Тамара Коблик

21 червня в історії Тернопільщини

21

Цього дня народилися:

медик, заслужений лікар УРСР Костянтин Беліков (1911 р.–09. 10. 1968 р., м. Тернопіль)

лікар, науковець, кандидат медичних наук Микола Бех (1932 р., м. Житомир – 29. 12. 2005 р., м. Тернопіль)

бех
бех

Володимир Вовк (1972, м. Тернопіль — 7 лютого 2016, смт Очеретине Донецької області) — український військовий медик 58-ї окремої механізованої бригади. Капітан медичної служби, ординатор медичного відділення медичної роти.

Вовк_Володимир_Миколайович
Вовк_Володимир_Миколайович

ідеолог боротьби ОУН, сотник УПА, публіцист, член Проводу ОУН, заступник голови Генерального Секретаріату УГВР Осип Дяків-Горновий (1921 р., с. Олесине, нині Козівського району – 28. 11. 1950 р., с. Великополе, нині Яворівського району Львівської області)

дяків
дяків

журналіст, публіцист, громадський діяч, заслужений журналіст України Галина Киричук (1955 р. н., с. Онишківці, нині Шумського району)

киричук
киричук

інженер-конструктор, фахівець у галузі будівниц­тва Володимир Любич (1938 р., м. Кременець)

любич
любич

інженер-будівельник, діяч культури Володимир Малієвич (1887 р., м. Теребовля – 02. 05. 1953 р., м. Пітсбурґ, США)

літератор Роман Метельський (1909 р., с. Метенів, нині Зборівського району – 1985 р., м. Торонто, Канада)

метельський
метельський

історик, релігійний та громадський діяч, доктор філософії професор Ісидор Нагаєвський (1908 р., с. Полівці, нині Чортківського району – 07. 05. 1989 р., м. Парма, штат Огайо, США)

нагаєвський
нагаєвський

скульптор, графік Віктор Примаченко (21. 06. 1938 р., м. Вінниця)

фахівець у галузі санітарії, громадський діяч, заслужений працівник охорони здоров’я України Степан Пуцентело (1949 р., с. Босири Чортківського району)

голова Лановецької райдержадміністрації Юліан Сірант (1962 р.н., м. Ланівці)

сірант
сірант

господарник Іван Хромчак (1957 р. н., с. Буцнів Тернопільського району)

 

хромчак
хромчак

Цей день в історії Тернопілля:

1919 р. – під час Чортківської офензиви вояки УГА зайняли Бережани.

1937 р. – НКВС розстріляло в Москві офіцера УГА, педагога, ученого-історика, директора і професора Інституту червоної професури, уродженця Гусятина Теодора Дубиню (Дубину).

1945 р. – поляки зі с. Бариш напали на село Озеряни (обидва – Бучацького району), спалили 13 господарств і вбили Ірину Дутку та Ірину Ходорович.

1947 р. – було прийнято відому Постанову Ради Міністрів УРСР «Про оподаткування куркульських господарств на території Львівської, Станіславської (нині Івано-Франківської), Тернопільської, ровенської, Волинської та Чернівецької областей» з грифом «не підлягає розголошенню». Радянська влада розгорнула масову колективізацію у Західній Україні.

1948 р. – у с. Красносільці Збаразького району  під час бою з більшовиками загинули повстанці «Старий» і «Клим»; під час бою більшовики спалили будинок Ціхонського.

1959 р. – у Кременці група віруючих на чолі з архієпископом Львівським і Тернопільським Палладієм провели демонстрацію проти ліквідації Кременецького монастиря.

День літнього сонцестояння випадає 20 або 21 червня, в залежності від року. Це важлива астрономічна і географічна подія, що відбувається в Сонячній системі. Цього дня наша планета, здійснюючи рух навколо сонця і обертаючись навколо уявної осі, в черговий раз зайняла по відношенню до Cонця таке положення, коли сонячне проміння в Північній півкулі прямовисно «падає» на північний тропік і висвітлює дно найглибших колодязів. Цей день знаменує початок літа в північній півкулі Землі і початок зими в південній півкулі.

В 2019 році День літнього сонцестояння припадає на 21 червня.

CleUULdWgAAs_f--768x332
CleUULdWgAAs_f--768x332

IASC (International Association of Skateboard Companies), куди входять всі найбільші компанії, задіяні в скейтборд-індустрії, від брендів і журналів до світових дистриб'юторів, оголосила 21 червня Днем скейтбордингу (Go Skateboarding Day). У всьому світі в цей день всі скейтери виходять на вулиці для святкування і катання.

Зі святом Вас

Слово «йога» в санскриті означає приєднуватися чи об’єднуватися і символізує об’єднання тіла і свідомості. На сьогоднішній день Йога завоювала широку підтримку і практикується в різних стилях по всьому світу. Її популярність продовжує зростати. Тож саме сьогодні, 21 червня, відзначають Міжнародний День Йоги.

Йога завоювала широку підтримку і практикується в різних стилях по всьому світу

Третя неділя червня є професійним святом для медичних працівників. Дехто зі скептиків поцікавиться — що це за свято таке і ким його затверджено? Насправді день медичного працівника відзначають достатньо давно — з 1980 року. Правда от міжнародним цей день не назвеш — у різних країнах день медика відзначається в різний час і по-різному. Наприклад, є «Всесвітній день охорони психічного здоров'я». Що ж, таке свято нікому не завадить.

Як же відзначають День медичного працівника самі медики? Дуже часто — якраз на своєму робочому місці, адже вихідні дні в медицині далеко не завжди збігаються з вихідними за календарем. Зазвичай медики вітають один одного, а так хочеться почути привітання від пацієнтів! Нам варто згадати про це 19 червня. Так, тортики можна приберегти для іншого випадку — медики їх не особливо шанують. Особливо медсестри. Хоча, у свято...

День медичного працівника - свято лікарів та пацієнтів

У багатьох країнах світу третя неділя червня вважається Днем батька. Вперше про таке свято заговорили в Сполучених Штатах Америки. У 1909 році під час церковної служби з приводу Дня матері одна жінка — Сонора Смарт — подумала про те, що після передчасної смерті її матері п'ятьох дітей, які були в сім'ї, виховував сам батько.

Сонора дуже хотіла висловити своєму батькові подяку за те, що він зробив для неї. Вона цінувала всі його жертви заради дітей і вважала свого батька Вільяма Джексона Смарта зразком справжнього чоловіка. Саме тому вона звернулася до місцевої влади, запропонувавши заснувати нове свято — День батька. Її підтримала громадськість, і 5 червня, у день народження батька Сонори, було вирішено відзначити це свято вперше. Проте організація заходу затягнулася, тому перше святкування відбулося 19 червня. Поступово його почали відзначати в інших штатах і країнах.

В Україні День батька є офіційним святом, яке щорічно відзначається в третю неділю червня. Відповідний Указ Президента України №274/2019, «З метою створення сприятливих умов для зміцнення інституту сім’ї як основи суспільства і визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей», було підписано 18 травня 2019 року.

Ініціатором першого Дня батька виступила жінка

Іменини 21 червня святкують Федір, Павло, Василь, Костянтин, Єфрем.

Вибір читачів за тиждень

Відео