Тамара Коблик

17 січня в історії Тернопільщини

p937163_5c5836c4a4b07

Цього дня народилися:

Климишин Іван (1933, с.Кутиска, Лановецького району) — український астроном. Професор Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, доктор фізико-математичних наук. Академік АН ВШ України з 1993 р.

Климишин_Іван_Антонович
Климишин_Іван_Антонович

Климчук Олег (1961, м.Тернопіль) – директор Тернопільської ЗОШ №22, депутат міської ради попереднього скликання.

200px-Климчук_олег
200px-Климчук_олег

Левицький Євген (1870, с.Сидорів, Гусятинського району — 21 листопада 1925, Відень) — український громадсько-політичний діяч, публіцист.

Левицький_Євген_Йосипович
Левицький_Євген_Йосипович

Мацикур Віктор (1975, с. Підгородне Тернопільського району) – український спортсмен (бодібілдинг), тренер зі спеціальної і фізичної підготовки Федерації фрі-файту Тернопільської області, громадський діяч. Чемпіон світу з жиму лежачи, віце-чемпіон світу та Європи з фітнесу, віце-чемпіон Європи з жиму лежачи, багаторазовий чемпіон та призер чемпіонатів України. Начальник управління фізичної культури та спорту Тернопільської ОДА (2015-2019).

мацикур
мацикур

Рущак Роман (1978, м. Чортків  — 22 червня 2015, с. Городище, Луганська область) — український військовик, стрілець гірсько-піхотного батальйону 128-ї гірсько-піхотної бригади (Мукачеве).

Мобілізували Романа до війська 29 липня 2014 року. Три тижні був у Мукачевому, потім у складі бригади поїхав на Схід. Спочатку потрапив у селище Мирна Долина на Луганщині. Там наприкінці жовтня 2014 року, отримав осколкове поранення в руку. Романа із великою втратою крові доправили до Харківського військового шпиталю. Там його прооперували, але витягти всі осколки не вдалося. Через чотири дні перевели до Львова, де лікувався в госпіталі, деякий час — удома.

На початку січня 2015 року повернувшись на фронт, відразу потрапив у «котел» під Дебальцевим. Цілий місяць рідні не знали про його долю. У лютому 2014 року під час прориву бригади з «котла» Роман упав з БТРа, побився і поламав два ребра. Лікувався в Чорткові, Чернівцях. Після лікування знову вирушив на Схід.

Там у Романа відкрилася виразка шлунка, а через те, що в «котлі» під Дебальцевим довго лежав на холодній землі, почали відмовляти нирки. Востаннє мати розмовляла з ним за годину до загибелі.

Загинув за невідомих обставин 22 червня 2015 року (за однією із версій — ударом по голові від рук місцевих жителів) у селі Городище Луганської області за 20 днів до демобілізації. Поховали в Чорткові 25 червня.

рущак
рущак

Цей день в історії Тернопілля:

17 січня 1940 року – в Україні замість повітів було створено райони. Всього виникло 202 сільських райони, з них у Тернопільській – 38. Новий адміністративно-територіальний поділ сприяв зміцненню тоталітарного режиму шляхом насичення краю органами влади і репресивним апаратом.

17 січня 1940 року – с.Великий Глибочок стало районним центром. Було ним до кінця грудня 1962 року.

17 січня 1945 року – українські повстанці в с.Скоморохи (тоді – Білобожницький район) Тернопільської області знищили 20 бійців «істрєбітєльного» батальйону, які займалися заготівлею хліба і виявленням призовників 1927 року народження.

17 січня 1989 року – у Нью-Йорку (США) помер український актор і режисер, уродженець м.Струсів Теребовлянського району Йосип Гірняк. Акторську біографію розпочав у 1914 в театрі товариства «Руська Бесіда», продовжив на професійній сцені 1915 в Театрі українських січових стрільців. Грав у театрі «Березіль» та в Київському театрі юного глядача, в драматичній трупі Львівського оперного театру. Від 1947 - в Нью-Йорку (США). Тут очолював Український театр в Америці, Театр слова. Знявся у фільмі «Вендетта» (1924, Одеса). Від 1956 — продюсер і диктор української студії радіо «Свобода».

17 січня 1989 року - помер співзасновником земляцького об'єднання «Тернопільщина» у Філадельфії (США) Теодозій Сеньківський (Сеньковський). Народився у м.Тернопіль. Воював у складі УСС, УГА, співорганізатор Студентської сотні УГА в Тернополі, служив у штабі С. Петлюри. В 1949 р. еміґрував до США. На американському континенті продовжив лікарську практику в штатах Нью-Джерсі, Нью-Йорк, Огайо та Пенсильванія.

17 січня 2015 року – у боях за Донецький аеропорт загинув уродженець с. Жабинці Гусятинського району Володимир Трух 1992 року народження. Вибухом йому відірвало руку, поки побратими змогли дістати хлопця з-під уламків, порятувати було вже пізно — він втратив багато крові.

21 січня автомайданівці похоронним кортежем через Тернопіль доправили тіло загиблого до родинного села.

За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

«За службу Україні», відзнака голови Тернопільської обласної державної адміністрації (2016).

Щорічно 17 січня у світі відзначають незвичайне свято – День дитячих винаходів. Цікаво, що датою свята обраний день народження відомого американського політика Бенджаміна Франкліна.

У 1718 році 12-річний Бенджамін з'явився на пляжі з двома незвичайними предметами, що нагадували риб'ячі плавники. Незважаючи на глузування товаришів, Франклін в цей день плавав набагато швидше за своїх однолітків. Так з'явилися ласти для плавання.

А в 15-річному віці Франклін подарував світові ще одну корисну річ - крісло-гойдалку. До звичайного стільця він приробив вигнуті полози. Саме в день народження Франкліна і вирішили заснувати День дитячих винаходів.

У 1824 році 15-річний француз, син чоботаря, Луї Брайль розробив шрифт для сліпих, названий в його честь - шрифт Брайля. В однорічному віці малюк випадково натрапив на швацький ніж свого батька і до 5 років зовсім втратив зір. Але Луї навчився читати за допомогою шрифту, який сам винайшов. Цим способом користуються в усьому світі до цих пір, а сам Брайль після смерті був похований у Паризькому пантеоні.

А ось американець Френк Епперсон навіть не підозрював, що забута взимку на вулиці склянка з лимонадом допоможе йому стати мільйонером. Вранці лимонад перетворився на лід, а 11-річного Эпперсона стали називати відкривачем рецепту «фруктового льоду». Причому сам Френк спочатку і не думав запускати свій винахід у масове виробництво. Згадав про нього він тільки через 18 років - у 1923 році, коли відкрив невелику фабрику з виробництва замороженого лимонаду. У 1928 році він продав патент і регулярно отримував солідний заробіток .

Сучасні снігоходи витісняють традиційний північний спосіб пересування - собачі упряжки. А перший снігохід на гусеничному ходу зібрав у 1922 році 15-річний канадець Жозеф-Арман Бомбардьє зі старого батьківського «Форда».

Американський підліток Бенні Бенсон в 1926 році відправив свій малюнок на конкурс Державного прапора Аляски. Саме його ескіз був визнаний кращим і затверджений в якості офіційного прапора самого північного американського штату.

У 1930 році 16-річний Джон Ніссен з Айови зібрав незвичайну річ - на залізний каркас натягнув за допомогою гумових амортизаторів армійський брезент. Це стало прототипом спортивного батута. Незабаром, батути почали встановлювати в скаутських таборах, де вони викликали неабиякий захват.

А ось англієць Сем Хьютон отримав патент на винахід уже в 5-річному віці. Його ідея зробити мітлу з двома насадками для прибирання великого і дрібного сміття пройшла суворий процес патентування, і тепер Сем офіційно є винахідником, а авторське право на виробництво такої мітли захищено законом.

248ee92a5566b44ec427900302d79e2e
248ee92a5566b44ec427900302d79e2e

А ще сьогодні – День Святого Антонія у католиків.

Святий Антоніо вважається засновником відлюдницького чернецтва, він шанується в багатьох країнах, його часто називають Антонієм Великим. За прикладом святого Антоніо багато християн його часу почали вести аскетичне життя.

den_svyatogo_antoniya_0
den_svyatogo_antoniya_0

Іменини сьогодні святкують Артеми, Дениси, Архипи, Панаси, Танасії, Афанасії, Остапи, Зосими.

Вибір читачів за тиждень

Відео