Орест Сарматський

Біостимулятори збільшили врожайність на 15% – досвід фермера (Агроновини)

2901 (Copy)

Проблема минулого сезону, як і попередніх років на Херсонщині – відсутність дощів, тому без зрошення і продуманої технології, використання біостимуляторів прибутку майже не буде. 

Про це сказав директор ПП «Стелс-Агро» Олексій Білий в інтерв'ю на kurkul.com. 

Фермер зауважив, що в умовах засухи в аграріїв є два виходи:

переходити на зрошення;

використовувати біостимулятори.

Ми вже два роки у господарстві не використовуємо протруйники насіння. Працюємо виключно з американським cтимулятором Вітазим із розрахунку 1 л препарату на 1 т зерна. Після цього радує як дружність та інтенсивність сходів, так і резистентність посівів, повідомив Олексій Білий.

Він додав, що використовував Вітазим як на зернових, так і на технічних культурах. Всюди результат стабільно був на 15% надбавки до врожаю.

Стосовно врожайності, то вона була непогана. Пшениця дала по 3,3 т/га, ячмінь 3 т/га, соняшник в середньому 2,6 т/га, соя на зрошенні 4 т/га. Перший рік посіяли просо й отримали 1,5 т/га, підсумував Олексій Білий.

 

2902 (Copy)
2902 (Copy)

Названо причини скорочення експорту яблук

Станом на середину січня 2020 р. середні ціни на яблука в Україні залишаються на рівні 11-12 грн/кг і в середньому в 1,5-2 рази перевищують показники минулого року. В той же час експорт яблук скоротився. Повідомляють експерти Української плодоовочевої асоціації.

В першу чергу, підвищення цін на яблука було спровоковане суттєвим зниженням виробництва в Україні, яке за попередніми оцінками знизилося більше ніж на 20%. До того ж, цього сезону було зібрано велика кількість неякісного яблука і до кінця 2019 р. українські виробники реалізовували переважно продукцію, що була пошкоджена градом та паршею. В той же час,  якісне яблуко закладалося на зберігання у сховища, та за словами операторів ринку, буде реалізовуватися починаючи з лютого-березня, розповіла директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

Зазначається, суттєве зниження виробництва та доволі високі ціни на яблука на внутрішньому ринку не могли не відобразитися на показниках експорту даної продукції. Так, за перші 5 місяців сезону (липень-листопад) Україна експортувала 8,8 тис. т яблука, що на 4,8 тис. т менше ніж показники попереднього сезону.

Однак, на думку експертів, головною причиною зниження експорту цієї продукції є не зменшення виробництва яблук в Україні, і невелика кількість продукції низької якості, а небажання самих виробників виходити цього сезону на зовнішні ринки.

Цього сезону до нас зверталися імпортери з Близького Сходу та Південно-Східної Азії, з запитом стосовно українського яблука. Однак, вітчизняні виробники без особливого ентузіазму сприймали цю новину, аргументуючи свою позицію доволі високими цінами на яблука на внутрішньому ринку. Цілком можливо, що через декілька років, або навіть вже в наступному сезоні, повториться ситуація сезону 2018/2019, коли виробники відмовлялися від збору урожаю взагалі, через низькі ціни на внутрішньому ринку. І тоді питання експорту буде, як ніколи актуальне. Однак, варто розуміти, що виробники яблук з Сербії та Молдови також нарощують експорт та шукають нові ринки збуту, і їм цілком під силу закріпитися на тих ринках, де в перспективі могла би закріпитися Україна, зазначив виконавчий директор УПОА Семен Крамаренко.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео