Орест Сарматський

Близько 10 млн га землі в Україні перебувають в тіні (Агроновини)

Близько 10-12 млн гектарів земель в Україні перебувають в тіні. Такі дані озвучив уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко.

Про це йдеться в матеріалі на AgroPolit.com. 

За нашими оцінками, в Україні зараз близько 10-12 млн гектарів перебувають в тіні. За документами звітності органів податкової та статистики ми бачимо, що ці землі як би не обробляються, на них нічого не вирощується. А за системами супутникової навігації бачимо, що там щосили вирощується сільгосппродукція. Сьогодні супутникова система дозволяє сканувати процес вегетації рослини в режимі реального часу і з похибкою до 1 тонни визначати вал зерна на тіньових землях, – зазначив Роман Лещенко.

Він також додав, що аналогічна ситуація сьогодні і на землях Міністерства оборони, і на землях різного роду держпідприємств, на землях колоній, на так званих деградованих територіях, наприклад, біля Чорнобильської зони.

– Наприклад, біля легендарної Стоянки по Житомирській трасі подивіться, що відбувається в захисній смузі річки Ірпінь. Поля засіяні кукурудзою. І це все тіньовий обіг. Це зерно потім виходить на ринок і через фіктивний експорт йде з країни. Причому за допомогою різних схем, так званих «скруток», фіктивних компаній-одноденок, продають все через офшорні компанії без належного рівня трансфертного ціноутворення, а потім вимагають повернення ПДВ, заганяючи державу в мільярдні збитки, – повідомив уповноважений президента із земельних питань.

За підрахунками, загальний обсяг тіньової економіки сільськогосподарської продукції становить не менше $10 млрд.

0402 (Copy)
0402 (Copy)

Експорт сої з України досяг рекордних показників

Високі темпи відвантажень української сої сприяли тому, що загальний експорт олійної з початку 2019/20 МР по січень включно досяг абсолютного рекорду для даного періоду — 2,1 млн т. Повідомляє «АПК-Інформ». 

– У зв'язку з цим прогноз на поточний сезон був знову підвищений – до 2,3 млн т, що, тим не менш, буде поступатися підсумку 2018/19 МР на 8% через дефіцит пропозиції, – зазначила аналітик агентства Юлія Іваницька.

Вона додала, що, за попередніми даними, поставки сої з України в грудні та січні скоротилися і склали відповідно 433 і 330 тис. т. При цьому показники все ще перевищували рівень минулого сезону.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео