Орест Сарматський

Агро-новини 26 листопада

2311-copy

Новини аграрного сектору

Ізраїльські корови виробляють у 5 разів більше молока, ніж українські

Завдяки сучасним технологіям, системі контролю якості молока і здоров'я тварин, в середньому кожна ізраїльська корова в рік дає 11,3 тис. кг молока (3,6% жиру, 3,2% білка), повідомляє МilkUa.

Для порівняння, українська корова дає від 2,5 до 4,9 тис. кг молока в рік, в залежності від породи і низки інших важливих факторів. Слід також зазначити, що ізраїльські корови за рівнем надоїв перевершують навіть американських на 2,2 тис. кг на рік.

261101-copy
261101-copy

На жаль, висока вартість утримання української корови, так само як і якість і кількість кінцевого продукту, отриманого від неї, є серйозними аргументами для згортання української «молочки».

Так, згідно з даними Державної служби статистики, в Україні у період з січня по вересень 2016 р. знизилося виробництво молока на 2,2% (до 8,171 млн т), в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Найбільші надої за січень-вересень зафіксовані у Вінницькій області (662,9 тис. т), в Полтавській області (608,7 тис. т), у Хмельницькій області (465,7 тис. т). А найнижчі показники виробленого молока відзначені в Луганській області (92,1 тис. т). На думку експертів, через кілька років Україна і зовсім може втратити статус нетто-експортера молока. Хоча звичайно, багато чого буде залежати від державної політики.

В Ізраїлі далекі від проблем, з якими доводиться стикатися нашим виробникам. Вся справа в тому, що там постійно працюють над поліпшенням генетики, стежать за правильним харчуванням молочної худоби, що є далеко не останнім чинником, що впливає на продуктивність, важлива роль приділяється селекційно-племінній роботі в стадах.

Молочні ферми Ізраїлю працюють в тісному контакті з професійними організаціями, на пряму пов'язаними з Міністерством сільського господарства країни. У молочному секторі Ізраїлю налічується понад 120 тис. голів ВРХ ізраїльсько-голштинської породи.

В Ізраїлі загальне виробництво молока становить 1,3 млн т.

Італія. Витрати аграріїв продовжують скорочуватися

Витрати італійських сільгоспвиробників продовжують знижуватися третій місяць поспіль, повідомляє «Зерно-онлайн».

У вересні цього року індекс ISMEA зменшився на 2,2% в порівнянні з рівнем минулого року.

261102-copy
261102-copy

Найбільш помітний вплив на зниження витрат зробило здешевлення енергоресурсів (-7,9% до вересня 2015 р.). Крім того, зменшилися ціни на добрива (-3,9%), засоби захисту рослин (-1,2%), корми (-2,8%), матеріали, інструменти та малу техніку (-5,4%). Ціни на сільськогосподарських тварин залишаються відносно стабільними (+0,2%).

Витрати виробників зернових зменшилися на 3,2%, виробників олійних — на 2,9%, тваринників — на 2%.

Депутатський популізм: АПК може втратити до $1,2 млрд інвестицій

Ухвалення законопроекту № 5300 про додатковий митний збір на експорт остаточно зруйнує інвестиційний клімат України та може позбавити АПК $1,2 млрд інвестицій щорічно.

Таку думку висловили в асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Відмічається, що внесення змін до чинного законодавства ініційовано групою депутатів від «Радикальної партії». Зокрема, законопроектом № 5300 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо відродження тваринництва і розвитку сільськогосподарського підприємництва на селі» пропонується запровадження додаткового експортного мита на 60% українського аграрного експорту.

261103-copy
261103-copy

Автори обґрунтовують законопроект необхідністю державної підтримки тваринництва, проте в самому тексті законопроекту нічого не зазначено про те, що кошти мають бути використані на підтримку АПК. Згідно з текстом пояснювальної записки, основна мета внесення вищевказаних змін до Закону — підтримка індивідуальних і малих господарств. Планується, що податкова ставка складе 3%.

Як відмічають в УКАБ, такі законодавчі ініціативи завжди негативно сприймаються інвесторами та спричиняють відтік капіталу з країни. При цьому введення експортного мита у розмірі 3% призведе до зниження рентабельності виробництва зернових на 5%. В той же час більшість інвестицій, пов’язаних з агросектором, наразі спрямовані на логістично-інфраструктурні проекти, що забезпечують експорт. Вони мають довгий термін окупності та низький рівень рентабельності. Тому введення додаткових експортних мит на продукцію АПК може зробити інвестиції в такі проекти непривабливими.

Вибір читачів за тиждень

Відео