Тамара Коблик

10 лютого в історії Тернопільщини

10

Цього дня народилися:

начальник головного управління Національної поліції у Тернопільській області Олександр Богомол (1977, м.Тернопіль)

богомол
богомол

педагог, просвітянський діяч Василь Колодзінський (1884, с. Лошнів, нині Теребовлянського району – 05. 10. 1975, ферма Толстой, Канада);

господарник, громадський діяч Костянтин Маціпура (1928, с. Губин, нині Старокостянтинівського району Хмельницької області – 14. 08. 2008, м. Тернопіль);

download
download

діяч культури, господарник, засновник конкурсу «Кришталевий жайвір» Сергій Миханчук (1954, м. Львів);

myhanchuk_serhiy
myhanchuk_serhiy

журналіст, публіцист, редактор Михайло Світліковський (1957, с. Семенів Теребовлянського району);

громадський діяч, меценат Іван Хрін (1899, м. Збараж – 1979, м. Вінсор, Канада);

художник, актор, педагог Григорій Цимбала (1910, с. Багатківці, нині Теребовлянського району – 28. 02. 1996, там само);

підприємець, меценат Володимир Шинке (1979, м. Тернопіль);

лікар, громадський діяч Григорій Явний (1900, с. Заруддя, нині Зборівського району – 18. 03. 1990, м. Рутерфорд, США).

Цей день в історії Тернопілля:

Однією з перших газет відродженої Тернопільської преси була «Podolanin» («Подолянин»), перше число якої вийшло 10 лютого 1878 р.

10 лютого 1940 року - більшовики вивезли польських колоністів з с.Скоморохи Бучацького району.

10 лютого 1945 року – відділ УПА вів бій біля горба Курманка зі 42 енкаведистами; один із облавників залишився живим.

Згідно з оперативною інформацією Бережанського райвідділу НКДБ Тернопільської області, у цей район були спрямовані спеціальні групи підпільників, завдання яких полягало у тому, щоб усіма засобами перешкодити підготовці до виборів, а напередодні та безпосередньо 10 лютого 1946 року активізувати антивиборчу аґітацію, посилити терор проти більшовицько-радянського активу. Повстанці окреслили за мету, використовуючи всі можливі засоби, заборонити населенню запілля брати участь у голосуванні; це стосувалося насамперед учителів, а їхній приклад мало підтримати селянство.

10 лютого 1960 року - начальник управління КДБ у Тернопільській області надіслав в обком партії таємну доповідну записку «Про діяльність сектантів, участь інтелігенції і молоді в сектантських формуваннях», в якій зазначив, що структура під його керівництвом «вживає заходи для посилення оперативної роботи проти незареєстрованих і нелеґальних громад сектантів». Так звані «оперативні» заходи полягали, як відомо, у стеженні за віруючими і притягненні їх до відповідальності аж до арешту.

Цікаво, що:

1972 р. — ВВС заборонила трансляцію в своєму ефірі пісні Пола Маккартні та групи «Wings» Give Ireland Back to the Irish («Віддайте Ірландію ірландцям»)

1992 р. — суд в Індіанаполісі визнав Майка Тайсона винним у згвалтуванні Дезірі Вашингтон, 18-річної конкурсантки Міс Чорна Америка. Суд засудив Тайсона до шести років ув'язнення. Через три роки Тайсона звільнили достроково за відмінну поведінку.

1992 р. — на екрани США вийшов фільм «Основний інстинкт»

1996 р. — спеціалізований шаховий комп'ютер Deep Blue компанії IBM виграв першу з шести ігор проти чемпіона світу Гаррі Каспарова. Машина, здатна аналізувати за секунду 200 мільйонів шахових ходів, в цілому програла матч Каспарову, котрий здобув три перемоги і дві партії звів у нічию. Однак через рік, у травні 1997-го, Deep Blue «взяв реванш» і вперше переміг людину-гросмейстера, а Каспаров уперше в житті програв турнір, що складався з декількох ігор з одним суперником.

Іменини сьогодні святкують Феодосій, Юхим, Георгій, Єфрем, Ісак, Володимир.

Вибір читачів за тиждень

Відео