Віра Олександрович

Бережани у 2020 році «робитимуть погоду» на Тернопільщині (фото)

Наступний, 2020-й рік на Тернопільщині стане Роком бандури. Так вирішили обласні депутати на сесії 10 грудня, бо поважають знаного уродженця Бережан.

Окрім того, політики ухвалили ще й таке рішення: звернутися до керівництва країни із проханням відзначити на державному рівні 490-річчя надання Магдебурзького права одному із найстаріших міст Тернопілля – Бережанам. Власне, це були не всі цікавинки 4-го засідання облради (читайте - ТУТ, ТУТ і ТУТ).

Депутати1
Депутати1

Нагадаємо, у наступному році виповнюється 100 років від дня народження уродженця Бережан, видатного бандуриста, музичного теоретика і реставратора кобзарського епосу Зіновія Штокалка. Враховуючи цей факт і з метою популяризації виконавського мистецтва гри на бандурі, депутати вирішили, що 2020 рік на Тернопіллі можна зробити Роком бандури. У рішенні йдеться (цитуємо): «Тернопільській обласній держадміністрації розробити і забезпечити реалізацію плану заходів з підготовки і відзначення Року бандури і 100-річчя від дня народження Зіновія Штокалка».

Депутати2
Депутати2

Окрім того, 35 голосами «за» Тернопільська обласна рада прийняла звернення до Верховної Ради щодо урочистого відзначення на державному рівні у 2020 році пам'ятної дати із часу надання Магдебурзького права Бережанам (1530 р.). Політики рекомендували нардепам звернутися до Національного банку України, аби він виготовив і вніс в обіг ювілейну монету, присвячену ювілею. Натомість у Публічному акціонерному товаристві «Укрпошта» мали б видати конверти і марки, присвячені згаданій даті.

Що цікаво, у Бережанах на цю пропозицію відреагували мало не миттєво. Зокрема, Руслан Куликна своїй сторінці у «Фейсбуці» написав:

«…Дякую всім керівникам фракцій в обласній раді за підтримку цього питання. Переконаний, що введення в обіг ювілейної монети, присвяченої 490-й річниці надання Бережанам Магдебурзького права, буде цікавим не лише нумізматам-колекціонерам, а й численним туристам, а відповідно, й інвесторам… Вітаючи ще раз всіх бережанців з маленькою перемогою, хочу побажати, щоб усі і кожен з нас окремо – міська і районна влада, підприємці, трудові колективи, кожна родина – спільно і з гордістю робили все можливе для розквіту свого рідного краю…».

Снимок_Бережани
Снимок_Бережани

Окрім того, депутати того дня надали згоду Бережанському психоневрологічному будинку-інтернату на давно очікуваний поділ земельної ділянки. Отже, монастир у Краснопущі, в одному із приміщень якого і розмістили колись спеціалізований медичний заклад, нарешті отримає у власність 2 га землі під власними будівлями. «За» проголосували 37 депутатів. Хоч один багаторічний конфлікт, «слава» про який дійшла до Києва, вичерпаний…

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео