Бережанський музей обдаровують, бо люблять

Відомі й невідомі українські письменники прагнуть передати до музею свою нову книжку, аби в такий спосіб увічнити себе в його збірні. Майже щомісяця тут мають 30-40 нових надходжень.

Цими днями Бережанському музею Книги виповнився 31 рік. Він розташувався у будівлі міської ратуші - пам'ятці архітектури, має шість експозицій: історії музею книги, історії книгодрукування та стародруків, одна з експозицій присвячена життю і творчості Маркіяна Шашкевича, інша - бережанському періоду у житті Андрія Чайковського, окремо йде літературна Бережанщина, меценатська діяльність доктора Романа Смика.

Особливість бережанського музею в тому, що його... всі люблять. Відомі й невідомі українські письменники прагнуть передати до музею свою нову книжку, аби в такий спосіб увічнити себе в його збірках. Майже щомісяця тут мають 30-40 нових надходжень.

- Впродовж останнього місяця ми отримали багато цінних книжкових подарунків, - розповіла старший науковий співробітник музею Леся Красільнікова. - Так, уродженець нашого міста, а зараз киянин Михайло Фаришин передав свої поетичні книги "Загублена руна" і "Віхола". Василь Мойсишин з Івано-Франківська теж подарував дві поетичні книги - "Тірас" і "Коло". Тернопільський письменник-гуморист Зіновій Кіпибіда спрезентував "Віват, Америко!", "Галопом по Європах". Славнозвісний Богдан Головин напередодні 150-річчя з дня народження Шептицького передав книгу "Митрополит Андрей Шептицький. Наша державність". А сьогодні у нас гостював відомий поет нашого краю Олег Герман і подарував авторську книжку філософського спрямування "Він". У ній поєднується все - і поезія, і графіка, і музика. Із місцевого магазину "Пізнайко" отримали нове видання Івана Франка "Фарбований лис". Всіх перерахувати неможливо, ось тільки від письменників, які побували у нас нещодавно на регіональному фестивалі маємо п'ятнадцять видань.  

Валентина СЕМЕНЯК.

Фото автора. 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео