Оксана Бучко

Що потрібно було знати тернополянам на ЗНО з англійської мови? 

o_1cgh99irrg3e1ga81nnnpao1vmk1l-655x333

Назва оголошень, тексти на вибір правильного варіанту та підбір опису до абзаців, а також вибір правильної відповіді щодо розрізнення синонімів та граматичних конструкцій – традиційно такі завдання мали тернополяни цього року на ЗНО з англійської мови. Щоб успішно набрати бали із завдань з читання та граматики, потрібно було не попастись на деякі гачки та знати слова і правила. 

У  Завданні 4 із оголошеннями варто дочитувати деталі, які можуть помилково виносити в заголовок. До прикладу, в описі навчальних курсів була фраза – fully-employed, яка ототожнюється із відповіддю – job vacancy, що не є правильною , адже ця фраза лише стосується учасників програми, а не вакансії. Також у цьому завданні слід знати слово facilities – можливості, адже воно йде у варіанті про шопінг, що може зробити його незрозумілим. Це слово є у списку тем, а саме у темі – «Житло».

У читанні тексту і виборі опцій щодо його змісту, важливо аналізувати прочитану інформацію. Візьмемо Завдання5:

-Erden Eruc does everything EXCEPT _______.

Asleeping in his tiny cabin

Bgetting in touch with people

Creading books in Spanish

Dkeeping records of his journey

Ці завдання ідуть плавно по абзацах, тому без проблем підбираємо відповідь тут:

Not only that, but wind and waves keep pushing him westward when he wants to go south toward the Solomon Islands. Unlike big ships with powerful engines, his rowboat and arm power are no match for the winds. Fortunately, Eruc has a dry little cabin to crawl into when the daily rowing is done. He can use his little palm computer to connect to the Internet by way of a satellite phone. «For fun, I do emails and phone calls, read, and write in my journal a lot,» he says.

Ми бачимо, що варіанти «Bgetting in touch with people» та «Dkeeping records of his journey» є у абзаці - «For fun, I do emails and phone calls, read, and write in my journal a lot,» he says.

Та варіанти «Creading books in Spanish» і «Asleeping in his tiny cabin» не є помітні. Який із них є повністю виключений?Варіант «Asleeping in his tiny cabin» треба проаналізувати із речення «Eruc has a dry little cabin to crawl into when the daily rowing is done.» А dry little cabin – це і є tiny cabin. А to crawl into when the daily rowing is done – це простішими словами sleeping. Завдання потребує уважності та знання слів: tiny – крихітний, rowing – веслування, to crawl into – залазити.

Завдання 6: описує різні готелі, до яких треба підібрати головну рису. Заплутаностей немає, достатньо розуміти зміст та побачити головні деталі:

Завдання 7:  пропонує текст «How Does Your Body Move?», у якому потрібно заповнити пропуски. 

Зрозуміло, що речення з продовженням -what they see, hear, and smell, потребує відповідно початку - how do your eyes, ears, and nose tell your brain. Після слова structure нам потрібно описати його, тому доречно взяти речення which …Таких варіантів є два, тому нам слід розуміти, що ми говоримо про нерви, тож речення - which also includes your brain and spinal cord – нелогічне.

Завдання 8: перевіряємо вміння використовувати мову в текстах. Йде мова про всім відомий салат Цезар, який був зготований Цезарем Кардіні,але щось сім’я Кардіні та інші з ним робили. Що ж можна зробити з салатом, крім того, що його зготувати. Варіанти такі:

Aexplained

Bquestioned

Cdemanded

Dasked

Правильний – questioned – розпитувати про.

Також щодо салату ми використовуємо слово – B invented – винайдений. Адже:

Adiscovered – це про відкриття, а Dfound – про знахідку. 

У наступному тексті потрібно знати, що to replace – це заміняти, to pick up – підбирати, to provide with – забезпечувати.

І завдання 9: вимагає граматики:

-знати, що в заперечному реченні вживаємо any;

-перед of – третій ступінь порівняння;

-після millions – не вживаємо of;

- у реченні Celine Dion, with whom he once  sang a duet – непотрібно вживати Present Perfect, але продовжити треба у Future in the Past - said that «if God had a singing voice he would sound like Andrea Bocelli»;

- якщо маємо в реченні фразу - for the past two months, слід використати Perfect Continuous;

-знати, коли після слова to mean іде інфінітив, а коли герундій;

-розуміти,коли використати пасив (тварина сама не покидається, вона мусить бути - has been abandoned);

-часто два іменники переходять в фразу прикметника+іменника, тож після car потрібен іменник – activation;

-також потрібно вміти підібрати правильно модальні дієслова.

Тож середина тесту несла небагато труднощів для тих, хто навіть обрав помірну підготовку. Про початок (аудіювання) та кінець (письмо) ЗНО з англійської мови читайте у наступній статті.

Також читайте про пробне ЗНО та пороги балів на бюджет.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео