Тамара Коблик

Понад 20 тис. грн втратила жителька Тернопільщини через покупки в інтернеті

Щоб вберегтися від шахраїв, користуйтеся лише захищеними офіційними сайтами та перевіреними платіжними сервісами

Понад 23 000 гривень привласнили невідомі особи, знявши гроші з банківського рахунку мешканки області. Поліцейські проводять розшукові заходи. Про це повідомили у відділі комунікації поліції Тернопільської області.

37-річна заявниця розповіла, що хотіла придбати через мережу Інтернет товар. На одному із сайтів вона знайшла допис з актуальною для неї інформацією. Продавець надіслав жінці фішингове повідомлення, де вона ввела дані її банківського рахунку. За деякий час вона отримала сповіщення про здійсненні транзакції на суму 23265 гривень. За допомогою звернулася до правоохоронців.

За даним фактом слідчі Тернопільського районного управління поліції розпочали досудове розслідування відповідно до статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Поліцейські розповідають, що фішинг – вид інтернет-шахрайства, метою якого є отримання доступу до конфіденційних даних користувачів. Це схема, за допомогою якої шахраї, користуючись довірливістю або неуважністю людей, змушують їх самостійно розкривати особисту інформацію для використання у зловмисних цілях.

Конфіденційною інформація вважається:

логін та пароль для входу в мобільний додаток;

номер, термін дії, CVV2/CVC2, ПІН платіжної картки;

одноразові паролі підтвердження операцій;

адреса вашої електронної пошти;

фінансовий номер вашого телефону;

слово – пароль до картки, відповіді на секретні питання тощо.

Зазвичай для фішингу зловмисники підробляють електронні листи, оголошення або сайти, щоб вони були схожі на ті, яким ви вже довіряєте.

Для уникнення такого роду злочину необхідно:

1) користуватися лише захищеними офіційними сайтами та перевіреними платіжними сервісами;

2) якщо вас було переадресовано на невідомий сайт, з незнайомим, або іншим доменним іменем – не вводьте конфіденційну інформацію в запропоновані поля;

3) при відвідуванні банківських сайтів, стежте, щоб було встановлено захищене з’єднання HTTPS. В адресному рядку повинен відображатися спеціальний символ – замок. Ви також можете перевірити сертифікат для HTTPS при кліку по цьому замку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео