Орест Сарматський

Агро-новини 26 жовтня

zhovt26

Новини аграрного сектору

Жителька Чернігова робить добрива з харчових відходів

Жителька Чернігова Антоніна Тарасова вже сім років поспіль переробляє рештки продуктів у добриво, повідомляє Gorod.cn.ua.

Завдяки унікальному контейнеру для ферментації харчових відходів її родина отримує із решток продуктів добриво.

Якби такою біотехнологією зацікавилася більшість людей і у кожного на кухні була така міні-фабрика з виробництва компосту, то, як вважає Антоніна Миколаївна, ми не лише неабияк збагатилися б, а й оздоровили планету. Крім того, навчили б цьому своїх дітей, котрі у подальшому піклувалися б про навколишній світ та передавали досвід наступним поколінням.

«Контейнер складається з п ’ятнадцятилітрового циліндра, дно якого підняте на десять сантиметрів. У стінці з одного боку відра є кран. У середині міститься спеціальна решітка, а також дві кришки — внутрішня і зовнішня. У звичайному поліетиленовому пакеті для сміття я роблю виделкою отвори, через які рідина стікатиме на дно. Наповнюю мішок подрібненими на кухонному комбайні відходами», — зазначила Антоніна Тарасова.

261001
261001

За її словами, це можуть бути шкірки від дині, кавуна, лушпиння картоплі, кісточки від яблук та груш, рештки інших фруктів та овочів. Серед органічних відходів, придатних для переробки, — залишки хлібобулочних виробів, борошно, крупи і каші, висівки, розмочений папір і картон, тирса листяних порід дерев, рештки від обробки м’яса та риби. Не варто класти до пакета кістки та луску. Шкаралупа яєць також не ферментується, але її можна використовувати як добриво.

«Потім додаю спеціальний засіб, який заздалегідь купую. Щільно закриваю внутрішньою кришкою і придавлюю її чималим каменем. Потім закриваю відро ще однією кришкою і ставлю контейнер на підлогу. Завдяки бактеріям, дріжджам і грибкам, що переробляють органіку неприємного запаху немає», — пояснює жінка.

За словами Антоніни Тарасової, контейнер дає два види добрив: компост, який можна зберігати в підвалі, і рідину, яку збирають у пластикові пляшки.

«Рідина, що утворюється після переробки харчових відходів, дуже цінна. Один-два рази на тиждень нею можна поливати кімнатні рослини. Для цього потрібно робити спеціальний розчин: однієї чайної ложки достатньо для десяти літрів нехлорованої води. Також ми використовуємо цю рідину на дачі, обробляємо грядки. Застосовую розчин і у вбиральні на присадибній ділянці в селі Піщанка Сновського району. Просто виливаю 250 мл засобу у вигрібну яму, і запах зникає вже за тиждень, а за три місяці там утворюється добриво, яке можна потім використовувати у городництві», — пояснила вона.

За її словами, збагачений рідиною з контейнера ґрунт дарує набагато кращий урожай овочів і фруктів.

МЕРТ прогнозує зниження виробництва сільгосппродукції

Міністерство економічного розвитку і торгівлі прогнозує зниження валового виробництва сільгосппродукції в Україні у 2016 р. на 0,2% (± 0,3 процентних пунктів) у порівнянні з 2015 р. в умовах позитивної динаміки у рослинництві і негативної — у тваринництві, повідомляє «АПК-інформ» з посиланням на прес-службу МЕРТ.

За даними міністерства, за підсумками 2016 р. динаміка у сільському господарстві буде формуватися за рахунок позитивної ситуації у рослинництві через збільшення площ посіву ярих культур (зернових — на 4,8%, цукрових буряків 1 на 22,4% і соняшнику — на 18,9%), що буде нівельовано негативною динамікою у тваринництві через високу затратність виробництва і діючих умов спецрежиму сплати ПДВ, незважаючи на незначне відновлення внутрішнього споживчого попиту.

261002
261002

Згідно з повідомленням, у серпні цього року обсяг виробництва в сільському господарстві знизився на 0,9% у порівнянні з ростом на 1,2% у липні.

Також наголошується, що у січні-серпні 2016 р. сільське господарство продемонструвало уповільнення зростання до 0,1% у порівнянні з показником за аналогічний період минулого року проти 0,5% у січні-липні цього року.

Аграрний комітет ініціюватиме парламентські слухання про ринок землі

Аграрний комітет ініціюватиме парламентські слухання про ринок землі. Про це повідомляє у своєму блозі на AgroPolit.com народний депутат України Олег Кулініч.

«Вважаю, що Україна повинна підготуватися до прийняття цих важливих рішень значно швидше. І якраз у цьому є одна з місій нинішнього складу Агарного комітету ВРУ. Саме Аграрний комітет, на мою думку, повинен стати майданчиком для фахової дискусії з цього приводу. І найближчим часом ми внесемо до Верховної Ради постанову про проведення парламентських слухань на тему «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі», — пише він.

261003
261003

Олег Кулініч уточнив, що постанову планують подати найближчим часом, а парламентські слухання відбудуться у листопаді.

Вибір читачів за тиждень

Відео