» із знаменитою марчуківською фразою «Я єсмь!», і в ювілейній жартівливій медалі, де Іван Марчук у погонах із цифрою 80.

Художник Микола Дмітрух у понеділок, 11 квітня о 13.-й годині в конференц-залі «Атріуму» перед журналістами презентуватиме свій альбом шаржів на Івана Марчука, які він написав під час зустрічей із Майстром. Окремі шаржі також будуть показані на презентації видання в Українському домі «Перемога» у п’ятницю, 15 квітня о 13 –й годині під час відкриття мандрівної фотовиставки Олега Снітовського «Вітражі душі» про Івана Марчука за участі геніального художника.

Автограф-сесія митця передбачається безпосередньо в Українському домі перед та після завершення презентації фотовиставки й альбому шаржів.

Видання «Іван Марчук у шаржах Миколи Дмітруха» побачило світ у теніопльському видавництві «Терно-граф» за фінансової підтримки Тернопільської ОДА, обласної ради, Тернопільської міської ради та Віце-президента з питань регіонального співробітництва Міжнародної Торгової палати ( ICC Ukraine ) Тараса Демкури.

Довідка «ТЕРЕНу». Микола Дмітрух (20.06.1954, с. Краснопілля, Миколаївська область) – графік, живописець, педагог. У 1970 р. Переїхав на Тернопільщину. 1975-1979 рр. – навчання у Вижницькому училищі прикладного мистецтва. З 1993 року працює викладачем в Тернопільській дитячій художній школі. Творить у галузі станкового живопису, графіки (книжкова ілюстрація, плакат, рисунок, дружній шарж, карикатура, екслібрис). Член Національної спілки художників України (1990), Асоціації карикатуристів (2008). Лауреат всеукраїнських та міжнародних виставок “Митець року – 2004”, “Людина року” у номінації “Художник” регіональної акції “Галицький лицар – 2004”. На XV Міжнародному конкурсі карикатур «Незалежність. Оптиміст і песиміст» /Київ, 2015 р./ творча робота Миколи Дмітруха відзначена заохочувальним призом Асоціації карикатуристів України. Автор альбомів: “Живопис” (2005), “Обличчя Тернополя” (2008). Художник-ілюстратор книг  Б. Бастюка, А. Вихруща, І. Дем’янової, Б. Мельничука. Автор-упорядник книги “Народні приповідки, поговірки, примовки Холмщини” (2011). Рекорд світу з малювання ( 59 малюнків за одну годину ) на Міжнародному художньому пленері «MORKA» (Польща, 2004 ). Автор альбому шаржів «Обличчя Тернополя» ( 2008 ).

Роботи експонуються на всеукраїнських та міжнародних виставках та представлені в музеях України, Польщі, Болгарії, Люксембурга, Туреччини, Тайваню, приватних колекціях світу. 

Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео