85 відсотків громадян неправильно заповнюють декларації на субсидії, - Мінсоцполітики

За квітень поточного року проти квітня 2014-го кількість отримувачів субсидій зросла на 24,4 відсотка, а без урахування тимчасово не контрольованих Україною частин Донецької і Луганської областей цей показник збільшився на 43,9 відсотка. У квітні ц.р. за призначенням житлової субсидії звернулися 1 млн. 136,8 тис. сімей. Середній розмір субсидії по країні склав 335 грн. проти 71,6 грн. минулого року.

Такі дані навів заступника міністр соцполітики Віталій Мущинін, повідомляє прес-служба Мінсоцполітики.

За його словами, за місяць роботи нового формату призначення субсидій виявлено певні проблеми щодо оперативності обміну інформацією з Державною фіскальною службою і житлово-комунальними організаціями. Проте, зазначив Мущинін, наразі ця проблема починає вирішуватися.

«Лише 15-20 відсотків декларацій про доходи громадян надійшли до органів соцзахисту заповненими без помилок», - виокремив ще одне проблемне питання заступник міністра.

Проаналізувавши виявлені «вузькі місця», Міністерство соцполітики розробить і внесе на розгляд уряду зміни до порядку заповнення і подання документів для призначення субсидій, покликані, зокрема, уточнити поняття «достовірність поданих громадянами даних».

Буде запропоновано скасувати необхідність зазначення в деклараціях разових державних виплат – допомоги ветеранам Другої світової війни до 9 травня, допомоги на поховання, коштів, що одноразово виплачуються матерям-героїням, та низки інших аналогічних виплат.

У свою чергу міністр соцполітики Павло Розенко констатував, що звернення у квітні понад мільйона людей «не стало для нас несподіванкою, ми готувалися до такого валу».

«Аналіз показує, що системних проблем з наданням субсидій у цілому по державі немає. Але у окремих регіонах проблеми очевидні, – є області, де субсидії призначені 5-7 відсоткам тих, хто звернувся», - констатував урядовець.

П. Розенко наголосив, що програма надання субсидій буде відкоригована з тим, щоб з початком нового опалювального сезону, коли очікується нова хвиля звернень, органи соцзахисту працювали без збоїв.

«З 1 жовтня ми очікуємо як мінімум на ще один мільйон звернень громадян, - сказав Павло Розенко. – І я буду наполягати на тому, що якісне функціонування системи надання субсидій повинно стати одним з головних критеріїв оцінки діяльності голів обласних і районних державних адміністрацій.

Акцентую увагу на швидкому розгляді і призначенні субсидій. Кожна відмова повинна бути чітко аргументована. Людина, якій відмовили, повинна почути, що вона має право ще раз подати документи у новому опалювальному сезоні», - резюмував глава Мінсоцполітики.

Джерело: finbalance.com.ua
  

Вибір читачів за тиждень

Відео