Тамара Коблик

10 лютого на Тернопільщині зафіксували температурний рекорд

Середньодекадна обласна температура повітря у лютому становила +4,4℃, що на 7° вище норми

Впродовж першої декади лютого на Тернопільщині панувала тепла погода. В усі дні середньодобова температура повітря була значно вищою норми. За температурними показниками ця декада відповідала ІІІ декаді березня. Велика кількість опадів поповнювала ґрунт корисною вологою. Було вітряно. Про це розповіли на у пресслужбі Тернопільського обласного центру з гідрометеорології.

Середньодекадна обласна температура повітря становила +4,4℃, що на 7° вище норми. Максимальна температура повітря 10 лютого підвищувалась до +10-12°, що є історичним максимумом на цю дату. Мінімальна температура опускалась до -1°.

Опади різного фазового стану відмічались майже щодня. Сумарна кількість опадів за декаду становить по крайньому півдню - 12-17 мм (близько норми), на решту території 21-41 мм, що дорівнює 2-3 декадним нормам.

Високі температури повітря на початку декади зумовили відновлення фізіологічних процесів і пробудження рослин зимуючих культур та початку сокоруху у клена та берези.

Впродовж декади небезпечних явищ для перезимівлі озимих культур не спостерігалося.

Результати відрощування проб озимих культур, взятих із полів агрометеорологами 25 січня, показали, що перезимівля проходила задовільно. У відібраних зразках загиблих рослин не виявлено.

Мінімальна температура ґрунту на глибині залягання вузла кущіння озимої пшениці впродовж декади знижувалася до мінус 0-2°. Така температура ґрунту вища за розрахункову критичну, яка на 10 лютого становила для озимих: пшениці, жита  мінус 14-17°,  ріпаку і ячменю -  мінус  9-13°.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео