Віра Олександрович

Тернопільські бізнесмени вразили довірою до влади (фото, відео)

Репрезентація

Тернопільщина – серед тих регіонів України, де бізнес довіряє владі - найбільше. Про це сьогодні, 6 вересня, заявила керівник Програми USAID ЛЕВ Тамара Соляник.

Нагадаємо, День підприємця на Тернопільщині відсвяткували у форматі бізнес-форуму. Були там і привітання, і ділові зустрічі та репрезентація, яку підготували експерти (про це читайте ТУТ прим.). Організаторами заходу традиційно стали: Тернопільська ОДА і Програма USAID «Лідерство в економічному врядуванні» (ЛЕВ).

- Тернопільській області випереджати інші регіони допомагають і географічна локація, і досвід, який ви отримуєте від країн-партнерів, - каже Тамара Соляник. – Адже вам дуже близько до них…

[embed]https://youtu.be/DYWI1BeEQxU[/embed]

Окрім того, Тамара Соляник розповіла про роботу Програми.

- Наші зусилля спрямовані на покращення ділового середовища в регіоні за допомогою нашої аналітики, експертизи, консультацій, - каже вона. - Одним із прикладів такої роботи є спеціальний звіт «Щорічна оцінка ділового клімату Тернопільської області: 2016/2017». Він показує як малі і середні підприємства (МСП) оцінюють бізнес-клімат області.

Соляник
Соляник

Отриманими на Тернопіллі результатами експерти дуже задоволені.

[embed]https://youtu.be/2V1e8w4I2OU[/embed]

- І влада, і бізнес – великою мірою відповідальні за те, що відбувається в країні, - наголошує вона. – Це сприяло тому, що у нашій державі почали приймати правильні рішення. Так, ми всі хотіли б, щоб зміни були ефективнішими і ставалися швидше. Тим не менше, уже ні в кого не виникає сумнівів, що внесок малого бізнесу стає все більшим. Підприємці уже не чекають від влади сприяння чи пільг, влада повинна створювати умови…

Головний показник звіту – регіональний індекс ділового клімату - значно випереджає середній український показник: «0,17» проти «0,09» за шкалою від «-1» до «+1». Цей показник містить в собі оцінку підприємцями дерегуляції в регіоні, їхні короткострокові і довгострокові плани, а також ставлення до бізнес-середовища, в якому вони нині працюють. Причому оцінки останнього у Тернопільській області – найвищі в усій Україні. Хоча більшість малих і середніх підприємців краю оцінюють його як задовільне, але частка оптимістів стосовно змін на краще дорівнює частці песимістів.

[embed]https://youtu.be/0mn4iCK1BXs[/embed]

До слова, як стало відомо із оцінки ділового клімату області, у жодній із областей України владу ще не називають «партнером бізнесу». Підприємці швидше «приглядаються». Про це розповіла Ірина Бенець – експертка програми ЛЕВ і старший науковий співробітник Інституту політичних і юридичних консультацій.

[embed]https://youtu.be/TD0jSNg0W_8[/embed]

- Такі дослідження ми у всіх регіонах України проводимо вдруге. І очікування майбутнього у малого і середнього бізнесу не є однозначно позитивними чи негативними, - додає вона. – Багато респондентів описали свої відчуття як «невизначені». Очевидно, на стан справ у бізнесі значний вплив матимуть війна, політика держави на місцевому рівні, політичні ризики і нестабільність…

Експерт
Експерт

Переглянути і скачати повний звіт експертів можна ТУТ.

Фото і відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео