Орест Сарматський

Американські дослідники навчили свиней грати джойстиком у відеоігри (Агроновини)

1601 (Copy)

Американські вчені заявили, що навчили чотирьох свиней користуватися джойстиком і управляти курсором на моніторі. Дослідники припускають, що свині розумніші, ніж вважалося раніше.

Про це повідомляє The Guardian, пише agronews.ua.

Як пише видання, дослідники використовували частування, щоб навчити свиней переміщати джойстик за допомогою морди, дивлячись на екран комп’ютера.

Дослідники представили тваринам відеогру, у якій їм доводилося використовувати джойстик для маневрування курсором до тих пір, поки він не зіткнеться з однією з чотирьох стінок на екрані. При зіткненні гра видавала звук і свиня отримувала частування. Чим краще це виходило у свині, тим менше стінок було в грі.

Команда проаналізувала останні 50 спроб кожної свині за сценаріями з трьома, двома та однією стіною по черзі, визначивши, як часто свиня вдаряється об стіну своїм першим рухом курсору.

Результати показали, що тримісячні самці йоркширських свиней Гамлет і Омлет змогли виконати завдання краще, коли на екрані були одна чи дві стіни, але не три. Однак після 12 тижнів навчання вони були виключені з експерименту, бо виросли та стали надто великими, щоб стояти довго для завершення сеансів.

– Потенційно свині можуть навчитися, розуміти та реагувати на більше, ніж ми припускали, – сказала співавторка дослідження та професор Кендіс Кроні з університету Пердью.

1602 (Copy)
1602 (Copy)

Група дослідників використала відходи пшениці для створення пінополіуретану

Група дослідників використала відходи пшениці для створення пінополіуретану.

Щорічно у всьому світі виробляється близько 734 млн тонн пшеничної соломи. Це величезна кількість дешевих відходів, яким і до сьогодні не знайшли чітко визначеного застосування.

Про це повідомляє eurekalert.org, пише agronews.ua.

Пінополіуретан — група газонаповнених пластмас на основі поліуретанів. Цей універсальний в промисловості матеріал, також відомий як поролон, часто виготовляється з побічних продуктів нафти. У нього безліч застосувань в будівництві і автомобілебудуванні в якості герметика, а також теплового і акустичного ізолятора.

Процес переробки пшеничної соломи в поліуретан починається зі зрідження. Так фахівці отримують поліоли, — одну із ключових сполук, що відіграють головну роль у хімічній реакції утворення пінополіуретану.

На сьогоднішній день рицинова олія була одним з головних кандидатів у змаганнях за отримання стійкої пінополіуретанової піни, яка не потребує нафти. Але вона не забезпечує необхідної твердості та сухості, коли потрапляє на повітря, що є одним із ключів до правильного утворення поролону. З цієї причини в новому дослідженні було запропоновано замінити 50% цієї рицини олією пшеничної соломи.

— Нам вдалося отримати дуже бажані параметри у виробництві поліуретану, перетворюючи 96% пшениці, — пояснює Естер Рінкон, один із керівників проекту.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео