Віра Олександрович

Аналізи пацієнтів із підозрою на коронавірус возитимуть із Тернополя у Київ (фото)

Не піддавати своє життя і життя інших ризику та у разі появи підозри на захворювання, спричинене коронавірусною інфекцією, відразу звертатися на цілодобову «гарячу лінію» оперативного штабу закликали тернополян.

Нагадаємо, фахівці цілодобово готові отримувати повідомлення від містян за номером телефону 098-441-59-81. Про це під час наради у міській раді наголосила заступниця начальника міського відділу охорони здоров’я і медичного забезпечення Ольга Ярмоленко.

Ярмоленко2
Ярмоленко2

Власне, акцент на Тернополі інфекціоністи, за її словами, зробили через найвищу небезпеку поширення коронавірусу. По-перше, у місті – значне скупчення населення, по-друге, проблем може додати близьке розташування до кордону із країнами Європи, де вже є хворі на COVID-19. До того ж, там нині перебувають чимало наших заробітчан, які могли контактувати із інфікованими.

- Оперативний штаб, створений у Тернополі ще 4 лютого, розробив чіткий алгоритм дій для медиків, - каже Ольга Ярмоленко. – За потреби, ми розішлемо ці матеріали в усі заклади. Там усі дії персоналу розписані…

87943999_534266693872985_409420763968307200_n
87943999_534266693872985_409420763968307200_n

Якщо аналізувати цей алгоритм за кроками, то це виглядатиме так:

1. Звернення до лікаря людини із симптомами гострої вірусної інфекції;

2. Якщо пацієнт був у Китаї, контактував із представником цієї держави, який був недавно в Китаї, або припускає, що контактував із хворим на коронавірус в іншій країні, йде виклик спеціальної бригади швидкої (на Тернопіллі таких - дві), яка везе такого пацієнта в інфекційну лікарню;

3. У медичному закладі, на місці, роблять різні аналізи, щоб виявити, чи не йдеться про звичайний грип (штаму А або В). Якщо тест позитивний, людині призначають відповідне лікування (у більшості випадків - вдома). Якщо звичайний грип підтвердити не вдається, то аналізи пацієнта везуть у Київ. Спеціальні тести роблять лише там!

4. Якщо випадок коронавірусу підтверджується, пацієнта ізолюють (у важких випадках – надають допомогу в ізольованих боксах інфекційної лікарні – прим.). На обсервацію (тобто 14 днів спостереження за станом здоров'я – прим.) потрапляють усі, хто із ним контактував.

Графіка
Графіка

Ольга Ярмоленко припустила, що у випадку масового інфікування населення доведеться розраховувати лише на добровільну самоізоляцію контактних осіб на 14 днів. Про триваліший термін поки що ніхто не говорить.

До речі, усі, хто прагне дізнатися більше про коронавірус і шляхи, якими передається недуга, можуть ознайомитися з інформаційними матеріалами. Їх виготовлять спеціально і розповсюдять по всіх медичних закладах, а також передадуть у ЦНАП, що на вул. Острозького, 6. У такий спосіб у місті намагатимуться упередити паніку серед населення.

Фото авторки і з сайту ternopilcity.gov.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео