Авторитаризм в Ланівцях тільки зароджується

maxresdefault

1 грудня, на Романа, провели першу сесію новообраної Лановецької міської ради Лановецької об'єднаної територіальної громади. Вітання з обранням на посаду мера приймав і Роман Казновецький. Напевне, передчуття свята і вплинуло на його поведінку під час сесії.

На 2-му поверсі приємно пахло канапками (і не тільки), а на першому в той час проходила сесія новообраної ради, під час якої пан Казновецький помітно поспішав, нервував та робив помилки.

Було видно, що втративши напівручну повністю підконтрольну депутатську більшість попереднього скликання, мер пробував працювати старими методами, але не всі новообрані депутати готові були бездумно його слухати.

Незважаючи на обрану лічильну комісію (яка, до речі, включала представників різних політичних сил), мер сам вирішив озвучувати результати голосування по окремих питаннях.

- Одноголосно, - безапеляційно звучало в залі засідань з уст мера.

А вже за деякий час:

- Вибачте, попереднє голосування не «одноголосно», один депутат виходив, я того не побачив, він щойно повернувся.

Метушня в президії давалася взнаки: сесія була непідготовлена. То шукали листочок з прізвищами депутатів, щоб рахувати, хто як проголосував, то відмовляли в прийнятті правок на основі того, що правка не набрала необхідної кількості голосів «за», забуваючи оголосити результати голосування «проти», «утримались».

Частина депутатів ніяковіла, бо не встигала за хаотичними діями міського голови.

Нашвидкоруч провести сесію Р.Казновецький хотів так сильно, що видавав секрети за секретами.

- Так, як ми і домовлялися вчора... - ми ж вчора це погодили... - як і було домовлено вчора... - слова, що час від часу зривалися з уст міського голови, чим викликали певне здивування в частини депутатів, які нічого про «домовлялися» та «вчора» не чули.

Поспішність відчувалася у всьому. Не тільки в поведінці мера, але і в офіційних рішеннях. Через таку халатність посадової особи, одне з рішень може бути скасоване, оскільки контроль за виконанням цього рішення було покладено на комісію... якої ще не створили. Натомість, мер безапеляційно поставив питання на голосування, в результаті чого рішення було прийняте. Юридичний казус полягає в тому, що в назву комісії, на яку поклали контроль за рішенням, згодом ці ж депутати внесли зміни. Виходить, що контролювати одне з рішень буде постійна комісія... якої немає. Спроба внести зміни в рішення та змінити назву комісії без ще одного голосування - вважатиметься підробленням документів, за яке передбачена відповідальність.

За наполяганням мера, депутати відмовилися записати в положення про постійні комісії норму про відповідальність за порушення регламенту міської ради. Також депутати не захотіли внести в це ж положення вимогу проводити засідання комісії тільки у відкритому режимі, щоб кожен громадянин держави мав на засідання безперешкодний доступ - мовляв, це і так є нормою закону.

А про те, що думкою депутата взагалі було знехтувано, «Терен» вже повідомляв ТУТ.

Схоже, управління громадою в Ланівцях переходить в «ручний режим», а значна частина депутатів стають черговими статистами та позволяють собою маніпулювати. Хоча, заради справедливості, варто зазначити, що порядок денний пройшли, рішення поприймали. Старт роботі Лановецької громади дано.

Вибір читачів за тиждень

Відео