Тамара Коблик

29 жовтня в історії Тернопільщини

29

Цього дня народилися:

Ґавліч Володимир-Василь (англ. Volodymyr Gavlich; 1913, с. Смиківці Тернопільського району — 7.06.1981, Нью-Йорк, США) — греко-католицький священник, василіянин, доктор філософії, український громадський діяч, письменник.

gavlich
gavlich

Лотович Антін (1882, х. Гаї-Шляхтинецькі, нині Тернопільського району – 13.12.1949, м. Нью-Йорк, США) – релігійний діяч.

Пастушенко Ярослав (1913, х. Весела Гора, Підгаєцького району – 25.04.1998, м. Нью-Йорк, США) – журналіст, видавець, краєзнавець, громадський діяч.

Яструнь Мечислав (пол. Mieczysław Jastrun), 1903, Королівка Борщівського району — 22.02.1983, Варшава) — польський поет і перекладач, 1939 — 1941 жив у Львові.

yastrun
yastrun

Яциковський Богдан (1984, м. Тернопіль) - очільник фракції радикалів в обласній раді, депутат обласної ради.

yatsykovskyj
yatsykovskyj

Цей день в історії Тернопілля:

1909 року - відкрито залізницю «Підгайці – Львів».

1918 року – у Відні помер письменник, педагог, літературознавець, уродженець с.Дубківці Гусятинського району Орест Авдикович. Псевдонім - Данило Троян. Учителював у Перемишлі: спершу в польській гімназії, від 1903 року — в українській гімназії і водночас в українському ліцеї для дівчат. Від 1905 року — перший адміністратор і префект гімназійного інституту, від 1909 — професор гімназії. Був завідувачем української бібліотеки для учнів і куратором драматичного гуртка, керував літературною секцією. Від 1908 року - голова Перемишльської філії Товариства наукових викладів імені Петра Могили. Дружина Климентина Авдикович-Глинська відома як промисловець та меценат.

1933 року – в населених пунктах Тернопільщини відбулися панахида в день всенаціональної жалоби за жертвами Голодомору.

1958 року – відбувся постриг в ченці майбутнього митрополита Луцького і Волинського УПЦ Київського патріархату, уродженця с.Лосятин Кремнецького району владики Якова (Іван Панчук).

Всесвітній день псоріазу проводиться з ініціативи Міжнародної Федерації Асоціацій хворих на псоріаз щорічно 29 жовтня, починаючи з 2004 р. Цей День присвячений людям, хворим на псоріаз або псоріатичний артрит.

«Всесвітній день псоріазу» вже став, по істині, глобальною подією, яка дає голос мільйонам людей, хворим на псоріаз по всьому світу. Псоріаз являє собою одне з найбільш частих шкірних захворювань, на яке в середньому страждають від 2% до 7% жителів усієї планети. Найбільш ранній початок псоріазу було зафіксовано на Фарерських островах Данії, регіоні з холодним і вологим кліматом, де в чоловіків він починався в середньому віці 13 років, а у жінок 12 років, причому незалежно від наявності цього захворювання в сім’ї. Нагадаємо, псоріаз є хронічним неінфекційним захворюванням, це своєрідний дерматоз, що вражає в основному шкіру і може викликати запальне ураження суглобів.

Причини виникнення і розвитку псоріазу до цих пір не встановлені, є припущення, що у виникненні цієї хвороби відіграє роль генетична схильність.

Існує багато різних засобів і методів лікування псоріазу, але внаслідок хронічної рецидивуючої природи самої хвороби і часто тенденції до прогресування з плином часу, псоріаз є захворюванням досить важким для лікування. Повне лікування в даний час неможливо, але можливі більш-менш тривалі, більш-менш повні ремісії, у тому числі й довічні. Однак при цьому завжди зберігається ризик рецидиву.

Міжнародний день псоріазу спрямований на підвищення поінформованості населення про дану проблему, на розвиток системи охорони здоров’я в цьому напрямку, на підтримку людей, які страждають на цю недугу.

1414572240_original-1319706051
1414572240_original-1319706051

Історія дати, яка відзначається сьогодні, почалася в 2004 році, коли Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила інсульт глобальною епідемією. Ця недуга і до цього дня залишається однією з головних причин смерті та інвалідності як у світі, так і в Росії. На судинні захворювання припадає більше половини смертей, причому близько п'ятої частини з них наздоганяє людей в працездатному віці.

Найбільше значення у вирішенні проблеми у всьому світі набувають профілактичні заходи. Багато хто з них приурочують саме до Всесвітнього дня боротьби з інсультом (World Stroke Day), який був встановлений Всесвітньою організацією по боротьбі з інсультом (World Stroke Organization, WSO) і щорічно відзначається 29 жовтня.

У цей день медики і волонтери організують роботу з населенням, здійснюють експрес-діагностику факторів ризику.

1414577263_12748_1
1414577263_12748_1

29 жовтня відзначають День Республіки в Туреччині. Це свято засноване на честь проголошення Турецької республіки, яке відбулося в 1923 році. Тоді 29 жовтня був офіційно оголошений розпад Османської імперії та внесені деякі поправки до Конституції Туреччини. День Республіки в Туреччині тепер відзначає весь народ. Зазвичай урочисті заходи починаються за декілька днів до самого свята. Традиційним жестом є вивішування державного прапора. Цей день офіційно є вихідним у всіх держустановах, а також у навчальних закладах.

Свято відзначається дуже пишно. На головних вулицях великих міст завжди проводять паради за участю армійських службовців та школярів. Особливо часто в цей день згадують Мустафу Кемаля Ататюрка, який вважається ключовою фігурою в історії Туреччини.

Крім того, турки в цей день вшановують хвилиною пам'яті всіх співвітчизників, які віддали життя за незалежність Туреччини.

4_10
4_10

Іменини сьогодні святкують Євпраксія, Логвин.

Вибір читачів за тиждень

Відео