Орест Сарматський

Агро-новини 5 лютого

лют05 (Copy)

Український фермер «годує» Європу чорною ікрою

Власник ікорної ферми Bester (Київська область) тримає господарство, у якому вирощують осетра, стерлядь та білугу на відкритому повітрі.

Про це сам фермер Антон Яременко розповів у програмі «Роби гроші», передає «УНІАН».

За його словами, із однієї рибини можна отримати до 10 кг продукту, проте ікру потрібно чекати до 15 років.

f2616ef2fd0c1d7bf07b1728350d1d63_shutterstock_25771114
f2616ef2fd0c1d7bf07b1728350d1d63_shutterstock_25771114

При цьому такий бізнес потребує значних інвестицій і окуповується лише протягом 10 років, розповідає власник.

«У нас ікра справжня, із усіма потрібними вітамінами та мікроелементами. Тому вона користується попитом у Європі», — говорить він.

Свою продукцію реалізують через Інтернет та супермаркети, причому, ціна значно нижча від імпортної.

Учені розробили спрей, який підвищує врожайність пшениці

Учені Оксфордського університету розробили спрей, який може підвищити врожайність пшениці на одну п'яту, без необхідності генетичної модифікації.

Новий методи було описано в журналі Nature, передає Telegraph.

Відзначається, що дослідники знайшли молекулу sugar trehalose 6-phosphate (T6P), що допомагає пшениці найкращим чином засвоювати цукор, який виробляється під час фотосинтезу рослини. T6P контролює використання сахарози, яка життєво необхідна для розвитку зерен пшениці. Чим більше T6P доступно для зерна, тим більшої врожайності можна буде досягти.

050103 (Copy)
050103 (Copy)

Крім того, дослідження показало, що регуляція кількості цукру допомагає рослинам легше переносити наслідки посухи.

«Тести, які ми провели, засвідчують реальну перспективу для вирощування не тільки пшениці, але й інших культур», — зазначив професор кафедри хімії в Оксфорді Бен Девіс.

Замість спецрежиму аграрії отримають 2 млрд грн прямої підтримки

В основу Закону «Про державний бюджет України на 2017 рік» лягли компромісні рішення, напрацьовані представниками як аграрного сектору, так і органів державної влади.

За ухваленим та підписаним Законом у 2017 р. з держбюджету буде виділена підтримка агросектору у вигляді 1% ВВП, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

«Бюджетом на 2017 рік передбачене гарантоване виділення 5,4 млрд грн коштів із загального фонду в розпорядження Мінагропроду. Цієї суми однозначно не вистачить для розвитку, — зазначив генеральний директор УКАБ Тарас Висоцький. — Більшість коштів з цієї суми підуть на витрати на заробітну плату, апарат міністерства, зокрема на Агентство рибного господарства, Агентство лісового господарства, Держгеокадастр та Держпродспоживслужбу. Виходить, що на пряму підтримку, яка мала стати компенсатором ліквідованого спеціального режиму ПДВ, з гарантованого фонду буде виділено 2 млрд грн. За таких умов, це може призвести до стагнації певних видів галузей».

050101 (Copy)
050101 (Copy)

Зі спеціального фонду на підтримку аграріїв передбачено виділення 3,3 млрд грн. Однак це фінансування залежатиме від того, як наповнюватиметься спеціальний фонд протягом наступного року.

«Позитивним моментом у держпідтримці є те, що фінансуватися будуть програми, які не мають корупційної складової. Фінансова підтримка автоматично відбуватиметься через казначейство, а відсоткові ставки компенсуватимуть без участі чиновників», — відзначив Тарас Висоцький.

Вибір читачів за тиждень

Відео