Анастасія Кисіль

«Буржуйки не для квартири»: експерт розповів, як зігрітися взимку

Для квартири підійде електроопалення, але в дуже обмежених кількостях. Варто обрати лише одну кімнату

Тернопільщина готується до опалювального сезону, який у зв’язку з війною буде складним. Днями жителів Тернопільщини закликали економити енергоресурси, щоб зменшити залежність від російського газу. Про те, як заощадити на опаленні взимку, розповів в ефірі єдиного телемарафону Голова Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин.

У багатоквартирних та приватних будинках мають бути різні підходи до опалення помешкань, зазначив експерт.

Буржуйки - це для пунктів обігріву: намет чи відокремлене приміщення. Це точно не для квартири. У квартирах можна частково говорити про електроопалення, але в дуже обмежених кількостях. Тобто треба думати, яка кімната буде для цього використовуватися, і краще не найбільша, - розповідає він. 

Експерт додав, що одна квартира в середньому має 3 кВ потужності, максимум - 5 кВт. Відповідно можна безпечно використовувати лише один обігрівач на 2 кіловати.

Варіанту стовідсотково забезпечити багатоквартирний будинок на електроопаленні практично не існує. Особливо для старих будівель, які не утеплені. Тому треба розуміти, що будуть певні обмеження і готувати пункти обігріву поряд, в якихось загальних приміщеннях, можливо, підвалах, щоб не спалити те, що є, -  розповів експерт.

Щоб уникнути пожежі під час користування електроопаленням, дотримуватись правил безпеки мають не лише мешканці квартир, а й власники багатоповерхівок. 

Власники повинні перевірити обмежувальні пристрої, так звані, автоматичні вимикачі чи автомати, щоб вони не були налаштовані на більшу потужність, і відповідно людина не змогла сама собі зробити гірше. Підтягнути контакти по всіх щитових, по всіх поверхах, по загальнобудинкових щитових, поміняти погані дроти. Саме час навести лад, що ми не робили роками, - додає Вадим Литвин. 

Читайте також: Де і за скільки можна придбати обігрівач у Тернополі (відео).

Він зазначив, що у приватних будинках можна використовувати буржуйки, але в першу чергу варто думати про безпеку. Кращий варіант - встановити твердопаливний котел. 

Я б радив більше уваги приділяти повноцінному твердопаливному котлу на дровах чи палетах. Обов’язково подбати про резервне електроживлення, тому що й газові, й твердопаливні котли, як правило, не працюють без електроенергії, - сказав експерт.

Нагадаємо, у зв'язку з невтішними прогнозами щодо опалювального сезону 2022-2023 влада області радить жителям подбати про утеплення будинків, встановити твердопаливні чи електричні котли, скоротити кількість опалювальних площ. 

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео