Орест Сарматський

Аграрії закликають світ відмовитись від російського зерна

Українські сільгоспвиробники розгорнули рух за бойкот російської агропродукції.

Українські аграрні асоціації (УКАБ, ВАР, АСУ, УАК, ВАФ та ін.) об’єднались для спільного звернення до міжнародних зернотрейдингових компаній.

Аграрії наполягають на необхідності відмови закупівлі зернових та олійних культур з Росії, повідомляє seeds.org.ua.

Представники АПК пропонують частково замістити російську аграрну продукцію українською. Зокрема, планується навантажувати зерном вантажівки, які привезли гуманітарну допомогу з ЄС та повертаються до своїх країн.

- Минулого року був зібраний рекордний врожай зернових та олійних культур – 108 млн тонн. Станом на зараз ми маємо величезні надлишки призначені на експорт: кормового зерна кукурудзи – близько 15 млн т, соняшнику під олію в обсязі до 3 млн т та шроту до 3 млн т, сої – до 1 млн тонн, які країна могла б постачати світу і підтримувати нашу економіку. За минулий тиждень – тиждень війни – світові ціни на зерно через дії Росії злетіли на $50-70/т. Весь світ платить за безглузді та криваві дії Росії. При чому більшість міжнародних зернотрейдерів продовжують купувати зерно та інші продовольчі товари у Росії, фінансуючи таким чином їхні війська, - йдеться у повідомленні.

Український народ, аграрна спільнота намагається відбудувати нові ланцюжки постачання продовольства та інших гуманітарних вантажів з Європи сухопутними шляхами.

- У нас є певна, хоча й дуже обмежена можливість на зворотному шляху цих гуманітарних постачань, замість порожніх автівок з України в Європу завантажувати їх надлишками зерна, щоб потім постачати через європейські порти морем. Звісно, така логістика буде складною та більш дорогою, але такий шлях суттєво б допоміг фінансовій стабільності України та забезпечив постачання надлишків на світовий цивілізований ринок, – йдеться на сторінці Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” .

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео