Анти-школа солов’їної: як волонтери допомагають переходити на українську мову

Онлайн-школа працює у цікавому форматі, не подібному до навчання у звичайній школі. Відтак тут діють анти-уроки, які проводять анти-вчителі

Якщо ви хочете перейти на українську мову, але важко наважитись і бракує знань, допоможе безкоштовна анти-школа солов’їної. Онлайн-школа, яку заснували волонтери ще 10 місяців тому, працює у цікавому форматі, не подібному до навчання у звичайній школі. Відтак тут діють анти-уроки, які проводять анти-вчителі. Детальніше про ідею проєкту розповідає засновниця анти-школи Жанна Боженко. 

Зі слів ідейниці, думка про анти-школу з’явилася раптово.

Оскільки я раніше була російськомовною, то знаю, як складно переходити на українську. Тому вирішила розвивати школу, де навчання було б комфортним для кожного. Мене підтримали друзі і ми усі разом почали впроваджувати ідею в життя, - розповідає вона.

Проєкт стартував у квітні минулого року. Спершу засновниця записала відео у соцмережах, де попросила допомоги у підписників та друзів. Вона розповіла, що є ідея створити простір для переходу з російської мови на українську. Побачивши кількість позитивних відгуків, вирішила, що задум точно вдасться. 

Чому анти-школа? Тому що це нестандартна школа, це щось зовсім інше, інший формат, який має бути комфортний для людей. Ми проводимо анти-уроки - спілкування з носіями мови, де людина, яка хоче перейти на українську мову, може вибрати собі анти-вчителя - нашого волонтера. Обирати можна за описом та біографією, яка розміщена на інстаграм-сторінці школи. Вибравши анти-вчителя, учні спілкуються з ним/нею протягом 40 хвилин або однієї години, а про графік вони вже домовляються в індивідуальному форматі, - зазначає Жанна Боженко. 

Формат анти-уроків - основний профіль діяльності анти-школи, але не єдиний. Команда проєкту веде активну діяльність у соцмережах, яку використовують як простір для вивчення та вдосконалення української мови,  - пізнання чогось нового про Україну, її  культуру, звичаї та традиції. Інстаграм - основна платформа, де заснували анти-школу і почали працювати з учнями, шукати всіх, хто хоче спілкуватись українською мовою. Також команда створила телеграм-канал, у якому дублюють всю інформацію з інстаграму, а ще додатково створюють тести на різні теми. Приміром, про діалектизми чи зросійщені слова. А до того як створили телеграм-канал, був ще телеграм-чат “Пиши.UA”. Зараз цей формат на паузі через те, що було дуже багато охочих, тому в команди є ідея переформувати його у марафон.

Є ще телеграм-чат “Читай. UA”, який досить успішно працює. Тут проводять читацькі клуби, де учасники читають українською і про українське. Час від часу тут можна отримати подарунок, людей це мотивує більше читати. 

У анти-школі також є чат з нашими читачами, де ми попередньо обговорюємо книги і твори, обираємо, що та коли ми хочемо читати. Зараз триває розробка мобільного додатку школи, де користувачам буде комфортно обирати анти-вчителя, тему анти-уроку і загалом дізнатись більше про проєкт та участь у ньому, - розповідає Жанна Боженко. 

Усі ці формати анти-школи є безкоштовними, але є один платний - це корпоративні заходи для IT-компаній та бізнесу.

Щоб стати учасником школи, потрібно зареєструватися через гугл-форму.

У онлайн школі вже навчаються понад 300 учасників з різних куточків світу. Серед них - люди з окупованих територій, Польщі, США, Дубаї. 

У чатах школи є психологічні групи підтримки, де фахівці допомагають анти-учням подолати мовний бар’єр, поспілкуватися на різні теми, знайти друзів та однодумців.

Авторка: Ольга Касько

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео