Тамара Коблик

10 грудня в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

Герчак Григорій (1931 р. в с. Солоне Заліщицького р-ну) – учасник національно-визвольної боротьби 40 – 50-х рр., художник, музикант.

герчак
герчак

Жук Оксана (1973р., с.Козярі Підволочиського р-ну) – літератор, педагог. Член Національної спілки журналістів України (1998р.).

 

жук
жук

Залєський Микола (1898, с. Слобідка, нині Козіського р-ну – 04. 08. 1970, м. Едмонтон, провінція Альберта, Канада) – лікар, громадський діяч. У складі УГА брав участь у Визвольних змаганнях 1917–21, зокрема в Чортківській офензиві; потрапив у польський полон, звідки втік до Чехо-Словаччини.

Screen Shot 12-09-16 at 05.22 AM
Screen Shot 12-09-16 at 05.22 AM

Поклад Ігор (1941, м. Фрунзе, Киргизької РСР) — український композитор та опермейстер, Заслужений діяч мистецтв УРСР, народний артист України, лауреат Шевченківської премії. Член НСКУ.

По закінченню війни сім'я повернулася до України, де і розпочав своє навчання Ігор Поклад. Паралельно композитор закінчив середню школу №4 м. Тернопіль та музичну школу по класу фортепіано (1957 р.). Починаючи з шкільних років Ігор складає пісні та друкує їх у місцевій пресі.

014236_ihor_poklad
014236_ihor_poklad

Шашкевич Любомир (1957, м. Тернопіль) – економіст, державний службовець.

шашкевич
шашкевич

Цей день в історії Тернопілля:

1939 року - Указом Президії Верховної Ради УРСР створено виконком Скалатської районної Ради депутатів трудящих. Уперше обирався під час виборів до місцевих Рад 15 грудня 1940 р.

1939 року - згідно з Указом Президії Верховної Ради УРСР розпочав свою діяльність Виконавчий комітет Тернопільської обласної Ради народних депутатів. Перші вибори до обласної, районних, селищних, міських та сільських Рад депутатів трудящих відбулися 15 грудня 1940 р.

1939 року – бюро Тернопільського обкому партії затвердило склад 14 повітових комітетів КП(б)У. На той час ще не було нового адміністративного поділу території області. Райони створили на 10 днів пізніше.

1939 року – газета «Вільне життя» стала друкованим органом Тернопільського обкому КП(б)У та облвиконкому. Перший номер щоденника на чотирьох сторінках (10 тис. примірників) побачив світ 3 жовтня 1939 року як орган Тимчасового управління м.Тернопіль. Від 9 жовтня (№ 6) газета стала органом Обласного Тимчасового управління в Тернопільському воєводстві. У серпні 1990 року «Вільне життя», першим серед обласних видань, стало громадсько-політичним часописом Тернопілля.

1943 року – у лісі біля м.Борщів нацисти розстріляли 13 євреїв.

1944 року - наказом начальника гарнізону м.Тернополя № 5 заборонене руйнування будь-яких будинків і інших споруд, проведення незаконних обшуків і вилучення майна у громадян. Було прийнято ряд інших документів, які сприяли наведенню порядку в місті з метою якнайшвидшого переведення обласних органів влади з м.Чорткова в Тернопіль.

1971 року - в м.Чикаго (США) помер адвокат, доктор права, співробітник Державного секретаріату торгівлі й промислу ЗУНР, громадський діяч, уродженець Підволочищини Григорій Йосипович Стецюк.

1975 року - академік Андрій Сахаров у своїй Нобелівській лекції, «Світ. Прогрес. Права людини», зачитаній в Осло Оленою Боннер, згадав 74-им, серед 129 прізвищ в'язнів совісті СРСР, політв’язня з Тернопільщини Степана Сапеляка. «Я прошу вас вважати, що всі в'язні совісті, усі політв'язні моєї країни розділяють із мною честь Нобелівської премії Миру», - заявив Андрій Сахаров.

1989 року - після Богослужіння на Микулинецькому цвинтарі (того дня був сильний мороз), тернополяни – вірні УГКЦ, прийшли під двері майбутньої Архікатедри. Бажаючи зігрітись, вони зайшли до храму. Того ж дня церкву закрили від них на замок. Богослужіння греко-католиків під дверима храму тривали до 21 грудня. Кожного дня громада приходила під міську і обласну ради з вимогами про передачу храму.

10 грудня святкують Міжнародний день прав людини. Це свято було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.

Зокрема, засновники цього свята висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги. У цей день, зазвичай, згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві й зусиллях світового співтовариства щодо виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.

Головна мета свята — торжество в усьому світі понять свободи, безпеки й чесності людей по відношенню одне до одного. Сьогодні серед основних заходів, присвячених цьому дню, можна назвати засідання круглих столів, міжнародні конференції з питань дотримання прав людини, покази телевізійних програм відповідної тематики.

human-rights-logo
human-rights-logo

Міжнародний день прав тварин відзначається 10 грудня, в один день з Міжнародним днем прав людини. І цей збіг зовсім не випадковий, а навмисний.

den_prav_tvarin
den_prav_tvarin

10 грудня шанувальники найпопулярнішої гри у світі відзначають Всесвітній день футболу. Організація Об'єднаних Націй ухвалила рішення про появу свята у зв'язку з постійно зростаючим інтересом людей різного віку й різних національностей до цієї захоплюючої гри.

За даними істориків, у футбол грали ще в Стародавньому Китаї. Перші згадки про цю гру датуються другим тисячоліттям до нашої ери. Тоді футбол називався «цу чю» (у перекладі — «штовхати ногою»). Точний час появи футболу неможливо встановити, оскільки «цу чю» був лише попередником нинішнього футболу, як і саксонська гра з м'ячем, яка була популярна у 8 столітті нашої ери.

Однак сучасним поціновувачам «гри мільйонів» абсолютно все одно, коли був зіграний перший футбольний матч. Адже для багатьох сучасних людей футбол став стилем життя, професією або головним захопленням у житті. Всесвітній день футболу об'єднує всіх їх. Зазвичай 10 грудня проводяться товариські зустрічі професійних команд, збірних країн, регіонів, міст і шкіл. Серед найцікавіших зустрічей можна назвати зустрічі ветеранських складів найпопулярніших клубів у кожній країні.

detskii-futbol
detskii-futbol

У Швеції та Норвегії щороку 10 грудня відзначається важлива дата - День вручення Нобелівської премії (Нобелівський день), однієї з найбільш престижних премій у світі.

o-nobel-prize-medal-facebook
o-nobel-prize-medal-facebook

Іменини сьогодні святкують Всеволод, Гаврило, Роман, Яків.

Вибір читачів за тиждень

Відео