Анастасія Дмитрук вразила тернополян надзвичайною енергетикою

Поетеса стріляє… словом.

Побувавши на зустрічі у тернопільській «Просвіті» з Анастасією Дмитрук, авторкою найвідомішого з часів Майдану вірша «Никогда мы не будем братьями», остаточно пересвідчилась, що слово – це зброя. Кажу без перебільшень.

Насамперед розбирала цікавість – яка вона? Переступивши поріг «Просвіти», очима почала шукати авторку. Тендітна, делікатна Настя нічим особливим не вирізняється серед інших. Лише з вишиванки зрозуміла, що це вона. Але коли дівчина почала читати свої вірші… щось відбулося: всі затихли і буквально прикипіли душею і серцем до поетеси. 

Вібрації голосу Анастасії Дмитрук пробуджують всередині кожного дуже важливу якість, яку можна назвати одним словом – патріотичність. Вона дає особливе духовне наповнення: хочеться слухати й слухати. А ще Настя вразила надзвичайною енергетикою.

Як сказав голова обласної «Просвіти»  Петро Шимків, який організував приїзд Насті до Тернополя, «це не голос людини-трибуна, він ніжний, але разом з тим сильніший за зброю».

Київська поетеса Анастасія Дмитрук презентувала у Тернополі свою лірико-патріотичну збірку «Верните нам наше небо». Харизматична українська поетка подорожує Україною, зустрічається з воїнами на полігонах, в шпиталях. Відома співачка Тетяна Піскарьова створила кліп на вірш Насті «Расскажу тебе о любви». А вже знаменитий - «Никогда мы не будем братьями», який насправді змінив життя дівчини, з легкої солідарної руки литовського хору (музичний театр Клайпеди, Литва)став піснею і зібрав в Інтернеті 5 мільйонів переглядів.

До речі, коли цей вірш прозвучав уперше, на другий день перегляд становив вражаючу цифру – 10 тисяч. Писала його Анастасія після анексії Криму. У ньому жодного разу не згадується слово Росія, але саме звідти дівчина отримує найзапекліші погрози, прокляття, відео-звернення. Як відомо, на злодієві і шапка горить.

Для порівняння: якщо грузинський композитор Заза Залішвілі написав пісню на вірш Насті «Верните нам наше небо», то російський Юрій Лоза не гребував ненормативною лексикою і чоловічою гідністю, привселюдно «подякувавши» Насті через «нет».

Та Анастасія Дмитрук не зважає ні на що, вона каже: «Україна давно на нас чекала».

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора.    

Вибір читачів за тиждень

Відео