Тамара Коблик

«Буремна весна 1944 року»: у Тернополі презентували виставку до дня звільнення Тернополя від окупації (фото)

Битва за Тернопіль навесні 1944 року ввійшла в історію нашого краю як одна з найтрагічніших її сторінок

Сьогодні, 15 квітня, минає 80 років з часу завершення битви за Тернопіль, в ході якої місто звільнили від нацистської окупації. З цієї нагоди в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї організували виставку «Буремна весна 1944 року». Про це йдеться на сторінці музею в соцмережі.

У фондах музею зберігають велику кількість військової фотохроніки про ті події. У представлену виставкову експозицію ввійшла частина цієї фондової збірки.

На фото — зруйновані будинки на кращих вулицях міста: Міцкевича (тепер бульвар Шевченка), вулиця Сагайдачного, Руська і колишня площа Казимирівська, інші вулиці й площі центральної частини міста. Також на світлинах — пошкоджені пам’ятки архітектури (руїни замку, Домініканський і Парафіяльний костели, церква Різдва Христового, стара синагога, колишнє приміщення краєзнавчого музею, — йдеться у повідомленні.

На виставці представили також нещодавно виявлені художні роботи учасника боїв за Тернопіль, художника Феодосія Бочкова з видами зруйнованих пам’яток архітектури.

Бої тривали з початку березня і до середини квітня 1944 року. Майже 80 відсотків міста було зруйновано.

Битва за Тернопіль навесні 1944 року ввійшла в історію нашого краю як одна з найтрагічніших її сторінок. В скарбниці історичної пам’яті назавжди залишиться та кривава весна, коли не сади цвіли, а палали пожежі, гармати заглушували спів птахів і все місто лежало в руїнах, - йдеться у дописі на сторінці музею.

Примітно, що 15 квітня 1540 року — день першої писемної згадки про Тернопіль. 484 роки тому офіційно почалася історія міста

Фото зі сторінки Тернопільського обласного краєзнавчого музею у фейсбуці

 

Вибір читачів за тиждень

Відео