Ростислав Фук

«Бачила багато на своєму життєвому шляху»: жителька Тернопільщини святкує 100 років

Многая літа ювілярці

Столітній ювілей відзначає 4 грудня жителька села Юстинівка Підгаєцької громади Ярослава Фофуліт. Про це повідомив кінорежисер та волонтер Михайло Ухман.

Бабуся Ярослава бачила все на своєму життєвому шляху: українців зі східних теренів, які шукали їжу, рятуючись від голоду організованого комуністами, боротьбу воїнів УПА проти московитів і самі перепетії Другої світової війни, – каже Михайло Ухман.

Будучи зовсім юною, пані Ярослава стала свідком бою між московськими окупантами і українськими повстанцями. Коли все затихло і московити забрали своїх вбитих і поранених, дівчина з друзями пішла на місце бою. Там серед загиблих повстанців лежав один поранений боєць. Ярослава Фофуліт з друзями забрала цього воїна, вони надали йому першу допомогу і відправили в сусіднє село. Через кілька років, вже проживаючи під окупацією московитів, побачила цього чоловіка живим в сусідньому райцентрі.

Мені пощастило знати Ярославу Фофуліт, я навіть записав коротке інтерв'ю з нею. Частина цієї розмови ввійде до фільму - Дорога в Карпати (попри війну, нам не вдалося його завершити). Частину іншої розмови можна побачити в моїй книзі - Люди волі, де я коротко описав історію життя старенької бабці Ярослави. Книгу можна придбати в будь якому місті України, – розповідає режисер.

Колектив Терену щиро вітає Ярославу Фофуліт та бажає міцного здоров’я, мирного неба та довгих років життя.

Нагадаємо, 100-літній ювілей відзначила 22 листопада жителька села Варваринці Микулинецької громади пані Емілія.

Фото Михайла Ухмана

Вибір читачів за тиждень

Відео