Віра Олександрович

Без паніки: на вулицях Тернополя збільшать кількість патрулів, посилять контроль важливих об’єктів (фото, відео)

Нарада із силовиками і правоохоронцями щодо безпеки та територіальної оборони відбулася у Тернополі сьогодні, 14 лютого.

Це засідання з нагальних питань відразу транслювали на сторінці Тернопільської міської ради у соціальній мережі «Фейсбук».

Військовий комісар Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Гусєв

У нараді брали участь: військовий комісар Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Ігор Гусєв, полковник, командир 105-ї окремої бригади Територіальної оборони Євген Фоменко, підполковник, командир 2-го батальйону 2-ї Галицької бригади Національної гвардії України Володимир Олійник, майор, начальник Тернопільського районного управління поліції ГУ НП в Тернопільській області Сергій Осадця, начальник Тернопільського районного управління ГУ ДСНС в області Віталій Поворозник, керівник управління надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради Андрій Поліщук, а також – полковник, перший заступник начальника управління СБУ в області Володимир Кобилінський. 

 

Через загрозу розв’язання бойових дій із 14 до 19 лютого 2022 року особовий склад місцевої поліції перевели на посилений режим несення служби. За словами Сергія Осадці, на вулицях Тернополя вирішили збільшити кількість патрулів. Також правоохоронці розгорнуть додаткові ситуаційні центри для цілодобового моніторингу оперативної обстановки в країні. Поліцейські, окрім того, візьмуть під охорону об’єкти критичної інфраструктури, органів державної влади і місцевого самоврядування.

Начальник Тернопільського районного управління поліції ГУ НП в Тернопільській області Сергій Осадця

- Наразі триває формування особового складу, - каже командир 105-ї окремої бригади Територіальної оборони Євген Фоменко. – По-перше, людей із бойовим досвідом, а також колишніх офіцерів ми запрошуємо на службу за контрактом. По-друге, триває набір резервістів. Це люди, які у звичайний час працюють за цивільними спеціальностями, але у разі виникнення надзвичайної ситуації – виконують завдання за призначенням. Відповідно, їм треба пройти підготовку.

Справа - командир 105-ї окремої бригади Територіальної оборони Євген Фоменко

Більшість учасників наради підкреслювали, що їхні підлеглі працюють у штатному , тобто – звичному режимі. Втім, у разі виникнення будь-якої небезпеки готові приступити до активнішої діяльності, чергувань тощо. 

Міський голова Сергій Надал

- Наразі попрошу перевірити роботу камер відеонагляду, - каже міський голова Сергій Надал. – Також варто пришвидшити очищення підвалів, аби там, на випадок надзвичайної ситуації могли знайти прихисток люди. Окрім того, не завадить перевірити систему оповіщення. Особливо – можливість використання моніторів на зупинках транспорту для інформування громадян. 

До того ж, він запевнив, що у міській казні є достатньо коштів, аби допомогти фінансово усім підрозділам, які візьмуть на себе збереження спокою тернополян. 

Керівник управління надзвичайних ситуацій Тернопільської міської ради Андрій Поліщук 

У Тернополі є 92 захисних споруди і понад 120 найпростіших укриттів, - додає Андрій Поліщук. – Варто подбати, аби у місті з’явилися вказівники, що вказували б дорогу до сховків. Звісно ж, підвали у житлових будинках мають бути в належному стані, аби, за потреби, забезпечити захист людям. 

Начальник Тернопільського районного управління ГУ ДСНС в області Віталій Поворозник

- Треба донести до громадян інформацію про те, як їм слід поводитися, коли вони почують сигнал «Увага, всім!», - наголошує Віталій Поворозник. – Коли лунає такий сигнал, треба мати ввімкненим радіо або телевізор, аби чути подальші вказівки. Окрім того, у громадян мають бути індивідуальні засоби захисту. Принаймні – ватномарлеві пов’язки. У помешканні повинна бути аптечка із необхідними ліками і медикаментами для надання першої домедичної допомоги. У тривожній валізці варто мати документи, засоби зв’язку і продукти тривалого використання тощо.  

Втім, головне у надзвичайній ситуації – зберігати спокій та не панікувати, підкреслив він. Погодився з рятувальником представник СБУ.

- Ми постійно проводимо моніторинг ситуації. На кожну надзвичайну ситуацію у нас є алгоритм дій, - зауважує Володимир Кобилінський. – Не забувайте, що елементом гібридної війни, яку веде ворог, яке перекручення фактів, поширення фейків. Треба аналізувати будь-яку інформацію. Спокій і стабільність у регіоні залежить від кожного з нас. 

До речі, заяву щодо проявів гібридної війни в інформаційному просторі зробили в Службі Безпеки України (СБУ). Жителям Тернопільщини також нагадали, що спокій у країні залежить від кожного з нас.

Фото з трансляції наради на сторінці Тернопільської міської ради

Вибір читачів за тиждень

Відео