Тамара Коблик

21 січня в історії Тернопільщини

квіти2

Цього дня народилися:

Іван Білінський (1987, Бабинці Борщівського району – 29.11.2016, там само) - демобілізований військовик ЗСУ, солдат, артилерист 24-ї окремої механізованої бригади (Яворів). Мобілізований влітку 2015 року як доброволець, воював на Луганщині в районі Трьохізбенки, потім ніс службу в Сєвєродонецьку. Повернувся з фронту в жовтні 2016 року. Помер в результаті нещасного випадку.

Адам Гонорій Кіркор (біл. Адам Ганоры Кіркор; 1818/1819 р. Сливино, Мстиславський повіт Могильовська губернія — 23 листопада 1886 р., м. Краків) — білорусько-польський археолог, видавець. Досліджував:

1876 рік — «скринькове» поховання, село Коцюбинці, Гусятинського району.

1876-1878 — печера Вертеба, що в Борщівському районі.

1878 рік — курганний могильник Жнибороди I в урочищі Вірлиська, поблизу села Жнибороди, Бучацького району.

Adam_Kirkor._Адам_Кіркор_(XIX).jpeg
Adam_Kirkor._Адам_Кіркор_(XIX).jpeg

Кічура Мелетій (псевдоніми та криптоніми — Зеновій; К. М. О., М. К.; 21 січня 1881, Носів, нині Підгаєцького району — 3 березня 1938, ГУЛАГ СССР) — український правник, письменник, літературний критик, перекладач. Жертва сталінського терору.

250px-Meletiy_Kichura
250px-Meletiy_Kichura

Чарнецький Степан (1881, с. Шманьківці, нині Чортківський район — 2 жовтня 1944, Львів) — український галицький поет, фейлетоніст, театральний діяч і критик. Діяч «Молодої музи». Художній керівник «театру Руської бесіди» (весна 1913-серпень 1914).

Чарнецький_Степан_Миколайович
Чарнецький_Степан_Миколайович

Цей день в історії Тернопілля:

21 січня 1937 року – у с.Курівці Зборівського району помер педагог, офіцер УГА, громадсько-освітній діяч Петро Налуковий.

21 січня 1918 року (за іншими даними – 22 грудня 1917) - помер український галицький земельний магнат, публіцист, культурно-просвітницький, громадсько-політичний діяч, меценат з Тернопільщини Володислав Федорович. Навчався у Відні, в Сорбонні, Колєж де Франс (Париж). Власник земельного маєтку в с. Вікно. Запровадив зразкове хліборобське господарство, ткацьку майстерню (працювали майстри А. Івахів, А. Турик) у Вікні, в Товстому — боднарсько-ковальсько-гончарську школу. 1873–1877 років голова товариства «Просвіта» у Львові, його почесний член (дав товариству на видавництво шкільних книжок 12 000 ґульденів), фінансував археологічні розкопи в Галичі й археологічну виставку у Львові. 1879–1882 — посол до австрійського парламенту від українців -обраний від курії сільських громад в окрузі Жовква - Сокаль - Рава-Руська. Згодом досмертний член Палати Панів, відстоював інтереси українців. Домігся від цісаря Австро-Угорщини ухвали про викладання українською мовою в старших класах академічної гімназії у Львові. Зібрав у Вікні скарби народного мистецтва, заснував там школу і виробництво килимів. З нагоди відвідин Тернополя 1887 року наступником престолу архикнязем Рудольфом влаштував там українську етнографічну виставку — єдину в Галичині своїми розмірами й багатством. Відвідав разом з Іваном Франком Яблунів. В 1894 р. брав участь у фундуванні українського етнопавільйону Виставки у Львові.

21 січня 1945 року - напад двох чот сотні ВО-3 УПА-Захід «Бурлаки» (командир Іван Семчишин-«Чорний») на райцентр Глубичок Великий Тернопільської області (знищено 10 представників влади, в т.ч. начальники райвідділу НКВС і райвійськкомату, загинув 1 і поранено 3 воїна УПА)

21 січня 1947 року - поблизу смт. Коропець загинув військовий і політичний діяч, командир сотня «Сірі Вовки», курінний УПА, командир 18-го (Чортківського) ТВ «Стрипа» Петро Хамчук (псевдо: «Бистрий», «Старий»). Лицар Бронзового Хреста Бойової Заслуги. Перепохований 12 червня 1994 року у своєму рідному селі Великі Чорнокінці.

21 січня 1947 року – у бункері біля с.Жуків Бережанського району загинув шеф Служби безпеки ОУН  Микола Арсенич («Михайло»). Його бункер був оточений оперативно-військовою групою МДБ. «Михайло» власноруч застрелив свою дружину Ганну Гунько - «Віру», зв'язкову Центрального Проводу, підпалив документи й пустив кулю в себе.

21 січня 1990 року - близько трьох мільйонів людей взялися за руки, з'єднавши Львів і Київ з нагоди 71-річчя Злуки УНР і ЗУНР. Цей живий ланцюг був одним з наймасштабніших у світовій історії та став ще одним кроком до здобуття незалежності Україною. Акцію «живий ланцюг» Львів — Київ було організовано Народним Рухом України.

21 січня 2006 року – помер колишній вояк УПА, в'язень концтаборів, активний борець за автокефалію Української Православної Церкви митрополит Тернопільський і Бучацький УПЦ Київського Патріархату владика Василій (Іван Миколайович Боднарчук).

21 січня любителі незвичайних свят можуть відзначати Міжнародний день обіймів, який був вигаданий американцями в 1986 році. Спочатку це свято вважалося національним, але дуже швидко ідею Сполучених Штатів Америки підхопили у всьому світі.

Головна суть цього свята полягає у прояві дружнього ставлення або симпатії до різних людей - навіть незнайомих. Ці обійми не несуть в собі жодного інтимного змісту, вони вважаються просто актом обміну душевним теплом.

Ім'я людини, яка вигадала дане свято, зараз вже ніхто не зможе згадати. Також не відомо, чому датою для нього було обрано саме 21 січня. Припускають, що вперше ідея його створення прийшла в голову студентам.

Фактично користь обіймів довели навіть вчені. Крім того, що обійми дарують нам позитивні емоції і почуття безпеки, на думку психологів, вони допомагають нам встановлювати позитивні контакти з людьми. Головним подарунком цього дня є не матеріальні цінності, а, звісно ж, міцні й ніжні обійми.

6_1
6_1

Цього дня у 2015 році «кіборги» покинули новий термінал Донецького аеропорту.

Після 242 днів героїчної оборони Донецького аеропорту українські військові покинули зруйновану будівлю нового терміналу та перемістили свої позиції за межі летовища.

jgntwh0wgdu
jgntwh0wgdu

Іменини сьогодні святкують Григорій, Євген, Василина, Домна, Юліан, Сидір, Антон, Агнеса.

Вибір читачів за тиждень

Відео