5 листопада в історії Тернопільщини

5

Цього дня народилися:

Заставецький Богдан (1941, с. Литвинів Підгаєц. р-ну Терноп. обл. – 30. 09. 2000, Тернопіль) – географ. Кандидат географічних наук (1986). Перший редактор всеукраїнського часопису «Історія української географії» .

zastavecykiy-bogdan-ivanovich
zastavecykiy-bogdan-ivanovich

Коллєр Єжи (1882, с. Стара Могильниця, Теребовлянського району – 27.03.1970, м. Сколітов, Польща) - доктор філософії, польський літератор, музейник, театральний діяч.

Левицький Михайло (1965, смт Гусятин) – лікар-травматолог, голова смт Гусятин.

levytskyj
levytskyj

Лисий Володимир (1893, м. Копичинці, (тепер Гусятинський район, Тернопільська область) — 26.12.1966, Детройт, США) — правник, громадський і політичний діяч. Міністр внутрішніх справ в уряді Українського Державного Правління (1941).

lysyj
lysyj

Мирон-Орлик Дмитро (псевдо: «Максим Орлик», «Брюс», «Піп», «Роберт», «Андрій», «Свєнціцький») (1911, с. Рай, (нині Бережанський район, Тернопільська область) — 25.07.1942, Київ) — відомий ідеолог та діяч ОУН, Крайовий провідник ОУН на Осередньо-Східних Українських Землях.

dmytro_myron
dmytro_myron

Петрицький Михайло (1865, Копичинці, Тернопільщина — 15.02.1921, в'язниця «Холодна гора», Харків) — галицький редактор, видавець, державний і громадський діяч. Працював редактором часопису «Гайдамаки» у Львові, потім обраний послом (депутатом) австрійського парламенту.

petrytskyj
petrytskyj

Семеняк-Штангей Валентина (1963, м. Тальне, Черкаської області) — українська літераторка, журналістка, фотохудожник. Член Національних спілок журналістів (1996) та письменників (2012) України.

semenyak
semenyak

Шабатура Стефанія (1938, Іване-Золоте, Заліщицький район, Тернопільська область — 17.12.2014) — українська митець-килимар, багаторічний політв'язень радянських часів, член Української Гельсінської групи.

shabatura_stefaniya_myhajlivna
shabatura_stefaniya_myhajlivna

Цей день в історії Тернопілля:

1871 року – відкриття залізничної гілки Тернопіль – російський кордон біля Волочиськ (52,8 км).

1967 року – в Тернополі, у центрі площі Свободи, встановили пам’ятник Леніну. Скульптор - О. Роберман. Пам’ятник демонтовано 8 серпня 1990 року.

1981 року - об'єктом природно-заповідного оголошено діброву «Зелений дуб», яка зростає поблизу села Кутянка Шумського району. Площа - 4,5 га. Під охороною — ділянка дубово-соснових насаджень бонітету віком 180 р. Цінна у науковому, господарському та естетичному значеннях

2005 року - в Національному музеї Львова відкрилася ретроспективна виставка творів митця з Тернопільщини Якова Гніздовського з колекцій музеїв Львова, Києва та Тернопіля, присвячена перепохованню праху художника у Львові, а також 90-річчя від дня його народження та 20-річчю з дня смерті.

2008 року - до складу національного заповідника «Замки Тернопілля» ввійшли: замок 1631 року у м.Теребовля, замок XVI–XVII століть у містечку Микулинці Теребовлянського району, замок XVII століття в містечку Золотий Потік, замок 1600 року в селі Підзамочок, замок XIV–XVIII століття в селі Язловець Бучацького району, замок XVI–XVIII століть у селищі Скала-Подільська, замок XVII століття в селі Кривче Борщівського району, замок XVI–XVIII століть у місті Чортків.

В американському штаті Луїзіана, в місті Аббевілле вже понад тридцять років на початку листопада збираються любителі омлетів. Тут відзначається День гігантського омлету. Вважається, що ця традиція пішла від самого Наполеона, який скуштував в містечку Бессьєр цих яєчних ласощів і віддав наказ з усіх курячих яєць, що є в окрузі, створити гігантський омлет для його численної армії. За легендою дні гігантського омлету проводяться в Америці як пам'ять про цю подію.

omlet
omlet

Привітати всіх представників сильної статі з Всесвітнім днем чоловіків можна щорічно в першу суботу листопада. Ця дата може стати альтернативним святом звичного 23-го лютого, яке традиційно відзначають на просторах країн колишнього СРСР. Всесвітній день чоловіків з'явився багато в чому завдяки Михайлові Горбачову, який вважав, що відсутність такого свята можна вважати своєрідною дискримінацією чоловіків.

Ідея Горбачова спочатку сподобалася Віденському магістрату. Потім цю ініціативу підтримали в місцевому відділенні ООН та інших організаціях світу.

Поки в Україні це свято ще не знайшло дуже багато прихильників, але чоловіки все одно гідні того, щоб почути приємні слова привітань від люблячих жінок. Згодом свято може перетворитися на аналог Міжнародного жіночого дня, який є одним з головних жіночих днів.

Крім Всесвітнього дня чоловіків, відзначається також Міжнародний чоловічий день. Його дата — 19 листопада.

choloviky
choloviky

Цунамі призводять до численних людських жертв, завдають величезної шкоди і є спільною проблемою для багатьох країн, про що свідчать, зокрема, події, що відбулися в 1960 році в Чилі, в 1976 році на Філіппінах, в 1998 році в Папуа - Новій Гвінеї, в 1999 році в Туреччині, в 2001 році в Перу, в 2004 році в прибережних державах Індійського океану, в 2009 році біля узбережжя Самоа і Тонга і в 2011 році на сході Японії.

Визнаючи важливість забезпечення готовності до таких випадків і оперативного поширення інформації за допомогою систем раннього попередження, використання традиційних знань і здійснення принципу «зробити краще, ніж було» на етапах відновлення, реабілітації та реконструкції з метою захисту життя людей і запобігання шкоди від цунамі, про що йдеться в Сендайської рамковій програмі по зниженню ризику лих на 2015-2030 роки, Генеральна Асамблея ООН на 81-му пленарному засіданні, яке відбулося 22 грудня 2015 року, постановила оголосити 5 листопада Всесвітнім днем поширення інформації про проблему цунамі (резолюція A/RES/70/203).

h_ua_den_czunami
h_ua_den_czunami

 Іменини сьогодні святкують Гнат, Яків, Єлисей.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео