Анастасія Кисіль

Бліда поганка, павутинник, грузлик: які гриби — смертельно-небезпечні (фото)

Небезпечною є не лише бліда поганка. Ще чимало інших грибів можуть викликати важке отруєння і навіть смерть. Тож потрібно бути добре обізнаними перш, ніж відправлятися на “тихе полювання”, а тим більше - споживати гриби

На Тернопільщині активно триває грибний сезон. Однак гриби - досить небезпечна їжа, від отруєння якою щороку в Україні помирають або потрапляють до лікарні сотні людей. Найбільше смертельних випадків отруєння стається через вживання блідої поганки. Але є й інші гриби, що можуть призвести до важкого отруєння і навіть смерті, серед них - так звані умовно їстівні гриби. Тому потрібно бути добре обізнаними перш ніж відправлятися на “тихе полювання”, а тим більше - споживати гриби. 

Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб спільно з Центром громадського здоров’я України розповіли про отруйні гриби, вживання яких може призвести до смерті. 

Під час грибного сезону важливо навчитися відрізняти, які гриби є отруйними та навіть смертельно небезпечними.

Збирати потрібно лише добре знайомі гриби і вдома необхідно перевіряти свій «врожай», щоб уникнути випадкового потрапляння в їжу отруйних. Всі гриби, які викликають у вас підозру, потрібно викидати, - радять фахівці.

Гриби, вживання яких часто призводить до смерті 

Мухомор зелений або бліда поганка

Бліда поганка вважається найнебезпечнішим з існуючих у наших широтах грибом. Навіть невеликий шматочок блідої поганки може завдати непоправної шкоди здоров’ю людини (в одному плодовому тілі міститься чотири смертельні дози). Гриб вражає печінку і нирки, при цьому симптоми отруєння проявляються надто пізно, коли людині вже майже неможливо допомогти.

Перші симптоми отруєння блідою поганкою проявляються, коли отрута потрапляє в мозок: нудота, нестримне блювання, раптові різкі болі в животі, слабкість, судоми, головний біль, порушення зору, пізніше додається діарея, часто з кров’ю. 

Мухомор смердючий або біла поганка

Біла поганка є одним з найнебезпечніших отруйних грибів. Гриб смертельно отруйний. Як і близькоспоріднена бліда поганка, містить небезпечні для людини аматоксини і фаллотоксини, а також вірозин. 

Симптоми отруєння мухомором смердючим такі ж, як і у блідої поганки. Найбільша небезпека отруєння - значний латентний період, що триває 6-24, іноді навіть 30 годин. У цей час людина не відчуває нездужання, тоді як відбувається значне руйнування печінки. 

Павутинник оранжево-червоний

Павутинник оранжево-червоний – смертельно отруйний. Містить отруйні речовини, що викликають патологічні зміни в нирках. Отруйні властивості гриб зберігає після кип’ятіння у воді або сушіння. 

Вживання павутинників особливо небезпечне тим, що перші ознаки отруєння з’являються не відразу, а через досить тривалий час - від 3 до 24 днів. Потім настає швидке погіршення стану людини і при відсутності медичної допомоги – смерть. 

Грузлик червонуватий

В Україні були випадки смертельних отруєнь консервованими грибами, коли дрібні види грузлика сприймалися за лисички. Однак від останніх вони легко відрізняються значно світлішим кольором та наявністю під шапинкою справжніх пластинок, а не складок, характерних для плодових тіл лисичок.

Симптоми отруєння проявляються через 15–20 хвилин після вживання грибів. У потерпілого з’являється: посилення секреції слини і сліз, значна пітливість, нудота, запаморочення. При прийомі у великих дозах також спостерігається: ослаблення серцевого ритму, різке зниження артеріального тиску, порушення дихання, сильна блювота і пронос. 

При появі перших симптомів отруєння необхідно негайно викликати швидку допомогу, до її приїзду – випити велику кількість теплої води та викликати блювоту, щоб позбавитися від залишків грибів у шлунку.

Лепіота отруйна 

Ліпота отруйна містить дуже отруйні аматоксини, відомі у блідої поганки та деяких інших мухоморів, а також у галерин. Вони належать до найсильніших гепатотоксинів, вражають клітини печінки, спричинюючи їх некроз, і тим самим становлять велику загрозу здоров’ю і життю людини

Перші ознаки гострого отруєння аматоксинами спостерігається через 6–40 годин після вживання отруйних грибів.

Раптово виникають такі холероподібні симптоми: стан збудження, нудота, сильні блювота і пронос, болі в животі і печінці, тенезми (хибні позиви до дефекації – постійні ріжучі, пекучі болі в області прямої кишки, без виділення калу), кров у фекаліях, оскільки відбувається деструкція клітин кишечника. 

Волоконниця червоніюча

Грибна отрута у волоконниці - мускарин, виявлена спочатку тільки в червоному мухоморі, міститься також і в цьому грибі, але у значно більшій концентрації (у 20–25 разів). Смертельна доза мускарину для людини – 300–500 мг, вона міститься у 10–80 г свіжих плодових тіл волоконниці. Отже, вживання у їжу навіть одного плодового тіла цього гриба може призвести до дуже серйозного отруєння.

Отруєння призводить до уповільнення серцевої діяльності, задишки та задухи, свідомість при цьому здебільшого не втрачається. Параліч кровообігу може через 8–9 годин спричинити смерть. 

