Віра Олександрович

Вимагають звіт: звідки брали гроші жителі Тернопільщини

Декларація11

Майже 1300 жителів Тернопілля вже прозвітували про свої доходи за 2019 рік.

Нагадаємо, граничний термін подання декларації про майновий стан та доходи – 30 квітня. Про це повідомили у Секторі комунікацій Головного управління Державної податкової служби (ДПС) у Тернопільській області.

- Із 1 січня цього року розпочалася деклараційна кампанія, яка триватиме до травня, - кажуть у податковій. - Відтак жителі Тернопільщини, які у 2019-му отримували доходи, з яких податок не утримували, зобов’язані їх задекларувати.

Власне, упродовж січня податкові декларації про отримані доходи вже подали 1 253 краян. Майже дві третини, а це - 824 декларанти, були зобов’язані задекларувати свої доходи. Решта, тобто 429 осіб, вирішили скористатися своїм правом на податкову знижку.

- Загалом цьогоріч уже подали на 286 декларацій більше, ніж за аналогічний період 2019-го, - констатують у податковій. - Загальна сума самостійно нарахованих податкових зобов’язань із податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) склала 3,7 млн грн. Також нараховано до сплати 1 млн грн військового збору.

Жителі Тернопілля переважно декларують доходи від спадщини чи дарування, а також - від продажу нерухомого чи рухомого майна.

- Цьогоріч вже отримали 335 декларацій на суму 45,2 млн грн і 178 декларацій на суму 56,4 млн грн, відповідно, - уточнюють у податковій. - У порівнянні з січнем 2019-го кількість декларантів цих категорій суттєво зросла. Цього року кількість тих, хто заявив про отримання доходів від спадщини та дарування, зросла на 247 осіб, а це - майже вчетверо більше. Вдвічі збільшилося число декларацій від тих, хто продавав рухоме і нерухоме майно: у 2019-му їх було 81, а у 2020-му – «плюс» 97.

Окрім того, 54 жителі краю задекларували 2,5 млн грн доходів від здачі у найм майна, 35 осіб заявили про отримання 1,1 млн грн доходів від незалежної професійної діяльності, 4 декларанти – про отримання інвестиційного прибутку.

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео