Агро-новини 2 березня

Новини аграрного сектору.

Протест проти низьких закупівельних цін на молоко

На Вінниччині проводять акції проти низьких закупівельних цін на молоко.  Жителі Бершадського району Вінниччини з 25 лютого проводять акції проти низьких закупівельних цін на молоко, повідомляє Vlasno.

Усі дні блокували в'їзд молоковозам у 17-ти селах району. Для цього облаштували блок-пости, на яких чергували й вночі. Селяни повністю перекривали трасу біля села Джулинка та Берізки-Бершадські. Звідти йдуть машини на Умань, Бершадь та Кіровоградську область. Місцеві мешканці кажуть, що об'їзної дороги немає. Наразі там вже зібралось більше 30 автомобілів, повідомив депутат Вінницької обласної ради Володимир Зарічанський.

«Уже так нам допекли, що далі несила терпіти. У нас беруть молоко п'ять молокозаводів, але замість конкуренції, у нас вийшла зовсім інша ситуація. Усі вони домовились між собою, і не піднімають ціни. У сусідньому районі беруть по 4,20-4,30 грн, а у нас тільки по 3,20. Де справедливість?», – обурюються селяни.

Сільський голова Петро Швець зауважує, що вони писали листи і звернення у всі інстанції, навіть до Президента та у Верховну Раду, але відповідь отримували одну: «це ринкова ціна».

   Запорізький кооператив став найкращим в Україні

   Запорізький кооператив отримав звання «Вертикальний молочний прорив року».

Сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Жовтневе» (Токмацького району Запорізької області) визнано переможцем постачальників молока компанії Danone з семи областей, за підсумками 2015 р., у номінації «Вертикальний молочний прорив року», пише прес-служба Запорізької облдержадміністрації.

Голови правлінь сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК) Запорізької, Дніпропетровської, Херсонської, Миколаївської, Одеської, Полтавської, Кіровоградської областей ділились своїми надбаннями та проблемами.

«Ми дійсно у 2015 р. зробили прорив, адже кількість зібраного молока зросла на 40% у порівнянні з минулим роком», — сказав голова СОК «Жовтневе» Руслан Горенко.

  Росія виділила своїм фермерам 4 млрд руб. на гранти

 Кабмін Російської Федерації розподілив 3,9 млрд рублів на гранти для розвитку фермерства, повідомляють «РиаНовости».

Підписаним розпорядженням розподілені субсидії в обсязі 3,9 млрд руб. у 2016 р. надаються з федерального бюджету 79 суб'єктам федерації на співфінансування видаткових зобов'язань з надання грантів на створення і розвиток селянського (фермерського) господарства та одноразової допомоги на побутове облаштування початківцям-фермерам.

Відзначається, що ефективність використання субсидій щорічно оцінюється Мінсільгоспом РФ зі ступеня досягнення показників результативності, визначених в угоді між відомством і вищим виконавчим органом держвлади регіону.

Огляд підготував Орест САРМАТСЬКИЙ

Вибір читачів за тиждень

Відео