Протиотрутою до мускарину є атропін. Якщо потерпілі переборюють отруєння, то повністю одужують протягом доби. При прояві перших симптомів необхідно негайно викликати швидку допомогу.

Строчок звичайний 

У сирому вигляді строчки смертельно отруйні. Токсини негативно впливають на центральну нервову систему, печінку і шлунково-кишковий тракт.

Симптоми отруєння з’являються через 2-12 годин після вживання грибів: нудота, блювання, біль у животі, метеоризм, діарея. Якщо постраждалому не була надана допомога, в подальшому з’являються симптоми: головний біль, запаморочення, порушення рухової координації, судоми, кома, смерть. 

Гриби, вживання яких інколи призводить до смерті

Свинуха тонка

Гриб довгий час вважався умовно-їстівним, але зараз його отруйність доведена. Свинуха тонка містить токсини, що в невеликій кількості, або при першому вживанні не дають ознак отруєння. Але токсин має здатність накопичуватись в організмі, руйнуючи кров’яні тільця, призводячи до ниркової недостатності та смерті.

При першому вживанні свинухи, як правило, ніяких гострих симптомів отруєння не спостерігається. Але окремі люди можуть померти вже при першому вживанні. Повторне вживання свинухи призводить до виникнення смертельної небезпеки. При отруєнні найшвидше розвиваються шлунково-кишкові симптоми: блювота, діарея, болі в животі, падає обсяг циркулюючої крові. Протиотрути не існує. При перших симптомах важливо негайно викликати швидку допомогу. 

Опеньок сірчано-жовтий

Опеньок сірчано-жовтий викликає тяжке, іноді смертельне отруєння. При вживанні в їжу через 1-6 год з’являються нудота, блювота, пітливість, людина втрачає свідомість. 

При перших ознаках отруєння необхідно випити воду та викликати блювання, щоб очистити шлунок від залишків гриба. Також рекомендовано прийняти ентеросорбенти та викликати лікаря. 

Ентолома жовтувато-сиза

При споживанні у великих кількостях гриб смертельно отруйний. Викликає кишково-шлункове отруєння, ознаки якого з’являються вже після 0,5 – 2 годин після вживання. 

Вже через пів години після вживання мають з’явитися симптоми отруєння: шлункові болі, нудота, пронос, головний біль. При відсутності лікування симптоми зникають через 2-4 доби. 

Рекомендується промити шлунок простою водою, дотримуватися постільного режиму. Також важливо:  пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини, прийміть сорбенти,  категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Гриби, що вражають органи травлення

Сироїжка блювотна

Сироїжка блювотна вважається неїстівною через дуже їдкий і гіркий смак. Гриб слабо отруйний, викликає порушення роботи шлунково-кишкового тракту. Отруєння проявляється через пів години, до трьох годин після прийому страви.

Симптоми отруєння: нудота, діарея, блювання, колікоподібні черевні спазми. Симптоми отруєння через деякий час зникають, особливо після того, як з’їдені гриби виводяться з кишкового тракту. 

Печериця рудіюча

Отруйний гриб, при вживанні спричиняє тяжкі шлунково-кишкові розлади. Ці види мають неприємний карболовий («аптечний») запах, який особливо відчувається при варінні, тоді як добрі їстівні печериці пахнуть анісом або ж мають приємний грибний аромат. 

При перших ознаках отруєння будь-яким з отруйних видів печериць, необхідно промити шлунок водою, прийняти ентеросорбенти та звернутися до лікаря.

Червоноборовик чортів

У сирому вигляді гриб сильно отруйний. Вважається, що навіть шматочок м’якоті масою не більше 1 грама може викликати порушення в роботі травного тракту зі зневодненням і виснаженням усього організму. Симптоми отруєння: нудота, блювання, біль у животі, відчуття слабкості, виснаження. 

При ознаках отруєння необхідно негайно промити шлунок водою та прийняти ентеросорбенти.

Гриби, які не можна вживати з алкоголем

Гнойовичок сірий

Гнойовичок сірий або гнойовичок чорнильний  — умовно-їстівний гриб. Їстівний тільки в молодому віці, до потемніння пластинок, після попереднього відварювання. Вживається у вареному, смаженому і маринованому вигляді.

Містить коприн, тому при вживанні його з алкогольними напоями викликає отруєння і антабусний ефект.Симптоми схожі з отруєнням алкоголем у поєднанні з дисульфірамом, який застосовується для лікування алкоголізму. Це: нудота, сильна невтихаюча блювота, біль у животі, головний біль.

Піддубник оливково-бурий

Гриб дуже отруйний в сирому вигляді, вживають після відварювання (відвар зливають) або інтенсивної і тривалої теплової обробки. Не можна вживати протягом декількох годин до і після прийому алкоголю.

Вживання  сирому вигляді, при недостатній тепловій обробці та у поєднанні з алкоголем він може викликати нудоту і блювоту.

Люди споживають доволі багато видів грибів, навіть не здогадуючись, що вони умовно їстівні. До них відносяться: пекучі види сироїжок, зморшки, мухомор червоніючий, хрящі-молочники, грузлик сірий, боровикові гриби з червоним гіменофором тощо. 

Вживати ці гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.  Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти - це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Фото з відкритих джерел 

Вибір читачів за тиждень

Відео