Агро-новини 1 грудня

Новини аграрного сектору.

Закупівельні ціни на зерно знову зросли

В Україні за два останні тижні середні закупівельні ціни на зерно знову зросли. Так, середня закупівельна ціна на пшеницю 2 класу за два тижні зросла на 250 грн/т, до 3790 грн/т. Середня закупівельна ціна на пшеницю 3 класу виросла на 290 грн/т, до 3670 грн/т. Фуражна пшениця виросла на 195 грн/т, до 3460 грн/т.

Середня закупівельна ціна на пшеницю 1 класу зросла на 250 грн/т і станом на кінець листопада купувалася у середньому по 4120 грн/т.

Джерело: agroconf.org/content/zakupivelni-cini-na-pshenicyu-rostut

Черкаські фермери знайшли альтернативу кредитам

Черкаським фермерам пропонують альтернативу банківським кредитам — аграрні розписки. Пілотний проект запровадили у чотирьох областях України. Серед них — і Черкаська. Фермери взялись опановувати "бразильський" бартер.

"Одна із компаній, з якими ми працюємо протягом двох років, запропонувала нам пілотний проект у Черкаській області по аграрних розписках", — розповідає директор сільськогосподарського товариства Володимир Тарандушка.

Аби засіяти поля, кредиторам пообіцяли третину майбутнього врожаю. Навзамін аграрії отримали насіння та засоби захисту рослин на 16 млн грн під 0,1% річних. Переваги такої розписки, діляться аграрії, помітили відразу. "Вона як для нас є простою, зрозумілою, фінансово дешевшою, ніж банківські кредити, і швидкою у наданні", — зазначає фінансовий директор сільськогосподарського товариства Олександр Хижняк.

Фінансоий радник Сергій Рабенко повідомив, розписка працює лише з заставою майбутнього врожаю, тобто це є рухоме майно з цих земельних ділянок, тому можливість того, що заберуть земельні ділянки за аграрними розписками, вона не існує така можливість, це фактично законодавчо неможливо.

Джерело: agroconf.org/content/cherkaski-fermeri-vikoristovuyut-alternativu-kreditam

Рада звільнила агровиробників від відшкодувань на виплату пільгових пенсій

Ухвалено законопроект, який звільняє аграріїв від відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій. Відповідний проект закону №2229 "Про внесення змін до закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" підтримали 267 народних депутатів.

У відповідності з Податковим кодексом України, до четвертої групи платників податків віднесені сільгоспвиробники, у яких частка сільськогосподарського товаровиробництва за попередній рік дорівнює або перевищує 75%, а кількість найманих працівників для них і обіг коштів не обмежені. 

«Реалізація запропонованих ініціатив сприятиме підтримці сільськогосподарських товаровиробників, що обрали спрощену систему оподаткування та стимулюватиме розвиток малого сільськогосподарського підприємництва», - прокоментував Тарас Висоцький, генеральний директор асоціації «Український клуб аграрного бізнесу».

www.ucab.uа

Огляд підготував Орест Сарматський 

Вибір читачів за тиждень

Відео