Ростислав Фук

Аналітики пояснили, хто матиме право на відстрочку від мобілізації і бронювання

Кабмін має протягом місяця переглянути правила бронювання

Верховна Рада схвалила в другому читанні законопроєкт про мобілізацію, який містить новації, зокрема щодо відстрочки від мобілізації. Хто матиме право на неї право та кого можуть «забронювати» – докладно пояснюють аналітики Центру спільних дій.  

Відстрочку зможуть отримати ті, хто утримує трьох і більше дітей, але при цьому не заборгував аліменти більше як за три місяці. Так само – опікуни людей з інвалідністю та недієздатних, власне люди з інвалідністю (але кожні 6-12 місяців вони мають проходити військово-лікарську комісію). 

Не можуть мобілізувати також усиновлювача, на утриманні якого є дитина до 18 років, яка до моменту усиновлення була сиротою або позбавленою батьківського піклування. 

Відстрочку матимуть також: 

  • громадяни, які мають дитину до 18 років, а інший з подружжя проходить військову службу;   
  • мають дружину (чоловіка), батьків або батьків дружини з числа людей з інвалідністю І чи ІІ групи. (Але норма не діє, якщо в сімʼї є інші працездатні особи, зобов’язані відповідно до закону їх утримувати). Те саме стосується людей, зайнятих постійним доглядом за хворою дружиною, дитиною чи своїми батьками; 
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час проведення АТО або бойових дій під час широкомасштабного вторгнення;  
  • членів сімей Героїв Небесної Сотні;   
  • працівники підприємств, які залучалися до забезпечення АТО та загинули або померли під час АТО;   
  • звільнені зі служби у зв’язку зі звільненням з полону (їх можна призвати тільки за згодою).  

Також не можна буде призвати на військову службу під час мобілізації студентів, які навчаються за денною або дуальною формами на вищому рівні, ніж раніше, та за однією спеціальністю.

Тобто друга освіта чи повторний вступ на ступінь, який ви вже здобували, а також навчання на заочній чи дистанційній формі не передбачають відстрочки від мобілізації, – пояснює аналітикиня Оксана Заболотна.   

Крім того, не призиватимуть докторантів та інтернів, які навчаються за денною або дуальною формами, а також наукових та науково-педагогічних працівників закладів освіти за основним місцем роботи принаймні на 0,75 ставки.   

Студенти, які мали право на відстрочку й втратили його, мають право завершити навчання до кінця навчального року з дня набрання чинності цим законом. Також відстрочку матимуть заброньовані. 

Кого можуть «забронювати» 

Окрім працівників критично важливих підприємств, бронювання поширюється на державних службовців категорії «А», голів обласних, районних рад, сільських, селищних, міських голів. Держслужбовців категорій «Б» і «В» та працівників органів місцевого самоврядування можуть забронювати до 50% від кількості військовозобов’язаних у відповідному органі влади. 

Також бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють в органах державної влади, Нацполіції, НАБУ, Державному бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки, Державній службі з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі, органах прокуратури, Службі судової охорони, в судах чи патронатних службах.  

Кабмін має протягом місяця переглянути правила бронювання військовозобов'язаних згідно з вимогами цього закону та прийняти відповідні нормативні акти. Також протягом двох місяців мають створити та запустити електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного або резервіста, щоб люди могли оновити свої персональні дані без походу до ТЦК. 

Як можна буде оформити відстрочку 

Оформити відстрочку можна буде можливо за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі отриманих даних з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують право відстрочки. 

Детальніше про решту новацій закону про мобілізацію можна прочитати в спеціальному дайджесті Центру спільних дій. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео