Тамара Коблик

2 березня в історії Тернопільщини

2

Цього дня народилися:

український адвокат, громадський діяч Василь Бабій (1884, с.Великий Говилів Теребовлянського району - 1977, м.Торонто, Канада).

педагог, військовий, громадський діяч Кирило Годованець (1893, с. Устечко, нині Заліщицького району – 06. 03. 1968, м. Рочестер, США);

журналіст, публіцист, член НСЖУ, автор книг «История Койгородского края» (Комі АРСР, 1989), «Так поставало Тернопілля», низки наукових та публіцистичних статей в українській та зарубіжній періодиці Григорій Грещук (1950, с.Кобилля Збаразького р-ну).

Greschuk
Greschuk

вчений, історик, публіцист, письменник Мирон Кордуба (1876, с. Острів, Тернопільського району — 2 травня 1947, Львів).

Myron Korduba.jpg

громадська діячка Емілія Кучерська (1908, м. Тернопіль – 1968, м. Бронєво, Польща);

педагог, літератор Докія (Доротея) Папіш-Черевик (1921, с. Горошова, нині Борщівського району - дата і місце смерті невідомі);

педагог, скульптор Тарас Шулик (1956, с. Товстолуг, нині Тернопільського району).

Цей день в історії Тернопілля:

2 березня 1940 року – Раднарком СРСР прийняв постанову про виселення з районів Західної України і Західної Білорусі членів сімей усіх поміщених у табори і в'язниці з числа польських військових і службовців, членів «контрреволюційних організацій», а також біженців із зайнятої німцями території Польщі, які виявляли бажання виїхати з Радянського Союзу.

2 березня 1945 року - бій сотні ВО-3 УПА-Захід командира «Байди» з НКВС на хуторах Ліщина в с.Загір’я тодішнього Заложцівського району. Загинув у бою 15-річний вояк УПА Микола Чернецький та ройовий Дмитро Слотюк.

2 березня 1947 року - в с.Покропивна Козівського району  група підпільників вступила в бі1 групою емдебістів, очолюваною начальником райвідділу МДБ Порфір’євим. Унаслідок бою він та один  рядовий боєць – убиті, 4 інші були важко поранені і по дорозі до райцентру вмерли. З боку підпільників важко поранений повстанець «Сивий», щоб не потрапити до рук ворога, застрелився.

2 березня 1950 року – емдебісти заарештували підпільного греко-католицького священика, культурно-просвітницького діяча, уродженця с.Доброводи Збаразького району о.Євгена Алиськевича. Депортований у с.Дюбіно Томської області (нині РФ). 1963 повернувся у Тернопіль. Працював у ЖЕКу  та школі ДТСААФ, служив у підпільній УГКЦ. Помер 1980 року.

2 березня 1977 року – в с.Денисів Козівського району померла українська дитяча письменниця, уродженка Іванна Блажкевич (на фото). У вересні 1939 року обиралась депутатом Народних Зборів Західної України. До останніх днів життя вона працювала на літературній ниві: Вийшли з друку її збірки «Подоляночка», «Прилетів лелека», «Чи є у світі щось світліше», «Прилетіла ластівочка». Іванна Омелянівна Блажкевич - автор спогадів про Івана Франка, Ольгу Кобилянську, Василя Стефаника, Тимофія Бордуляка, О. Вітошинського, Павла Думку, Корнила Устияновича, Олену Кульчицьку. Збирала пісні, афоризми, етнографічні матеріали. Була ініціатором створення Денисівського краєзнавчого музею. Померла Іванна Блажкевич 2 березня 1976 р. в рідному Денисові.

2 березня 1991 року – уродженця м.Козова о.Маркіяна Трофим'яка висвячено на єпископа Римо-Католицької Церкви з титулярним осідком в м.Аузія. Призначено Львівським єпископом-помічником. Згодом став Луцької діє цезії РКЦ. З 2012 року – на емеритурі.

2 березня 2006 року – в Тернополі помер український журналіст, письменник, фольклорист Іван Гермаківський. Працював редактором районної газети, заступником і редактором Тернопільського обласного часопису «Вільне життя», власним кореспондентом «Сельской жизни»,  у редакції Обласної Книги Пам'яті. Автор численних публікацій у періодиці, збірок нарисів та романів

2 березня 2014 року - головою Тернопільської обласної адміністрації призначено Олега Сиротюка. Працював на цій посаді до 18 листопада 2014 року.

2 березня 2014 року - депутати Тернопільської обласної ради прийняли звернення з приводу суспільно-політичної ситуації в Україні закликавши громадян зберігати спокій, неухильно та чітко виконувати рішення керівництва держави та РНБО. Власників закладів торгівлі та аптек закликали утриматися від підняття цін на продукти першої необхідності та медикаменти.

2 березня — у ці перші дні зимової весни — у дохристиянські часи наші предки об'єднували дві пори року, святкуючи другий день Нового року та день Ластівки. Як і в останні два тижні лютого, цього дня закликали весну, очікували з вирію ластівок, молилися про врожай та передбачали погоду вже на літо. Отже, за народними прикметами, яка погода цього дня, така вона буде і влітку.

За церковним календарем 2 березня вшановують великомученика Федора Тирона, преподобного Федора Мовчазного, праведну Маріамну, священномученика Єрмогена, мученика Міну.

Православні християни цього дня моляться великомученику Федору, щоб він допоміг знайти зниклих людей та втрачені або вкрадені речі. Також вірили, що цього дня не варто дивитися у вечірнє небо, бо побачена на Федора падаюча зірка може принести важку хворобу або навіть смерть.

Хоча існували і інші перекази, що зірки – це Божі свічки. А падаючі зірки, це бісові свічки, які янгол помітив між божими і викинув їх з неба.

Результат пошуку зображень за запитом "падають зірки"

День сержанта в Україні відзначається згідно з наказом Міністра оборони від 10 лютого 2009 року. Це професійне свято було введено з метою підтримки і підвищення престижу військової служби за контрактом на посаді сержантського і старшинського складу, а також подальшого патріотичного виховання військових кадрів України.

День професійного сержанта у Збройних Силах України, згідно відповідного наказу, прийнято відзначати в першу п’ятницю березня.

З нагоди Дня професійного сержанта в підрозділах оформляються «Дошки пошани», на яких містяться фотографії і матеріали про кращих старшин і сержантів. По місцях дислокації з’єднань і військових частин проводяться зустрічі старшин і сержантів з учнями і студентами навчальних закладів.

В 2018 році День професійного сержанта в Україні припадає на 2 березня.

Іменини сьогодні святкують Федір, Роман, Мар’яна, Пилип, Міна.

Вибір читачів за тиждень

Відео