Автомобіль за мільйон «ремонтуватиме» вулиці Тернополя

У Тернополі з’явився перший електромобіль, для живлення якого потрібна винятково електроенергія. Його вартість близько мільйона гривень.

Як зазначив міський голова Тернополя Сергій Надал, авто для потреб міста не купили, бо дорого, а взяли в оренду. Ним користуватимуться працівники управління ЖКГ.

«При повному заряді автівки її вистачить на 100 кілометрів пробігу. Така заправка обійдеться у 10 грн на добу. Оренда електромобіля вартує 8 000 грн. на місяць. Така сума дорівнює вартості пального для звичайного авто на місяць. Однак електромобіль не наносить шкоди навколишньому середовищу, бо є екологічно безпечним», - наголосив Сергій Надал.

Як зазначив директор департаменту екології та природних ресурсів Тернопільської ОДА Орест Сінгалевич, за такими електромобілями – майбутнє.

«Всі бачать, що сьогодні робиться з кліматом. Вчора була спека, сьогодні дощ. Це все колосальне забруднення атмосферного басейну. В нашій області близько 80% забруднення від бензинових і дизельних двигунів. Тому майбутнє нашої планети за електромобілями», - наголосив Орест Сінгалевич.

 

У користуванні електромобіль дуже простий. Такого висновку дійшов міський голова після тест-драйву.

«За кермом я вже дуже давно, але у електромобіль сів вперше і приємно вражений. Авто рушає дуже плавно, двигун працює тихо, навіть не чути, чи він заведений. Коли ти тиснеш на педаль газу – добавляється швидкість і відповідно «з’їдається» електроенергія. Але при гальмуванні автомобіль починає заряджатися», - поділився враженнями голова.

Для того, аби зарядити електромобіль, потрібно не менше 5 годин. На жаль, у Тернопільській області ще немає таких підзарядок. Тому диво техніки «заправлятимуть» енергією у гаражі, де обслуговується авто. 

Стосовно функцій, які виконуватиме дороге авто, то, за словами заступника міського голови Владислава Стемковського, його використовуватимуть для вирішення питань благоустрою, ремонту, будівництва.

Надалі на Тернопільщині планують встановити зарядні пристрої, якщо буде плідна співпраця і попит на відповідні авто.

Додамо, що електромобілі вже має Київська та Львівська область. На Тернопільщині до сьогодні були гібридні автівки, тобто такі, які можуть працювати і на бензині, і на електриці. Їх зазвичай використовують міліцейські підрозділи. Однак даний електромобіль є першим, та сподіваємось, не останнім у нашій області.

Наталя ЛУКІВ.

Фото автора. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео