Тамара Коблик

30 тис. грн за неіснуючий мед заплатила жителька Тернопільщини

Поліцейські нагадують: нікому не повідомляйте дані карти, паролі та інші дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів

шахрайство

30 000 гривень зникло з банківського рахунку жительки села Байківці Тернопільського району. Жінка купувала через інтернет-платформу мед й потрапила в шахрайську пастку, в результаті чого позбулася власних заощаджень. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

Краянка розповіла, що на одному із сайтів знайшла публікацію про продаж бажаного їй товару. Вона домовилась про оплату обумовленої суми з автором допису. Останній надіслав заявниці посилання, де вона ввела всі свої персональні дані нібито для оплати товару. Однак, як тільки жінка це зробила, їй надійшло сповіщення про списання грошей. За допомогою вона звернулася до поліцейських.

За даним фактом слідчі розпочали досудове розслідування відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Зазвичай посилання на фішингові ресурси надходить електронною поштою або у месенджерах. Такі ресурси можуть повністю копіювати дизайн інтернет-магазинів, банків, платформ оголошень, сервісів обміну валют, служб доставки тощо. За посиланням необхідно вказати дані банківської картки (номер та термін дії картки, PIN та СVV-код), а також конфіденційні дані будь-то дата народження, дівоче прізвище матері, логіни та паролі від різних ресурсів тощо. 

Аби не потрапити на гачок аферистів, поліція рекомендує громадянам: 
-    купувати товари лише на перевірених сайтах;
-    не переходити за сумнівними посиланнями, надісланими сторонніми;
-    уважно перевіряти URL-адресу, адже один зайвий символ на адресній панелі може означати, що ви потрапили на фішинговий сайт;
-    нікому не повідомляти дані карти, паролі та інші дані, що можуть використовуватися для підтвердження платежів.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео