Агро-новини 27 березня

Новини аграрного сектору.

На Чернігівщині масово вирізають ВРХ — Гайдай

Для аграріїв тваринництво стає неприбутковим напрямом — експерт.

На Чернігівщині, за попередніми підрахунками, з урахуванням можливого пересіву озимих культур, у поточному році прогнозується посіяти близько 875 тис. га ярини, в тому числі 460 тис. га зернових і зернобобових культур, до 270 тис. га технічних, до 90 тис. га картоплі та овочів, і близько 60 тис. га кормових культур. Про це зазначив заступник голови Аграрної партії України, член Президії Аграрної партії України, голова Чернігівської обласної організації Аграрної партії України Сергій Гайдай, повідомляє прес-служба Аграрної партії України.

За його словами, загальна посівна площа 2016 року складе 1170 тис. га. Це відповідає рівню минулого року. До того ж, попри негативні прогнози, озимина все таки перезимувала добре. 

- Зараз ми продовжуємо накопичувати насіння сільгоспкультур, засоби захисту рослин, мінеральні добрива, пально-мастильні матеріали, ремонтуємо техніку. Однак ситуація не проста, особливо із забезпеченням фінансів. Податкові зміни вимили у аграрних виробників значну частину обігових коштів. В області кредити аграрним виробникам надають 6 банків, але ставки дуже високі — 24-28%. І далеко не всім це по кишені, -  коментує Сергій Гайдай. Він наголосив на тому, що виробники відмовляються від неприбуткових напрямків, щоб виживати. Передусім це стосується тваринництва, адже високими темпами іде вирізання великої рогатої худоби. 

- Наслідки цього країна відчує зовсім скоро. Ми ж не можемо бути сировинним придатком, просто вирощувати зерно і відправляти його на експорт. Так, сьогодні ми ще засіємось, але ж ви знаєте, що сировина дає найнижчу додану вартість, і майбутнього в галузі немає, якщо рухатись і далі в такому напрямку, — говорить експерт.

Для розвитку АПК Львівщини залучать 11 млн. грн

На Львівщині визначили пріоритетні напрями розвитку АПК. Про це стало відомо під час наради з питань обговорення стратегічних напрямів розвитку аграрного сектору економіки та проблемних питань розвитку регіонів, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

Тож, відповідно до стратегії, на період до 2020 року основний акцент буде зроблено на такому:

* розвиток підприємництва на селі;

* забезпечення населення якісними та безпечними продуктами харчування;

* виробництво сільськогосподарської продукції з високою доданою вартістю;

* нарощення експортного потенціалу сільського господарства.

Варто зазначити, що комплексна програма підтримки та розвитку агропромислового виробництва Львівської області на 2016 р. передбачає залучення коштів в обсязі 11 млн. грн. за такими напрямами:

* часткова компенсація вартості залучених кредитів (1,5 млн. грн);

* фінансова підтримка фізичним особам, дрібним господарствам та кооперативам (8,5 млн. грн);

* програма збереження та відтворення родючості ґрунтів (1 млн. грн). 

Україна потребує європейських перевірок харчових підприємств — Томбінський

У ситуації з мораторієм на перевірку підприємств, які працюють у харчовій промисловості виникла юридична колізія, повідомляє голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський у своєму блозі для Європейської Правди.

Як пише він, Мін'юст та Мінекономрозвитку роз’яснюють, що мораторій не діє і стосується лише податкової. Натомість, Державна регуляційна служба стверджує, що мораторій діє.

- Тож це непорозуміння часто залишає простір для трактування закону так, як хочеться. А це не зовсім бажано, оскільки створює багато можливостей для зловживань, - зазначає експерт. На його думку, доцільним було би подумати про скасування мораторію на перевірки і задіяти європейські норми перевірок.

«У вас є ухвалений закон, який це прописує — конкретний перелік питань, який ставитиме один інспектор. Володимир Лапа пропонував ще один непоганий варіант уникнення зловживань інспекторами при перевірках — відеофіксація», — пише Ян Томбінський.

Він наголосив, що запровадження такої норми дасть можливість переконатись у тому, що українські виробники — бажані на європейському ринку.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео