28 мільйонів євро потрібно, щоб в школах і садках Тернополя було економне тепло

До кінця 2022 року в Тернополі планують реалізувати програму із термомодернізації, задля цього потрібен кредит на 22 роки.

- В місті півтора роки діяла комісія, яка досліджувала ефективність використання енергетичних ресурсів, - розповідає завідувач сектору енергозбереження управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Павло Савечко. - За результатами цих досліджень, виявлено, що найпершим кроком для збереження ресурсів потрібно оптимізувати використання ресурсів саме в дитсадках та школах міста, повідомляє «20 хвилин».

Загалом таких приміщень в Тернополі є дев’ять десятків. За попередніми підрахунками, вартість покращення теплопостачання в заклади освіти - близько 28 мільйонів євро, кажуть в міській раді.

- Щодня 42 тисячі тернополян, а це і учні, і викладачі, і обслуговуючий персонал перебувають в закладах освіти, це близько 20% населення міста, - пояснює пан Савечко. - Тож ми сподіваємося, що термомодернізація та належне поводження із енергоносіями стануть прикладом для інших містян і нововведення розпочнуться і в житловому фонді.

Програму із термомодернізації має запрацювати в Тернополі вже з 2017 року і завершиться в 2022-ому. Як пояснили в міській раді, необхідні для модернізації системи опалення в закладах освіти кошти Тернополю можуть надати в кредит на 22 роки.

- Крім того варто розуміти, що під час оновлення системи опалення, проведуть і ремонти приміщень, тобто ми вбиваємо одразу двох зайців: економія на опаленні завдяки ефективнішому використанню енергоносіїв та продовження терміну експлуатації будівель навчальних закладів, - коментує заступник міського голови з питань ЖКГ Владислав Стемковський.

Всі ці питання обговорили на спеціальному семінарі, який провели в міській раді 23 березня. На ньому були гості із Києва, США та Німеччини. Там присутнім представили бізнес-план із термомодернізації закладів освіти міста.

Вибір читачів за тиждень

Відео