Орест Сарматський

Агро-новини 27 жовтня

zhovt27

Новини аграрного сектору

Треба робити ставку на економічну освіту фермерів — Трофімцева

Українським фермерам часто не вистачає економічної освіти для оцінки ризиків і доцільності ведення тих чи інших видів господарства, тому є необхідність розширити можливості для її отримання.

Таку думку висловила заступник міністра аграрної політики і продовольства з питань євроінтеграції Ольга Трофімцева, повідомляє UBR.

«Фермери щороку витрачають останні гроші на засоби захисту рослин, добрива, ще на щось, абсолютно не підраховуючи, чи потрібно це робити, чи потрібно вносити туди стільки добрив, як від цього залежить врожайність, змінюється вона взагалі, скільки вони витрачають на гектар. Хто цим займається серед малих і середніх підприємців? Не вміють вони цього робити. У США фермери повинні мало не сертифікат від Чиказької біржі отримувати. У нас щось подібне було б теж не погано для фермерів мати, тому що якісь елементарні економічні знання у нас дуже часто абсолютно відсутні», — сказала Ольга Трофімцева.

271001
271001

Зокрема, вона зазначила, що брак економічної освіти стримує розвиток органічного виробництва в Україні.

«Коли говориш, у вас тут така земля, такі умови, переходите на органічне виробництво, у відповідь чуєш «так ну, яке там». А чому «яке там»? Ти рахував, ти дивився, за якою ціною ти можеш продати таку ж продукцію, тільки органічну?», — додала вона.

Разом з тим, вона зазначила, що розвитку органічного виробництва також не сприяє відсутність у законодавчій базі всіх необхідних підзаконних актів, які необхідно прийняти Кабінету Міністрів України і Мінагропроду.

Комітет по боротьбі з рейдерством прийняв понад 20 звернень

Нещодавно створений комітет по боротьбі з рейдерством в агросекторі розпочав свою роботу, повідомив AgroPolit.com голова комітету Михайло Апостол.

Він зазначив, що у відомство вже надійшло більше 20 звернень.

271002
271002

«Надійшло більше 20 звернень. Частина підтверджена документами, інша – моїми виїздами – у Дніпропетровську чи Кіровоградську області, щодня по 8-10 дзвінків. Є різні рейдерські схеми – від банального свавілля, прийняття неправомірних рішень суду, вигаданих кредиторських заборгованостей, підробки документів до використання фіктивних даних реєстраторами. Є маса способів. Багато справ, які роками тягнуться в судах», – зазначив він.

На Волині урожайність кукурудзи склала 77 ц/га

На Волині перші обмолоти кукурудзи на зерно дають хороші результати – 77 ц/га, наразі це один із найкращих показників в Україні, пише прес-служба Волинської облдержадміністрації.

Соя зібрана на 16 тис. га (40%), при урожайності 20 ц/га. Активними темпами проходить збір соняшнику. Уже зібрано більше 25% площ. Середня урожайність – 30 ц/га.

271003
271003

«Триває збір цукрових буряків. Станом на 25 вересня сільськогосподарськими підприємствами цукрові буряки зібрано на площі 2,5 тис. га при середній урожайності понад 400 ц/га, а в окремих господарствах урожайність сягає понад 800 ц/га. Цукристість також б’є всі рекорди та становить 19% і більше», — йдеться у повідомленні.

На завершальну стадію виходить збір урожаю картоплі. На сьогодні зібрано понад 70 тис. га, або 99%. Валове виробництво становить понад 1 млн т. Разом із тим, маючи хороші врожаї картоплі, відмічається зниження закупівельної ціни – 1,5-2 грн/кг.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео