Тамара Коблик

6 листопада в історії Тернопільщини

6

Цього дня народилися:

Дігай Тетяна (1944, м. Тернопіль) — український педагог, музикант, літератор, літературний критик. Членкиня літературного об'єднання при ТОО НСПУ (від 1990), НСЖУ (2008), НСПУ (2009). Переможниця конкурсу читацьких рецензій конкурсу «Книжка року Бі-Бі-Сі-2007».

digaj
digaj

Реттель Леонард (1811, м. Підгайці – 21.03.1885, м. Париж, Франція) – польський літератор, публіцист, перекладач.

220px-leonard_rettel
220px-leonard_rettel

Чернихівський Дмитро (псевдо «Зірко»; 1929, с. Плесківці, нині Зборівського району Тернопільської області — 7.09. 2016) — український громадський діяч, історик, краєзнавець, літератор. Брат Гаврила Чернихівського. Член НСЖУ (1999). Медалі «50 років УГВР» (1992) і «60-річчя УПА» (2002), інші відзнаки.

Цей день в історії Тернопілля:

1904 року – після закладення 5-метрового фундаменту освячено наріжний камінь у будову парафіяльного костелу Матері Божої Неустанної Помочі у Тернополі.  Будівництво здійснювали на основі одного із чотирьох проектів, які архітектор Теодор Тальовський подавав на конкурс із будівництва костелу св. Єлизавети у Львові – теперішньої церкви свв. Ольги і Єлизавети. У 1954 р. костел підірвали. Спершу на цьому місці планували закласти центральний міський парк, але вже у 1959 р. тут відкрили Центральний універмаг, що й стоїть досі.

1907 року - відбулося освячення наріжного каменя під спорудження будинку №1 на бульварі Шевченка в Тернополі. Історія розпочалася з купівлі у 1906 році земельної ділянки розміром 1783 кв.м з будинками за 55 тисяч корон. У першу чергу зводили бурсу (інтернат, гуртожиток) для селянських дітей. Після Другої світової війни, до 19082 року, тут почали працювати обласний комітет комсомолу та обком КП(б)У, згодом Компартії України. Зараз тут знаходяться окремі відділи міської ради, громадські організації, партії та орендарі.

1918 pоку – в Бучачі відбулись збори делегатів 112 громад повіту, представників до Повітової УНРади.

1918 року - до Бучацької повітової Української Національної Ради ЗУНР обраний український селянин, громадсько-політичний, кооперативний діяч Михайло Плиска. Уродженець с.Задарів Монастириського району.

1929 року – помер громадсько-політичний діяч, педагог, просвітянин, уродженець с.Якимівці Лановецького району Михайло Черкавський. Член Центральної Ради, сенатор польського сейму. У період УНР - комісар освіти Волині. Як сенатор очолював Український парламентський клуб у польському сеймі. Автор книги «Національне питання в Росії», брошур на освітянські та виховні теми, навчальних посібників для шкіл. У 20-ті роки був головою Кременецької організації товариства «Просвіта».

1939 року - на західноукраїнських землях створено органи НКВC і територіальної та залізничної міліції Західної України. Для їх комплектації направляли працівників з усіх регіонів СРСР.

1948 року – заарештовано священника УГКЦ у підпіллі, доктора філософії і богословських наук, уродженця с.Великі Бірки Тернопільського району о.Євгена Кравчука. Військовий трибунал засудив Євгена Кравчука, як «ворога народу», «ярого буржуазного націоналіста», «шпигуна іноземних розвідок» до найвищої міри покарання - розстрілу з конфіскацією майна. Згодом вирок замінили 25-річним ув'язненням в таборах посиленого режиму у Магадані. Останні роки життя проживав разом з дружиною в Тернополі. Помер 5 серпня 1992 року.

1947 року – у Заліщиках створено спеціальне ремісниче училище №12 для дітей сиріт, батьки яких загинули у роки Другої світової війни. Зараз - Заліщицьке вище професійне училище.

1964 року -  в м.Тернопіль здано в експлуатацію фарфоровий завод.

1985 року - в аеропорту Тернополя введена в дію нова злітна бетонна смуга, яка дала змогу приймати літаки типу ТУ-134, ЯК-42 та інші машини.

2014 року – під Лисичанськом (Луганська область) під час обстрілу блокпоста російськими градами загинув Марусич Володимир — військовик 24-ї окремої механізованої бригади (Яворів). Народився 17 листопада 1978 в с. Солоне Заліщицького району.

Всесвітній день чоловіків зовсім юне свято, відзначається в першу суботу останнього осіннього місяця. Воно виникло з ініціативи чоловіка, який любив свою жінку. Любив, не дивлячись на те, що був главою величезної держави з безліччю турбот і проблем. Та й створення нового свята, Дня чоловіків, було якоюсь додатковою, незрозумілою турботою про них, про жінок. Спроба створити свято, де жінка, відштовхнувшись від нескінченної буденної суєти, згадає про тепло свого домашнього вогнища, заспокоїться від турбот, нехай не на довго, забуде про проблеми і зробить те, що дається їй легше за все, згадає про свого чоловіка.

Нагадаємо, що 19 листопада відзначається Міжнародний день чоловіків або International Men’s Day, який виник в 1999 році. Його святкують США, Австралія, Великобританія, Тринідад і Тобаго, Ямайка, Мальта, Індія і Сінгапур, Південна Африка і ряд інших країн. Мета заходів - привернути увагу до гендерної дискримінації чоловіків при визначенні важливості їх ролі в родині і вихованні дітей. Це не менш важлива тема статевої рівності, обов’язків і прав, але одна з головних, яка знаходиться в списку обов’язкових, якщо говорити про повноцінне суспільство і життя.

Свято День чоловіків відзначають в першу суботу листопада

5 листопада 2001 року Генеральна Асамблея оголосила 6 листопада кожного року Міжнародним днем запобігання експлуатації навколишнього середовища під час війни та збройних конфліктів. Приймаючи це рішення, вона враховувала, що шкода, заподіяна навколишньому середовищу під час збройних конфліктів, призводить до погіршення стану екосистем та природних ресурсів на тривалий період після припинення конфліктів і часто торкається не тільки однієї держави і не тільки нинішнього покоління.

Війна, якими б не були її причини, приносить невимовні жахи для цивільного населення і може протягом лічених хвилин знищити те, що іноді було створено цілими поколіннями. Крім людських страждань, що завдає війна, вона також веде до руйнування навколишнього середовища.

pryroda_pid_chas_viyny
pryroda_pid_chas_viyny

В американському штаті Луїзіана, в місті Аббевілле вже понад тридцять років в перші вихідні листопада збираються любителі омлетів. Тут відзначається День гігантського омлету. Вважається, що ця традиція пішла від самого Наполеона, який скуштував в містечку Бессьєр цих яєчних ласощів і віддав наказ з усіх курячих яєць, що є в окрузі, створити гігантський омлет для його численної армії. За легендою дні гігантського омлету проводяться в Америці як пам'ять про цю подію.

omlet
omlet

Іменини сьогодні святкують Панас, Степанида, Арефа.

Вибір читачів за тиждень

Відео