Агро-новини 8 квітня

Новини аграрного сектору

ЗАЗ розробив спеціальну модель для фермерів

Запорізький автомобільний завод (ЗАЗ) продемонстує комерційний фургон на платформі ЗАЗ Vida для фермерів, повідомляє «Агроправда».

Як повідомив віце-президент корпорації «УкрАвто» Вахтанг Васадзе, Запорізький автомобільний завод у 2016 р. продовжить випускати автомобілі.

Більш того, вже через місяць ЗАЗ представить оновлений модельний ряд Євро-5, а також нову модель, яку запустить у виробництво у 2016 р.

Конструкторський відділ ЗАЗу підготував цілу «лінійку» моделей у виконанні Євро-5. У списку — ціла гама медичних авто і автомобілів для поліції.

Але не забуті і фермери: вже скоро буде показаний комерційний фургон на платформі ЗАЗ Vida.

Крім того, ведуться роботи зі створення моделей, що працюють на газу, до того ж у співпраці зі світовими лідерами у цій галузі.

США. Створено «розумну» домашню ферму

Американці створили «розумну» домашню ферму, яка очищує воду в акваріумі і дозволяє збирати врожай цілий рік, повідомляє Bublbe.com.

Команда розробників зі Сполучених Штатів Америки створила домашню ферму InnoGro, яка дозволяє вирощувати різноманітні види рослин на акваріумі з рибами.

Міні-город на основі аквапоніки зможе цілий рік забезпечувати свіжими продуктами, очищаючи при цьому воду від забруднень.

Розроблена американцями ферма встановлюється на акваріум ємністю 45 л. Управляти InnoGro можна за допомогою спеціального додатку-компаньйона. Власнику потрібно вибрати рослини і рибу із запропонованої бази даних, а додаток розрахує необхідні налаштування для догляду за ними.

Завдяки інтегрованим датчикам та автоматизованому обладнанню «розумна» ферма працює практично автономно. Дані передаються на смартфон за допомогою бездротового зв'язку Wi-Fi. Для забезпечення необхідного освітлення передбачена люмінесцентна лампа.

Власнику домашньої розумної ферми навіть не доведеться чистити акваріум — відходи від риб використовуються рослинами як добриво.

Ранні зернові сіють повільніше, ніж торік

Темпи посіву ранніх зернових відстають від торішніх

Через прохолодну весну темпи посіву ранніх зернових та зернобобових відстають від торішніх по всій Україні, пише прес-служба Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ).

На кінець березня було засіяно 49% прогнозованих площ під ярим ячменем, 42% — вівсом, 71% — горохом. Найнижчі темпи посіву ярих зернових та зернобобових спостерігаються у природно-кліматичних зонах Полісся та Лісостепу. «Темпи посіву ячменю на Поліссі, порівняно з відповідним періодом минулого року, знизилися на 11%, у Лісостепу — на 20%, у а в Степу темпи випереджають торішні на 3%», — сказано у повідомленні.

Також додається, що вівса у зоні Полісся на кінець березня посіяли менше на 9%, ніж торік, у Лісостепу — на 14%, Степу — 11%. Посіви гороху у Поліссі відстають на 29%, Лісостепу — на 27%, Степу — на 6%.

«Експерти УКАБ прогнозують, що обмежений запас вологи у ґрунті та нижчий темп посіву цих культур у цьому році, порівняно із минулим роком, можуть зумовити зменшення потенційної врожайності на 10% та відповідно зниження валового збору на 0,5 млн. т», — йдеться у повідомленні.

Огляд підготував Орест Сарматський 

Вибір читачів за тиждень

Відео