Тамара Коблик

12 вересня в історії Тернопільщини

12

 

Цього дня народилися:

Власюк Володимир (1973, м.Тернопіль – 13.12.2015, м. Львів) – військовик 7-го окремого полку армійської авіації (Новий Калинів). Народився у м. Тернопіль. Проживав у м. Стрий Львівської області. Призваний за мобілізацією, служив з березня 2014 по березень 2015 року. З грудня 2014 року служив на Луганщині, поблизу Сватове. Через рік служби демобілізований. Тяжко захворів під час служби в зоні АТО. Проходив лікування в Львівському обласному шпиталі. Помер від важкої хвороби орієнтовно 13 грудня 2015 (42 роки). Похований 14 грудня у Стрию. Залишилися батьки, дружина та 21-річний син.

Дубіч Тетяна (1959, м. Бережани) –  педагог, писанкарка, вишивальниця. Її роботи зберігаються у музеях Бережан, Тернополя, Києва та інших міст.

дубич
дубич

Ібрагімов Михайло (1966, м. Тернопіль) – депутат міської ради, генеральний директор ТРЦ «Подоляни».

ібрагімов
ібрагімов

Королевич Петро (1911, с. Маркова, нині Монастириського району –  12. 09. 1979, м. Міннеаполіс, США) –  балетмейстер. Керівник ансамблю «Черемош»  при осередку СУМ у м. Міннеаполіс.

Куріца-Ціммерман Христина (1937, с. Настасів, нині Тернопільського району) – художниця. Від 1943 – в Австрії (міста Ґрац, Відень).

куріца
куріца

Мількевич Людмила (1948, с. Великі Дедеркали Шумського району) – працівник культури, літератор, громадська діячка.

мількевич
мількевич

Петровський Володимир (1962, с. Саранчуки Бережанського району) – історик, педагог, громадський діяч, голова Саранчуківської об’єднаної територіальної громади Бережанського району.

петровський
петровський

Решітник Дмитро (1923, с. Ценів, нині Козівського району - 06.01.2002, Австралія) – громадський діяч. Учасник німецько-радянської війни. Автор спогадів та інших публікацій.

решітник
решітник

Сампара Павло (1896, с. Прошова, нині Тернопільського району – 07. 12. 1937, м. Житомир) – військовик. Доброволець Легіону УСС.

Уейський Корнель (Ujejski Kornel; 1823, с. Берем’яни, нині Бучацького району –  19. 09. 1897, с. Павлів, нині Радехів. району Львівської області) –  польський поет, публіцист, громадський діяч. Посол австрійського парламенту.

уєйський
уєйський

Шевчук Володимир (1954, с. Радошівка Шумського району) – науковець, краєзнавець. Автор понад 90 наукових праць, 2 авторських свідоцтв на винаходи.

 

шевчук
шевчук

Шпикалюк Василь (1902, с. Лосяч, нині Борщівського району – вересень 1972, там само) – господарник.

Цей день в історії Тернопілля:

1914 – завершився третій період Галицької битви, який характеризувався контрнаступом австрійців проти 3-ї та 8-ї російських армій.

1914 – розпочалося переслідування розбитих австро-угорських армій і вихід росіян до р. Сян. Тернопільщину повністю окупували російські війська, тут встановилася влада царської адміністрації.

1942 – нацисти відправили з Козови до концтабору в місто Белзець (нині Польща) 1 тис. євреїв.

1945 – у с. Товсте Гусятинського району українські повстанці напали на станицю “стрибків”, у бою з ними захопили кулемет та 7 гвинтівок.

Гаї Гречинські Тернопільського району взяті на облік як село згідно з рішенням Тернопільської обласної ради від 12 вересня 2003 р.

2014 – на Микулинецькому кладовищі в Тернополі поряд із бойовим побратимом Андрієм Юркевичем поховали Федіра Коломійця (позивний «Металург»). Український військовик, боєць 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар». Народився 9 квітня 1981 року в м. Алчевськ Луганської області. 5 вересня 2014 року російські диверсанти здійснили атаку із засідки на бійців 2-ї роти батальйону поблизу с. Весела Гора під Луганськом. Комбат розповів, що до колони вийшли люди з українським прапором, і коли машини зупинились, то по них відкрили вогонь із засідки з кулеметів. Потім добивали поранених пострілами. У зв'язку зі ситуацією в рідному Алчевську близькі загиблого попросили поховати його в Західній Україні.

В Україні сьогодні відзначають День комп’ютерника і програміста.

Професійне свято програмістів в Україні відзначають 13 вересня, а у високосні роки – 12 вересня. Така неоднозначність пов`язана з тим, що датою свята був обраний 256-й день року. Ця цифра позначає кількість різних значень, які можуть бути виражені за допомогою восьмирозрядного байта. А також число 256 є максимальним ступенем числа 2, яка не перевищує кількості днів у році. Пропозиція заснувати таке свято вперше прозвучала 15 липня 1996 року. В цей день Д. Мендрелюк, голова видавництва «Комп`ютерра» запропонував вважати днем програміста першу п`ятницю вересня. Пізніше, через 6 років, працівники однієї з російських веб-студій організували збір підписів під проханням до уряду про визнання свята офіційним. Український уряд поки свято офіційним не визнав, але в ряді країн (наприклад, Росія) День програміста входить в число державних свят.

програміст
програміст

В Україні сьогодні  відзначають День українського кіно.

Щороку в другу суботу вересня святкують День українського кіно. Фактично це свято є професійним днем працівників кінематографії. Свято з’явилося з виходом президентського указом 12 січня 1996 року.

1кіно
1кіно

Як відомо з історії, перше українське кіно зняли в вересні 1896 року. Містом-родоначальником української кінематографії став Харків. Першим оператором кіно в Україні був фотограф Альфред Федецький. Він зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ в Харківському оперному театрі.

Першою українською кіноактрисою стала Віра Холодна, вона переважно знімалася в Одесі.

Всеукраїнське фотокіноуправління, яке займалося розвитком українського кіно, було засноване в 1922 році. У 1928 році в Україну відкрили Київську кінофабрику, яка згодом була названа на честь Олександра Довженка.

З 2003 року в Україні діє закон, що регулює розвиток кіноіндустрії в країні. На жаль, День українського кіно — це не завжди привід до радості, оскільки рівень українського кінематографа не досягає рівня світової кіноіндустрії — здебільшого через слабке фінансування галузі.

Святкування Дня фізичної культури і спорту в Україні припадає на другу суботу вересня (Указ Президента від 29 червня 1994 року № 340/94).

1фізкульт
1фізкульт

Європейські види спорту, такі як футбол і боротьба, почали поширюватися в Україні з кінця XIX ст. Всій Європі було відоме ім’я українського борця греко-римського стилю Івана Піддубного. Багато перемог здобули українські спортсмени, виступаючи в різних видах спорту у складі збірних команд СРСР.

Легендами українського спорту є стрибун Сергій Бубка (35 світових рекордів), футболісти Олег Блохін та Ігор Бєланов, відмічені «золотим м’ячем» як найкращі футболісти Європи. Визнана у світі і українська школа художньої гімнастики. Зірками цього виду спорту свого часу були Ірина Дерюгіна і Лариса Латиніна, яка завоювала 18 олімпійських медалей (9 золотих, 5 срібних і 4 бронзові) — це найбільше досягнення в історії олімпіад. Всього українськими спортсменами було завойовано більше чотирьохсот олімпійських медалей.

Сьогодні на спортивному небосхилі України сяють нові зірки. Боксерів Володимира і Віталія Кличко, Олександра Усика, плавчиню Яну Клочкову, гімнастику Ганну Безсонова, легкоатлетку Жанну Пінтусевич, тенісиста Андрія Медведєва, альпініста Владислава Терзиула, футболіста Андрія Шевченка та багатьох інших знають далеко за межами України.

Всесвітній день надання першої медичної допомоги.

Цей день почав своє існування в 2000 році. Від тієї пори він проводиться щорічно у другу суботу вересня. А ініціювали проведення свята національні організації — члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

1першадопомога
1першадопомога

Основною метою Всесвітнього дня надання першої медичної допомоги є навчання пересічної людини наданню найпростішої, але так необхідної медичної допомоги у різних життєвих випадках. Адже вчасно надана допомога людині часто відіграє вирішальну роль в зменшенні страждань та запобіганні можливим ускладненням а інколи і в збереженні життя.

Особливо гостро і нагально це питання стоїть зараз, в цей складний для нашої країни час, кожен з нас просто зобов’язаний знати найпростіші медичні заходи, щоб допомогти і самому собі і людині, яка потрапила в біду на твоїх очах. Такі заходи не віднімають допомоги лікаря чи фельдшера, а є лише попередніми, спрямованими на те, щоб потерпілий протримався до їх прибуття чи до відправлення в лікувальний заклад.

У світі сьогодні відзначають:

День Сарагарі (Дата сикхського військового свята в ознаменування битви при Сарагарі. Битва при Сарагарі 12 вересня 1897 року була проведена в ході Тірафської кампанії між сикхськими солдатами британської індійської армії і племенами пуштунських оракзаїв. Це сталося в Північно-Західній прикордонній провінції, що нині називається Хайбер- Пахтунхва, Пакистан)

День відеоігор ( «Німрод» - спеціальний комп'ютер, створений і показаний 5 травня 1951 на Фестивалі в Британії. Він став другим комп'ютером, призначеним виключно для гри. Гра називалася Nim. Його розміри становили приблизно 270 см * 360 см * 150 см. А першим був Берті - 4-метрова машина, представлена роком раніше)

День захисників в штаті Меріленд, США (В пам'ять про успішний захист міста Балтимор 12-14 вересня 1814 роки від вторнення британських військ під час війни 1812 року. Подія призвела до написання вірша, який був покладений на музику і кілька днів по тому став відомий як пісня «Зоряна прикраса». У 1931 році вона стала національним гімном Сполучених Штатів)

День кіно в Ірані

День книги Рухнама в Туркменістані (Книга Рухнама про духовність і правила життя, була написана президентом Туркменії Сапармуратом Туркменбаши Ніязовим і відразу ж оголошена «священною» в цій мусульманській країні. Їй навіть незабаром встановили пам'ятник в Ашхабаді)

День пам'яті масової страти солдатів батальйону Святого Патрика в Мексиці

Міжнародний день усвідомлення (Mindfulness Day відзначається з 2011 року. Мета - підвищити поінформованість широкого загалу про глибоку цінність і корисність усвідомленості)

Національний день Кабо-Верде

Національний день заохочення в США (National Day of Encouragement відзначається з 2007)

Національний день молочно-шоколадного коктейлю в США

Іменини сьогодні святкують Христофор, Олександр, Данило, Гаврило, Павло.

Вибір читачів за тиждень

Відео