Орест Сарматський

А ціни на с/г продукцію зростають і далі (Агро-новини)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

У 2017 році високими темпами зростали ціни на сире м’ясо та молоко, а також відновилося зростання цін на яйця, овочі та фрукти. Про це ідеться у звіті Антимонопольного комітету України (АМКУ) за 2017 рік, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що структура ринку курячих яєць в Україні близька до олігополії, проте є конкурентною. В Україні презентували індекс вареника, який дозволяє в онлайні бачити реальні ціни на низку соціальних продуктів.

Передусім високими темпами зростали ціни на продукцію тваринництва – у грудні ціни у виробництві молочних продуктів зросли на 18,3% рік до року, а у виробництві м’яса та м’ясних продуктів – на 29,0% р/р. Відновилося зростання цін на яйця (на 21,2% р/р). З урахуванням обсягу експорту власного виробництва практично усіх продуктів тваринництва не вистачає для задоволення внутрішніх потреб. Щодо зростання цін на овочі та фрукти – це зумовлено низкою причин. Несприятливі погодні умови у першій половині року, окремі овочі борщового набору (морква та буряк) зросли майже в 1,5 рази», - сказано у звіті АМКУ.

1802
1802

Світовий банк згоден на запуск земельного ринку землі

Світовий банк  погодиться на будь-який сценарій запуску вільного ринку сільскогосподарських земель. Про це розповіла голова представництва Світового банку в Білорусі, Молдові та Україні Сату Кахонен в інтерв'ю НВ.

Нещодавно представник МВФ в Україні Йоста Люнгман заявив, що Міжнародний валютний фонд вимагає від країни проведення земельної реформи. Хоч раніше уряд повідомив, що  земельне питання зняте з повістки дня  у розмові з  МВФ.

1801
1801

 Вона підкреслила, що її влаштовує будь-який сценарій запуску ринку землі. У тому числі і продаж землі обмеженим обсягом (до 300 га) в одні руки тільки фізичним особам - громадянам України, який раніше пропонувало Міністерство аграрної політики і продовольства.

Зараз українські компанії зосереджені головним чином на виробництві зернових. Ми очікуємо, що після того, як ринок відкриється і в країну підуть інвестиції, компанії почнуть створювати виробництва з високою доданою вартістю. І з часом це повинно привести до того, що холдинги адаптують розміри своїх земельних угідь. А як Україна буде проводити земельну реформу, скільки будуть дозволяти купувати землевласникам або компаніям, вирішувати уряду, - заявила Кахонен.

Законопроект про органічну продукцію «дошліфували» і передали у ВР

Аграрний комітет ВРУ доопрацював законопроект №5448«Про про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції», тож він готовий до розгляду у парламенті. Таке рішення депутати прийняли на останньому засіданні Аграрного комітету ВРУ, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що цей законопроект №5448 був відправлений на повторне читання, депутати визначилися з поняттям «органічний продукт».

1803
1803

На останньому засіданні Аграрного комітету доопрацьований законопроект прийняли за основу.

Метою проекту Закону є удосконалення засад правового регулювання органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції. Досягнення мети передбачається шляхом встановлення загальних засад державного регулювання у сфері органічного виробництва та обігу органічної продукції, повноважень центральних органів виконавчої влади, що здійснюють державне управління та регулювання у цій сфері, а також прав та обов’язків суб’єктів ринку органічної продукції,  — ідеться у пояснювальній записці.

Вибір читачів за тиждень

Відео