Віра Олександрович

Близько 1000 ліжок для хворих на COVID-19 Тернопільщина має у резерві (фото)

Основне

Результатами перевірки лікарень Тернопільщини, де рятують хворих на COVID-19, поділилися в обласній держадміністрації сьогодні, 15 грудня. Що цікаво, комісія фіксувала незначні недопрацювання, але керівники лікувальних закладів швидко їх усували.

Нагадаємо, передумовою рішення про такий моніторинг став прецедент, що відбувся в сусідній області. Тоді через зникнення електроенергії в лікарні померли пацієнти підключені до ШВЛ. На додачу, 2 тижні тому у 5-ти районах Тернопільщини раптом відключили світло. Жертв тоді вдалося уникнути завдяки оперативній реакції влади, лікарів і допомозі працівників управління ДСНС, запевнили в обласній держадміністрації.

Бучач
Бучач

Тож, як повідомили на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації, мобільна група мала на меті перевірити готовність медичних закладів надавати допомогу пацієнтам, хворим на коронавірус. Тим паче, до усіх лікарень, які мають пацієнтів з COVID-19, мали підключити кисень, а електрогенератори, у разі відключення світла, повинні були забезпечувати безперебійну експлуатацію кисневих станцій і балонів.

– Всі медзаклади, які беруть участь у лікуванні хворих на коронавірус, уже забезпечені на 80% ліжками із підключенням до кисню, – стверджує голова облдержадміністрації Володимир Труш. – Причому у резерві є ще близько тисячі ліжок. На цей час на Тернопільщині зайняті лише 33.4% ліжкомісць, призначених для хворих на COVID-19. Тобто резерв є, але ми й далі працюємо над тим, щоб збільшити відсоток ліжок для надання допомоги хворим із коронавірусом.

Кисень
Кисень

Наприклад, лише 9 грудня перший заступник голови обласної держадміністрації Ігор Дем`янчук здійснив візит у Заліщицьку районну лікарню. Заступник голови Тернопільської ОДА Віктор Устенко того ж дня із представниками мобільної групи перевірив Тернопільську міську лікарню №2. Окрім того, експерти встигли побувати у лікарнях Монастириської, Бучача, Кременця та Шумська. Зауважимо, до складу мобільної комісії увійшли представники управління охорони здоров’я райдержадміністрацій, виконкомів міст обласного значення, управлінь Держпраці, ОДА, Держаудитслужби. Експерти перевірили підключення систем подачі кисню до ліжок у відповідних відділеннях, а також – умови експлуатації кисневих балонів.

– Перевірка мала на меті насамперед забезпечення киснем ліжок, причому – як централізованим постачанням, так і концентраторами, – каже начальниця обласного управління охорони здоров'я Ольга Ярмоленко. – Друге – наявність генератора, виплата зарплати медичним працівникам, що допомагають хворим на коронавірус у розмірі 300% і страхування медичних працівників. 

Лякарня2
Лякарня2

У свою чергу, в. о. генерального директора ДУ «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» Оксана Чайчук додала, що ситуація із забезпеченням лікарень киснем в області нині - задовільна. Лише у Козівській і Бережанській районних лікарнях є проблеми з підключенням, але їх мають виправити найближчим часом.

Заліщики
Заліщики

Додамо, резерви засобів індивідуального захисту у лікарнях краю – достатні, тобто запасів вистачить щонайменше на місяць, як це вимагають протоколи МОЗу.

Фото зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація

Вибір читачів за тиждень

Відео